Home >> Образовање >> Стручно усавршавање: Немогућа мисија

Данас, како смо се појавили на послу, дочекао нас је грандиозан план наших директора да предвидимо и напишемо ко, колико, шта и када ће се стручно усавршавати током наступајуће наставне године. Мора да се преда до прекосутра или смо пропали. Фрка! По мало смо се и напалили, па смо све одрадили и предали листе. Жељни рада и квалитета, отишли кући.

А ствари у реалности стоје овако: У протеклој школској години Град Београд ниједној београдској гимназији није уплатио ни динара за стручно усавршавање наставника! Могуће је да нам је нека информација промакла. Могуће је да  је нека гимназија ипак добила неку цркавицу. Али, то ништа не мења. Осам година по настанку измишљотине о стручном усавршавању, мотивације за напредовање у служби нема и уравниловка и даље влада. Новца више нема ни за само стручно усавршавање. Не постоји ни теоретска шанса да макар мањи део наставника сакупи 24 бода годишње (колико Правилник налаже).

А власт се овога пута досетила да нас, ваљда да се ми не бисмо латили неког штрајка, изненади новом обавезом – да већ првог радног дана осмислимо своје стручно усавршавање унапред за целу школску годину, „иначе ће доћи инспекције да нас кажњавају“. Нема везе што се ради о немогућој мисији!

Коментара стварно више немамо. Довољно ће бити да прочитате  Правилник о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника (ПОССУИСЗНВИСС), 

као и наше чланке на исту тему:

http://www.fbg.org.rs/strucno-usavrsavanje-nastavnika-i-dalje-bez-motivacije/

http://www.fbg.org.rs/strucno-usavrsavanje-sabori-susreti-i-dani/

http://www.fbg.org.rs/strucno-usavrsavanje-o-biserima-i-draguljima/

http://www.fbg.org.rs/strucno-usavrsavanje-120-bodova-u-5-godina/

 

 

 

26Comments

 1. educator каже:

  …веза је наш џеп…

  • гром каже:

   еееееееее! бус+ или бус- џеп је вазда празан! Нисам против ал’ нека буде посебна тема!па иако је решење просто: иницијација измене у смислу прецизирања које води регулисање по вољи запосленог: месечна или новац; дириговањем се уз пут нарушава слобода тржишта ограничавањем доласка врстом превоза и превозника!и не треба гледати само БГ!
   Али све у свему овој тегли није место на овој полици!

 2. гром каже:

  Још нисам укапирао везу бус-плуса и стручног усавршавања, осим ако за везу не узмемо долазак на семинаре!и све само у оквиру пашалука.
  Баш смо чудо! за ово (промашена тема 99%) ђацима лупамо ашчине! зато ајд сад да пређемо на самовредновање.
  И: срећна нова школска!

 3. Milan каже:

  О стручном усавршавању нећу трошити речи… Све је онако како цењени колега Божовић каже… Али што се Бус-плуса тиче, Уније школа Београда су већ контактирале адвоката из Крагујевца и предузимају се кораци, слични онима у Крагујевцу… Постоји искуство које се може искористити а Биљана (адвокат) је вољна да помогне. Исти ПКУ је на снази у читавој земљи, али су на суду постизани одређени резултати, који указују на то да би и борба против бус-плуса могла да уроди плодом…Само мало стрпљења, неопходно је анализирати Правилнике који постоје у школама (премда ни они код нас нису представљали препреку), и мислим да ће се кренути са пилот-тужбама, које би послужиле као пелцер… И код нас је то потрајало неколико година, резултати су такви да смо локалну самоуправу довели до очаја…

  • educator каже:

   само да потврдм ово што је колега Молан навео. Унија школа Београда заиста спроводи последње припреме за тужбе због бус плуса. Данас смо се договорили да до 6. септембра направимо коначн списак свих запослених који нису узели ове персонализоване картице како бисмо знали колико је пара украдено. После протеста идуће недеље покушаћемо да последњи пут упозоримо надлежне у диреком контакту, а онда следи акција. Не видим ни један разлог зашто то не бисмо радили заједно. Искрено, личне размирице апсолутно не смеју да буду препрека општем интересу наших чланова…хајде људи да остваримо прву заједничку победу, јер ако пропаднемо, да ли је битно у ком смо синдикату?

 4. професор каже:

  Да ли могу да се вратим на усавршавање? Као дете волео сам бајку „Царево ново рухо“. Радећи 30 година у просвети, увиђам много сличности са овом бајком. Много је реформи иза нас, које су имале крајње сумњиве циљеве. До данас смо усавршили само симулацију, јер смо принуђени на то у овој беспоштедној борби за голи живот. Оно што је сигурно јесте то, да нам власти непрекидно набијају на нос да смо необразовани, недовољно стручни и да нас као неки шкарт треба поправљати кроз семинаре. А погледајте са каквим знањем долазе нови „кадрови“ са приватних универзитета? О симулацијама можете читати код Бодријара и све ће вам бити јасно. Методологија је јасна. У очима државе смо нестручњаци, а у очима цркве смо грешници.

 5. гром каже:

  Очито је нама горе само зато што су нам синдикалци који у наше име преговарају, уговарају, потписују…такви какви су; са друге стране они су ту зато што их ми трпимо!

 6. Ogisa каже:

  Zaposleni u zdravstvu imaju pravo da biraju, da li zele da im se naknada isplacuje u novcu ili direktno na bus karticu, bas kao i u pravosudju, policiji, administraciji…Jedino je prosveta ucenjena, zaposleni nemaju pravo na izbor, njima se prodaje neka jeftina i nemusta prica od strane raznih gradskih sekretara za obrazovanje. Da li je moguce da u PKU ne moze da se intervenise da se taj detalj precizira i ispravi,da time imamo i pravnu potporu i da se vise ne bavimo ovim.

  • admin каже:

   …Чак и запослени у образовању – свуда изузев у Београду! И у томе је квака. Локална самоуправа обезбеђује накнаду превоза. Међутим, у члану 25. ПКУ-а стоји: „Запослени има право на накнаду за долазак и одлазак са рада, у висини цене превозне карте у јавном саобраћају (градски, приградски, међуградски), која мора бити исплаћена до петог у месецу за претходни месец, уколико се накнада исплаћује у новцу.“ Ово последње „…уколико се накнада исплаћује у новцу“ ДОЗВОЉАВА МОГУЋНОСТ послодавцу (Граду Београду) да НЕ МОРА надокнаду за превоз исплатити у новцу. Исто, и градске власти у Врању сутра могу да уведу Бусплус или да донесу уредбу о надокнади за превоз у облику животних намирница. За овај додатак у ПКУ-у (који никако није требало да стоји) криви су синдикати који су преговарали о ПКУ-у. Док се то не исправи, НИСМО У ПРАВУ.

 7. admin каже:

  Поштоване колеге, сви ви који се кријете иза својих псеудонима, не заборавите да дискутујете са колегом Божовићем (који се не крије), као и са админим (председником ФБГ-а, који се такође не крије). Према томе, то што вам дајем простор за дискусију не значи да можете да причате шта хоћете без права других на реплику, а поготово вам не даје за право да се кријете иза поштених, искрених и непомирљивих ставова колеге Божовића. Када будете трпели и консеквенце сразмерно својим ставовима (као што их већ годинама трпи колега Божовић), онда се јавите! У међувремену, предлажем да се откријете ко сте и одакле сте, па да наставимо причу. Админ ће показати своју сујету само у случају да не објави ваше дискусије, што се никако неће догодити.

 8. Pedja-sindikalac каже:

  I ovog puta adminova sujeta će pobediti adminov razum, on će i dalje tvrditi ono što nije tačno iako je pre par meseci tvrdio suprotno!? Političar u akciji!

 9. Ogisa каже:

  Admine, ovoga puta niste u pravu. Pitanje Bus plusa je pitanje prava i uskracivanja istih, makar i jednom coveku to pravo uskratili. Nemoguce je da odjednom, poslednjih mesec dana, vise nikome nije stalo do 2700 dinara mesecno, a 5/6 meseci ste pricali jednu pricu, pominjali da 20 posto ljudi u skolstvu koristi alternativne prevoze, a sad odjednom se naprasno ta cifra svela na par procenata i pedesetak ljudi. Pominjali ste proteste trazeci 30 posto vecu platu za troskove zivota u BG. I sta je na kraju bilo…Pojeo vuk magarca. Bojim se da pravite nerezonske poteze, ispada da obmanjujete clansto, danas ovako, sutra onako, ne stojite iza svojih stavova. Bolje je sto puta razmisliti, ne izlaziti u javnost, a onda se razumno boriti za svoje ciljeve. Bus plus je samo metafora jedne opste nemoci sindikata i prosvete koja nije u stanju da se izbori za ono na sta imaju pravo sve druge javne sluzbe. I sta onda ocekivati na mnogo visem nivou. Nije ni cudo sto nas Zarko, Vlada i ko stigne gaze kako hoce….

  • Vladan Božović каже:

   Sjajna analiza kolega Ogisa, u potpunosti se slažem sa vama.

   Da li neko zna, da li u ZDRAVSTVU imaju pravo na naknadu za prevoz, unapred hvala.

 10. admin каже:

  Спровели смо детаљну правну анализу у вези Бусплуса и закључили да нема шансе да такве спорове добијемо. Објаснили смо то све на више седница Главног одбора, председници школских синдиката су то пренели чланству, али увек ће се наћи неки нови Пеђа са небулозама о намештеној причи. За информацију: само педесетак чланова ФБГ-а је против Бусплуса. Остали га користе. Не бранимо Бусплус, али немамо намеру да трошимо време на послове који већини чланова не доносе добробит.

  • Jelena каже:

   „За информацију: само педесетак чланова ФБГ-а је против Бусплуса. Остали га користе.“
   Da li je moguće? Kod nas u školi (nije gimnazija) 20% kolega ima problem sa BusPlusom, a samo 10% ne bi menjalo BusPlus za novac. Ovih 70% ga koriste, ali ne bi imali ništa protiv i da im se isplati u novcu, pa da sami proslede za BusPlus i podržali bi bilo kakvu akciju, kada bi postojala.

 11. Pedja-sindikalac каже:

  I ovog puta je gospodin Božović u pravu, podržavam ga u potpunosti, svaka mu je zlatna. Kad bi i vodje naših sindikata tako zborile, gde bi nam bio kraj!? Ali oni su se prodali, vidi se i po ovim novim nameštenim pregovorima, tuga i bruka! Znam, rećićete, mi ne učestvujemo u nameštenoj priči, ali zato ste namestili priču sa gradonačelnikom oko BUS PLUS-minusa u našem novčaniku! Alal vam svima!

 12. Vladan Božović каже:

  Svi zajedno ne znate uopšte o čemu pričate. Nažalost, moram da konstatujem da je većini prosvetara(pogrdna kovanica) isprala mozak Tinde Cerović Kovač sa svojim budalaštinama.
  Ne postoji nikakvo stručno usavršavajnje, postoji samo FARSA. Nisam pristalica teorija zavere, ali sve mi se čini da je takozvano stručno usavršavanje izmišljeno da bi prosvetari zaboravili svoju turobnu svakodnevicu i prazne stomake, a sa druge strane, za punjenje džepova povlašćene bulumente.
  Pošto ja nikada u životu nisam bio ni na jednom seminaru i u prošlom petogodišnjem ciklusu, a ni u ovom, moram da pitam vas ostele, parafrazirajući čuvenog Banetane Vukašinovića: „DOKTORE, kakav je to osećaj, biti MAJKA“.

 13. Jelena каже:

  Nije problem sakupiti 24 boda na besplatnim seminarima. Ali zar je poenta sakupiti bodove? Zar nije poenta nešto naučiti, napredovati? Slušati nešto što nas zanima, a ne nešto što nam donosi bodove, a smori nas?

  Ja imam svoj spisak želja, ali slabe su šanse da ga ostvarim… Jedino ako platim sama, a to stvarno neću (opet) da radim.

 14. Pero каже:

  Поштовани admin
  не знам из које моје реченице сте закључили да сте (смо) сви нерадници пошто то ни у назнаци нисам навео. Потпуно сам против генерализација пошто су оне увек погрешне. Нити смо сви вредни нити смо сви нерадници. Има нас свакаквих.
  Само сам желео да нагласим да текст који је повод ових коментара не нуди ништа конкретно већ само критикује тамо неког ко нас тера да се усавршавамо. Ја сам ове школске године похађао два бесплатна семинара и „стекао“ 26 сати стручног усавршавања. Без утрошеног динара. Мислим да се свако од нас, ако заиста жели, може усавршавати и то без много пара.
  П.С. није ми јасна она Ваша реченица …“Ви игноришете чињеницу да школе годину дана нису добиле новац за стручно усавршавање, чиме откривате своју позицију, скривену иза псеудонима“.

  Последња реченица је питање на које нисам очекивао одговор. Нека писац текста сам себи одговори.
  Синдикални попздрав (да, и ја сам члан синдиката).

 15. admin каже:

  Цењени Перо, захваљујемо Вам се на искреној критици! Једино, изоставили сте на крају оно: „сви сте ви нерадници!“, да би Ваша критика била комплетна. Очигледно је да Ви игноришете чињеницу да школе годину дана нису добиле новац за стручно усавршавање, чиме откривате своју позицију, скривену иза псеудонима. Поштено да Вам кажем, личите ми на неког из ЗУОВ-а или на неког недобронамерног директора, такви о нама мисле све најгоре, такви просипају ону „да смо сви исти“, тј. уравниловку. Ваша последња реченица говори пре о Вашој злонамери него о необавештености.

  • гром каже:

   Админ! питање је јесу ли школе урадиле све да добију новац: пријавиле потржњу код локалне самоуправе, пријавили локалну самоуправу код ресорног министарства, ресорно министарство премијеру…
   Сједињено реаговали на локалу или је свско пљуво по синдика у којем није, на директора оне школе….
   Туга!брате!јербо ми је све познато!Знам!знам!знам.

 16. Pero каже:

  А зашто Вам је тако тешко пало да напишете теме које би хтели да похађате кроз семинаре. Постоји каталог, утрошите мало труда да пронађете оно што мислите да Вам тренба и наведете. После увек можете да директора „цимате“ питајући га и тражећи од њега да вам омогући похађање семинара. Још кад би после семинара применили у пракси оно што сте научили и презентовали колегама шта сте научили – погодили би смисао усавршавања. Постоји приличан број бесплатних семинара који захтевају само време и нешто труда.
  Вероватно би се бунили и да вам се плати сваке године и да будете обавезни да присуствујете 25 сати на семинару и што је још важније примените оно што сте научили.
  Али, лакше је критиковати.
  Да ли сте тражили од директора да вам плати неки семинар прошле године?

  • Sava каже:

   Dragi moj Pero, izgleda da Vi živite na nekoj drugoj palenti koja se ne zove Srbija. Ne brinite, popunili smo mi naše želje, ali to je samo još jedno crno slovo na papiru/ekranu. To su samo puste želje. Šta vredi da „cimamo“ direktor/ke kad od toga nema ništa. Oni su dobili/le zadatak da formalno sprovedu nešto za šta i sami/e znaju da je to prazna priča.

 17. гром каже:

  А и ја се усавршавам: сваког дана све више напредујем у сваком погледу.
  Колеге, бре! не питајмо се шта су они урадили за нас, већ се упитајмо што ми сами за себе и оне око нас нисмо ништа урадили, а није да не може!
  Ако хоћеш да урадиш, нађеш начин, ако нећеш нађеш оправдање.

 18. Sava каже:

  Baš je bilo tako na prvoj sednici 20. avgusta.

Top