Home >> Образовање >> Стручно усавршавање: 120 бодова у 5 година

Коментар ФБГ: Члан 27 Правилника о стручном усавршавању (ПОССУИСЗНВИСС) наизглед јако лепо уређује дужности и обавезе наставника. Међутим, шта ћемо са изводљивошћу?

Не заборавимо да, још од доношења Закона о образовању 2004 године, постоји обавеза наставника о сталном стручном усавршавању, да је правилник годинама стајао у фиоци, да је тим законом (и садашњим) предвиђен губитак лиценце за наставника уколико не испуни своје обавезе из правилника, да образовни систем једноставно нема капацитативност да спроведе Закон и Правилник по том питању, да су многи акредитовани семинар лоши и промашени и да не постоји централна евиденција о учествовању на семинарима. Примера ради, писац ових редова престао је да похађа семинаре јер не постоји евиденција о стотинама сати које је он провео на семинарима у последњих 11 година!  Још један податак: у протеклих 8 година, сваки наставник је у просеку, уместо 24 сата годишње, на стручном усавршавању провео свега 6 сати!

ПОССУИСЗНВИСС – Члан 27

Наставник, васпитач и стручни сарадник у оквиру норме непосредног рада са децом и ученицима и других облика рада има дужност да се стручно усавршава и право да одсуствује са рада, у складу са Законом и прописом донетим на основу њега.

У оквиру пуног радног времена наставник, васпитач и стручни сарадник има 68 сати годишње различитих облика стручног усавршавања, од чега је 24 сата право на плаћено одсуство из установе ради похађања одобрених програма и стручних скупова, а 44 сата стручног усавршавања које предузима установа у оквиру својих развојних активности.

Наставник, васпитач и стручни сарадник дужан је да у току пет година оствари најмање 120 бодова из различитих облика стручног усавршавања.

Сат похађања обуке стручног усавршавања има вредност бода.

Дан учешћа на стручном скупу има вредност бода.

Бод из Европског система преноса бодова (у даљем тексту: ЕСПБ), има вредност 25 бодова стручног усавршавања.

Ако је наставник, васпитач и стручни сарадник учествовао у осталим облицима стручног усавршавања на међународном нивоу, број бодова по том основу удвостручује се.

Орган, односно установа из члана 19. став 4. овог правилника подноси захтев Заводу за признавање одговарајућег броја бодова које је наставник, васпитач и стручни сарадник остварио учествовањем на међународном скупу.

5Comments

 1. Miroslav B Mladenovic Mirac nastavnik Vlasotince каже:

  Fotografija sama za sebe govori smisao SEMINARA i uopste promasenosti ovakvog vida usavrsavanja prosvetnih radnika.

 2. Miroslav B Mladenovic Mirac nastavnik Vlasotince каже:

  webdesk@rts.rs.
  Nije mi jasno KAKVA VAM JE TO UREDJIVACKA POLITIKA u kojoj ne objavljujete komentare koji BRANE SKOLSKI SISTEM U SRBIJI OD NJEGOVOG POTOUNOG URURUSAVANJA i degradiranja PEDAGOSKE nauke, ZNANJE i MORAL.
  Znaci li to da je to POLITCIKA MAJISAKO TAJKUNSKA I PARTOKRATSKA da se ocuva prljavi kapital i nastavka duhovne i moralne i bioloskog nestanka srpske nacije i drzave Srbije
  26. maj 2012.g. Vlasotince Miroslav B Mladenovic matematicar inovator, pedagog, lokalni etnolog i istoricar i pisac pesama i prica na dijalektu Juga Srbije

  • admin каже:

   Поштовани Г. Мирац, већ раније смо Вас обавестили да Ваши коментари морају бити много краћи и технички уређенији. Из тог разлога, нисмо у стању да их објављујемо. Надамо се да ћете нас разумети!

 3. Jelena каже:

  Moram priznati da je ovaj komentar bio istinit pre par godina… Međutim, sada ima jako dobrih seminara.
  Uostalom, na kraju svakog uvek postoji anketa. Kad bi realno ocenjivali seminare, tačno bi se iskristalisalo koji su dobri. Nisu tvorci loših seminara krivi što polaznici po automatizmu zaokruže sve najveće ocene!

 4. Vladan Božović каже:

  HAHAHAHAHAHAHAHA…..konačno malo humora. Svaka čast admine na izboru fotografije. Ona najbolje ilustruje stručno usvršavanje u zemlji Srbiji.
  U poslednjem pasusu piše da nekakav ORGAN podnosi zahtev nekakvom ZAVODU, pa se pitam, koji bi to ORGAN mogao da bude.

Top