Home >> Образовање,Слајдер >> Београдска Подружница Друштва математичара пружа подршку колеги Јовану Кнежевићу
Београдска Подружница Друштва математичара пружа подршку колеги Јовану Кнежевићу

Београдска Подружница Друштва математичара Србије упутила је јуче допис директору Шесте београдске гимназије.

Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

       Обраћамо Вам се на иницијативу великог броја колега, професора математике из Београда, поводом узнемирујућих информација (или дезинформација) о квалификовању професора Ваше гимназије, Јована Кнежевића као некога ко врши насиље и дискриминацију над децом.

      Истичемо да је професор Јован Кнежевић вишегодишњи и угледан члан Друштва математичара Србије, посебно ангажован на подручју београдске подружнице. Био је члан Управног одбора Друштва математичара Србије, дугогодишњи предавач и реализатор стручних семинара у организацији ДМС-а и председник Комисије за организацију такмичења ученика средњих школа Подружнице ДМС-Београд. Посебно напомињемо и дугујемо захвалност професору Јовану Кнежевићу, када је у тешким годинама за наше друштво и просветни систем (деведесетим), организовао градска такмичења за ученике средњих школа, неретко финансирајући трошкове из свог џепа. Сувишно је говорити о његовим стручним и професионалним квалитетима. О његовом раду на најбољи начин сведоче његови бивши ученици, сада успешни људи широм планете, у шта смо се могли уверити више пута у њиховим медијским обраћањима. Узевши све ово у обзир, питамо се да ли је могуће да један овакав врстан зналац и заљубљеник у математику какав је несумњиво професор Кнежевић, не дели то знање на часу својим ђацима и не пружа онолико колико тражи? Такође се питамо, да ли је могуће да вредан и посвећен човек какав је професор Кнежевић, пред сам крај своје професионалне каријере и пар месеци пре одласка у пензију, не заслужује нешто другачији третман управе Шесте гимназије?

       Без намере да утичемо на Ваше одлуке, молимо Вас да приликом доношења истих, узмете у обзир и овај поглед из угла струке, као и углед и поштовање које професор Јован Кнежевић ужива у стручном друштву. Као искусни педагози, свакодневно суочени са разним проблемима у вези деце и родитеља, претпостављамо да се и иза овог проблема крије нека оцена и „притисак на судију“. Не можемо им забранити да врше притиске на све начине, али ми смо ти који не смемо подлећи притиску. Ваша ажурност и поштовање прописа по питању суспензије једног  професора је додатно узнемирујућа у времену када су ажурност и поштовање правила, што би ми математичари рекли, обрнуто пропорционални по питању заштите просветних радника. 

       По слову закона, Ви покрећете и водите поступке против запослених, доносите решења и изричете мере. Схватите ово као колегијални апел и подршку да не подлежете ничијим притисцима, да не учествујете у монтираним процесима, да утврдите истините чињенице, као и да донесете закључке и решења која уважавају струку и углед наше професије, чувајући достојанство личности и поштујући начела просветног рада и одговорности коју носимо.             

          С поштовањем,

    Председник Подружнице Друштва математичара Србије-Београд
Предраг Терзић  
Scan_0351

2Comments

  1. Tanja каже:

    Da li je u ovom društvu normalno da se generacije unazad žale na istog a da svi okreću gravu samo zato što je on vrstan znalac i zaljubljenik u matematiku. Da li shvatate da je on košmar svakom njegovom djaku. Zamislite samo olične učenike koji se tresu od brige jer moraju na popravni iz matematike. Zamislite taj stepen stresa kada deca izčekuju avgust. Kako je moguće da jednom vrsnom znalcu matematike preko 50% djaka ima jedinicu?

  2. Maja каже:

    Zašto stajete na stranu profesora koji je već decenijama problem? Ne sumnjam da zna matematiku, ali ovde se govori o pedagogiji. Nemojte mi reći da ne znate da decu vređa, da redovno donosi pismeni sa preko 25 jedinica, da urla na decu, da ih ponižava…? Shvatite da sebe diskreditujete ovakvim podrškama. Ako slučajno ne znate – raspitajte se. Ovo nije prva suspenzija. Ako vam je normalno da deci govori da su glupa, da im preti, da na ponovljenom pismenom da još teže zadatke, da sada na mrežama moli učenike da ga podrže na protestu protiv njegove suspenzije i da pišu novinama kako je on super… onda nastavite sa podrškom.

Top