Home >> Образовање,Слајдер >> Представљамо учеснике Округлог стола: др Србијанка Турајлић

  • Форум
  • Коментари су искључени на Представљамо учеснике Округлог стола: др Србијанка Турајлић
Представљамо учеснике Округлог стола: др Србијанка Турајлић

Србијанка Турајлић је од оних професора који никада нису затварали очи пред дешавањима у образовном систему и друштву уопште, чак и када су ставови које је јавно износила знали скупо да је коштају.

Професорка Турајлић је од 2011. године у пензији, пре тога је заједно са својим колегама одшколовала велики број инжењера на престижном Електротехничком факултету. Након петооктобарских промена једно време је била помоћник министра за високо образовање. Осим знања из области електротехнике, професорка Турајлић је своје студенте учила да буду доследни и бескомпромисни у одбрани својих ставова. Управо због принципијелности карактеристичне за њену личност, професорка Турајлић је својевремено била прогнана са Електротехничког факултета, и то у време када је одбила да потпише Милошевићев Закон о универзитету.

У погледу одласка младих из Србије, професорка Турајлић сматра да је одлазак младих природан процес и резултат њихове радозналости, која се опет може сматрати природном, а много већи проблем види у томе што осим младих данас све више среће људе између 40 и 50 година који намеравају да оду. Осим тога, још озбиљнији проблем, према мишљењу професорке Турајлић је у чињеници да се након одласка нико не одлучује на повратак у земљу. Када говори о својим колегама, професорка Турајлић је мишљења да у околностима незадовољства професори имају професионалну и моралну обавезу да говоре о околностима у којим живе и да не допуштају да се ствари одвијају поред њих а да их они као не примећују.

Са професорком Турајлић, на Округлом столу „Реформе у образовању између теорије и праксе“, разговараћемо о одласку младих из Србије, реформама у школском систему, промени уписне политике и другим актуелним темама. 

Позивамо вас да нам се придружите и узмете учешће у дискусији. Округли сто „Реоформе у образовању између теорије и праксе“ биће одржан у четвртак, 21. марта 2019. године у сали прес центра Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова 6/III, са почетком у 15 часова. Више информација о Округлом столу можете видети овде.

Top