Home >> Образовање,Слајдер >> Представљамо учеснике Округлог стола: др Сњежана Корен Филозофски факултет Загреб

  • Форум
  • Коментари су искључени на Представљамо учеснике Округлог стола: др Сњежана Корен Филозофски факултет Загреб
Представљамо учеснике Округлог стола: др Сњежана Корен Филозофски факултет Загреб

Проф. др Сњежана Корен запослена је на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу, шеф је катедре за методику наставе историје, а бави се и анализом уџбеника и наставе историје. Осим тога, активно учествује на стручним скуповима који имају за циљ едукацију и усавршавање наставника.

Професорка Корен учествовала је у реализацији курикуларне реформе у Хрватској, посебно за предмет историја. У жижу хрватске јавности доспела је након жестоке критике рада експертске радне комисије за усвајање реформисаних курикулума, када су чланови ове комисије суштински изменили дати предлог на којем је рађено три године и како је истакла професорка Корен за двадесетак дана склепали нови. Међу најуочљивијим променама тада била је она која се односила на неспремност хрватске државе да се суочи са дешавањима на простору НДХ током Другог светског рата, што је професорка Корен оштро критиковала у јавним иступима.

Професорка Корен се залаже за корениту реформу образовног система у којем би ученик био у средишту наставног процеса, где би се кроз наставни процес афирмисало критичко мишљење, а наставници имали већу аутономију у реализацији програма. Сматра да ће деца испаштати због политичких одлука политичара који нису у стању деловати у интересу и на добробит заједнице. Не чуди је што на основу истраживања око 80% петнаестогодишњака не гледа позитивно на будућност Хрватске. 

Са професорком Корен, на Округлом столу „Реформе у образовању између теорије и праксе“, разговараћемо о проблемима са којима се сусрећу наставници током реализације реформе у Хрватској, покушаћемо да упоредимо реформске процесе у Србији и Хрватској, причаћемо о значају уџбеника у наставном процесу, али и о великој матури коју Министарство просвете, науке и технолошког развоја планира да имплементира од школске 2020/2021. године.

Позивамо вас да нам се придружите и узмете учешће у дискусији. Округли сто „Реоформе у образовању између теорије и праксе“ биће одржан у четвртак, 21. марта 2019. године у сали прес центра Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова 6/III, са почетком у 15 часова. Више информација о Округлом столу можете видети овде.

Top