Home >> Друштво >> Зукорлић разговарао са представницима приватних универзитета

  • Коментари су искључени на Зукорлић разговарао са представницима приватних универзитета
Зукорлић разговарао са представницима приватних универзитета

Муамер Зукорлић спреман да прихвати предлоге свих релевантних учесника образованог система у Србији

Председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Муамер Зукорлић састао се данас у Дому народне скупштине са делегацијом приватних универзитета.

Муамер Зукорлић је поздравио представнике приватних универзитета и додао да су врата ове институције отворена за све и да је спреман да са посебном пажњом и великим интересовањем прихвати и анализира све предлоге од свих релевантних учесника образованог система у Србији.

Представници приватних универзитета указали су на проблеме са којима се сусрећу а који односе се на услове рада приватних универзитета у Србији.

У разговору који је уследио, представници универзитета су истакли да сматрају да измене и допуне постојећег закона нису довољне и да је неопходно донети потпуно нови закон о Високом образовању, којим би се уредио статус приватних универзитета у Србији.

Предложили су да се успостави принцип суфинансирања студената на приватним факултетима у виду стипендија или да се успостави систем повољнијих кредита за студенте који желе да упишу приватне факултете. Такође, додали су да систем акредитације треба да буде равноправан како за државне тако и за приватне универзитете.

Указали су да непропорцијалну заступљеност представника приватних универзитета у телима система Високог образовања и додали између осталог да је у Националном савету за Вискоко образовање које се састоји од 22 члана, само један од њих представник приватног универзитета.

У наставку састанка, представници приватних универзитета посебно су истакли да новим законом треба да се регулуше минималан број сати за наставно особље, тако да досадашњих предвиђених 6 сати, треба да буде повећано на 9 до 10 сати недељно, а за сараднике наставе од 18 до 20 сати недељно.

Љубиша Стојмировић, заменик председника Одбора, указао је да би било добро да приватни универзитети промовишу своје студенте, нарочито добитнике међународних признања у научно истраживачкој области, како би на тај начин указали на квалитет и степен знања који студенти стичу на тим универзитетима.

Председник Одбора је истакао да се принципијално слаже са већином изнетих предлога који су изнети на састанку и додао да ће се Одбор посветити њиховој разради. Он сматра да сви студенти треба да буду једнаки без обзира на то да ли су студенти државних или приватних универзитета. Зукорлић је додао да ће Одбор активно учествовати у побољшању услова рада универзитета, као и да ће узети активно учешће у реформи система образовања у Србији.

Делегацију приватних универзитета су чинили: Драган Домазец – Универзитет Метрополитан, проф. др Александар Андрејевић – Едуцонс универзитет, Драган Солеша – Фимек, Миљана Барјактаревић – Алфа универзитет и Суад Бећиревић – УНИНП.

(„Данас“)

Top