Home >> Друштво,Реформа >> Зукорлић: Образовању неопходна темељна реформа

  • Форум
  • Коментари су искључени на Зукорлић: Образовању неопходна темељна реформа
Зукорлић: Образовању неопходна темељна реформа

 

Председник парламентарног Одбора за образовање Муамер Зукорлић, који је припремио Програм рада одбора којим председава и ставио га на јавну расправу, оценио је да без оздрављења српског система образовања нема спаса, те да је зато у тој области неопходна темељна реорганизација и реформа.

Указао је на досадашњу праксу политичара да када, како је рекао, дођу на неку позицију подвуку црту и кажу да то што су радили њихови претходници ништа не ваља, а да ће они све да позлате.

За разлику од тих политичара, Зукорлић каже да није измишљао топлу воду већ да је понуђени програм базирао на претходним стратегијама донетим у области образовања још из 2001.

Било би, каже, потпуно бесмислено да се сада креће све и испочетка.

Програм који је сачинио као председник Одбора послат је на више релевантних адреса и објављен је на званичном скупштинском сајту.

Од дана објављивања програма траје период јавне расправе од месец дана током којег се сви заинтересовани могу односити критички према том акту. Могу се, каже, односити критички, а ми ћемо на крају све сублимирати.

Очекује, каже, и позитивне оцене, али и негативне критике и све су оне добродошле.

На идеју да понуди програм дошао је пошто су му, како је казао, рекли да то није учинио нико пре њега.

„Вероватно би парламент и држава преживели и без програма, али је боље да га имамо”, рекао је Зукорлић те додато да тај програм у значајној мери представља платформу, коју је он приредио

Напомиње да му је намера била да на неки начин алармиран и скрене пажњу стручне јавности, тела и појединаца, од министарства до стручних савета за бразовање, на одређене проблеме.

Намера му је, каже, била и да у самом Одбору подгине на виши ниво важност теме образовања.

Објашњава да је текст програма предложен у некој врсти драфта и без амбиције да буде наметнут већ са амбицијом да сви добију шансу да се о њему изјасне.

Зукорлић је констатовао да је образовање у Србији талац неколико чланова и лобија окупљених углавном око политичких или интересних структура.

Реч је, казао је, о људима који не желе реформе јер би оне, како је рекао, угрозиле пре свега њихове привилегије и зато се они залажу само за реформу реторике.

Жеља Зукорлића је да оживи добро, а да се одрекнемо оног лошег.

Говорећи о дуалном образовању, Зукорлић је рекао да је реч о амбицији да се знање поједностави и буде у свим сегментима нашег друштва.

Објаснио је и да предложени програм нема амбицију да буде кровно везан за скупштински Одбор, али да би ишта било спроведено биће потребна сарадња са ресорним министарством и наравно свим другим стручним телима.

(Танјуг)

 

Top