Home >> Друштво >> Зрењанин: Касарну претворити у школу

Трибина о решавању проблема у образовању

Ивана Бошњак: „Овакав центар би окупљао велики број младих људи различитих интересовања и образовних профила, по угледу на чувене светске образовне центре, попут Оксфорда или Кембриџа. Подржавамо ову идеју искључиво због тога што се планира усвајање нове стратегије образовања, а овако бисмо имали стратегију на делу, буквално од првог момента, једносменски рад, велике могућности за изборне предмете и за слободне активности ученика, нешто што би заиста заличило не на европске, него на светске школе.. а синдикално, решава проблем наших колега који раде у више школа – они би могли да раде у једној школи.“

3Comments

 1. Dusan каже:

  Ova inicijativa je sjajna.Sto vise razmisljam sve mi se vise svidja.Kolega Nikola je vise nego dobro obrazlozio ono sto dobijamao realizacijom ovog projekta.Ovo je pravi socijalni dijalog kada predupredjujemo probleme i trazimo zajednicku esenciju oko koje svi moramo da se dogovorimo.Osvezavajuce…

 2. Ванда каже:

  Никола, хвала ти, мислим да би заиста вредело да се сви ми из просвете ангажујемо на овој идеји!
  Све што си навео, и ми смо предвидели, а идеја, неиспричаних јавно..сијасет!
  На трибини сам рекла, а дозвољавам себи да будем оптимиста – замислите простор где кувари раде праксу тако што припремају оброке за своје другаре, где ђаци из свих стручних школа могу да се опробају у свом будућем занимању тако што ће чинити нешто за себе, своје вршњаке и за школу.. Корист је вишеструка.
  Ми смо синдикално дообро разрадили ово све, и нећемо се зауставити само на овој трибини.
  Не залазим у то која странка подржава идеју, волела бих да је подрже сви.
  Поздрав, Ивана, Соса Банаћанка, Зрењанинка 🙂

  П.С. Бато, хвала до неба! Бржи си од мене

 3. Никола каже:

  Остварење ове идеје могло би да реши неколико горућих проблема у погледу школског простора у Зрењанину. Пољопривредна школа је без своје зграде. Стара зграда је далеко од санације, деца су измештена у зграду бивше медицинске школе, а та зграда је власништво католичке цркве. На почетку сваке школске године судбина ове школе је у милости воље католичке бискупије. Зрењанинска гимназија има преко 1300 ученика и 136 запослених и практично представља по величини и бројности две школе. Простора немамо да, како треба, одржимо и редовну наставу, а додатне и допунске активности је могуће држати само суботом до 12 сати.Седимо једни другима на глави, док поподне, радним данима зграда нове медицинске школе „зврји“ празна, практично без деце. Истовремено, економска школа има зграду на простору који је власништво гимназије и подстанар је гимназије Када би гимназија добила тај простор могла би да одговори на један од захтева у оквиру реформе гимназија, а то је једносменски рад.
  Зато би ова акција преузимања простора касарне решила већину набројаних проблема. Такође, организовање интернатског смештаја спасило би децу и родитеље са села. Јер, на пример, месечна карта ученика из места Јаша Томић, удаљеног 40-ак километара од Зрењанина, прелази 16000 динара. Ту велики интерес имају и родитељи и морамо задобити њихову подршку.
  Овде се мора наступити сложно и стрпљиво, јер већ је вероватно неколико тајкуна бацило око на овај атрактивни простор и по положају и по квадратури. А знамо да су овом друштву просвета и проблеми деце „задња рупа на свирали“.
  Ја ћу се потпуно укључити у борбу за остварење ове идеје.

Top