Home >> Штрајк >> Зоран Буљугић незадовољан предлогом Министарства просвете наставио штрајк глађу

  • Форум
  • Коментари су искључени на Зоран Буљугић незадовољан предлогом Министарства просвете наставио штрајк глађу
Зоран Буљугић незадовољан предлогом Министарства просвете наставио штрајк глађу

Професор руског језика Зоран Буљугић (62) штрајкује глађу испред Дванаесте београдске гимназије. Министар Шарчевић: Уцењује нас иако је судски спор у току

На пољском кревету, покривен ћебетом и штитећи се најлоном од кише, професор руског језика Зоран Буљугић (62), од четвртка увече је дан и ноћ испред Дванаесте београдске гимназије. Штрајкује глађу због, како каже, одуговлачења судског спора који води са школом пошто му је, тврди, пре две године незаконито уручен отказ. Министар просвете Младен Шарчевић каже да је упознат са случајем и да су преговори у току.

Буљугић се сместио на тротоару у Улици војводе Степе, поред ограде гимназије. Не једе, већ живи на води и соковима, а каже да неће одустати од штрајка све док се за њега не нађе решење.

Разне ситуације са колегама и жеља, како наводи, бивше директорке те гимназије да га истера из школе, кулминирали су пре две године када је она захтевала од њега да уради ванредну проверу радних способности на Институту за медицину рада.

– Докторка код које ми је бивша директорка заказала преглед, на основу петоминутног разговора, закључила је да нисам способан за рад са децом, иако је у извештају који је дала написала да за 30 година рада нисам имао ниједан инцидет са ученицима – прича Буљугић. – Добио сам отказ и покренуо радни спор са школом. Док сам чекао другостепено решење и другу експертизу процене радних способности уручен ми је отказ. А другостепена комисија је на основу процене коју је дала клинички психолог, марта 2018, дала мишљење да сам способан за рад са ученицима.

Професор Буљугић каже да спор са школом и даље траје, јер је бивша директорка одбијала да га врати на посао. И садашња директорка гимназије, каже он, тражи да се уради суперекспертиза.

– Из Министарства просвете су ми пре неколико дана понудили место у школи у Барајеву, али не желим да идем 40 километара далеко од свог стана, када имам право да будем враћен у школу у којој сам годинама радио – наводи Буљугић.

Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је за „Новости“ да је упознат са ситуацијом. Каже да је за коментар о професору Буљагићу потребно питати наставничко особље те школе.

– Судски спор је у току, а он уцењивачки тражи да се врати у гимназију – прича Шарчевић за „Новости“. – Понуђено му је друго решење, али он то одбија. Његово понашање је било веома насилно управо према колегама. Моји тимови преговарају с њим, са његовим синдикатом и адвокатом. Видећемо шта ће бити. Наравно, није циљ да он остане без посла, већ напротив…

УЗРОЦИ СУКОБА

СУКОБ између Буљагића и бивше директорке Дванаесте гимназије кулминирао је, тврди он, када је послао електронско писмо једној својој колегиници, са којом је такође био у лошим односима. Тврди да га је та колегиница „оговарала код других наставника, али и ученика“. Наводи да га је због тог писма тужила, а он је осуђен на условну казну.

Извор: Новости

Top