Home >> Друштво >> Женама пензија шест месеци даља

  • Коментари су искључени на Женама пензија шест месеци даља
Женама пензија шест месеци даља

Услов за лепши пол 61,5 година живота, а код мушкараца остаје 65

Већ од првог дана нове године жене у Србији ће морати да раде шест месеци дуже. Свака припадница лепшег пола, уколико је планирала да у 2017. уђе као пензионерка, требало је да најкасније до 31. децембра поднесе захтев Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање. Већ од 1. јануара старосни услов за пензионисање жена биће 61 година и шест месеци.

Како објашњавају у Фонду, према закону о ПИО који се примењује од 1. јануара 2015. године, прописано је да се услов за старосну пензију за жене осигуранике сукцесивно подиже сваке календарске године за по шест месеци.

Према речима Јелице Тимотијевић, директора сектора за односе са јавношћу у ПИО фонду, онима који су намеравали да се пензионишу радни однос је морао да престане најкасније 30. децембра.

– Старосна граница за одлазак у старосну пензију се код жена помера за шест месеци, тако да је услов за даме у 2017. години 61 година и шест месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања – каже Тимотијевићева. – Тако ће се до 2032. године код жена постепено померати услови за пензионисање у погледу година живота, да би од тада и жене имале услов за пуну старосну пензију са навршених 65. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Оно што међу осигураницима често постоји као недоумица је шта с вишком стажа, а мањком година. У ПИО објашњавају да осим основа за пуну старосну пензију, и мушкарци и жене могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

– За превремену старосну пензију од 1. јануара 2017. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и најмање 56 година и четири месеца живота, а женама 37 година и шест месеци стажа осигурања и најмање 55 година и осам месеци живота – каже наша саговорница. – У овом случају, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на пуну старосну пензију у тој календарској години. Укупан износ умањења максимално може да износи 20,4 процента.

Према подацима Републичког фонда за пензијско осигурање, више од петине пензионера у Србији наследило је пензију од супружника или родитеља, а често њихова месечна примања већа су од оних која би имали да су сачували своје износе.

Велики је проблем што, рецимо, деца добијена у првом браку, иако су на редовном школовању, уколико њихова мајка није имала 45 година када јој је умро други муж, односно њихов очух, немају право на пензију.

Више среће имају даме које су се удавале неколико пута. Оне могу да бирају од ког ће мужа да наследе породичну пензију, што најчешће раде према висини чека. Тако, уколико је удовица остварила право у првом браку, па се поново удала и по други пут постала удовица, без обзира на то да ли има или нема децу, задржава право на исплату већ остварене породичне пензије по смрти првог супруга. Али закон каже да без обзира на број склопљених бракова, удовица може да прима само једну пензију, и то по сопственом избору.

Промена нема када су у питању деца која испуњавају услове за породичну пензију – она безусловно припада свој деци млађој од 15 година и оној која наставе школовање.

statistika

Промене у војсци и полицији

У случају посебних категорија осигураника, као што су припадници МУП, МИП, БИА, ВБА, ВОА, Управе за извршење кривичних санкција, Пореске полиције, Војске Србије, за остваривање права на старосну пензију у 2017. години граница се подиже на 54 лета и осам месеци живота, 22 године и шест месеци стажа осигурања, као и 12 година и шест месеци ефективно проведеног времена на радним местима на којима се стаж рачуна са увећаним трајањем.

Услови за старосну пензију у 2017. години за остале полицијске службенике подижу се на 58 година старости, 25 година стажа и 15 година ефективно проведеног времена на радним местима на којима се стаж рачуна са увећаним трајањем.

(Новости)

Top