Home >> Друштво >> Земун: Провучеш картицу па уђеш у школу!
31.01.2013. Извор: Вечерње новости

 

Најсигурнија школа у Србији

Земунска гимназија најсигурнија образовна установа, једина са електронском контролом уласка и изласка. У сваком тренутку се зна тачан број присутних ученика

ЗЕМУНСКА гимназија је најбезбеднија образовна установа у Србији. Ово је једина школа у нашој земљи која је увела идентификационе картице, без којих је немогуће ући и изаћи. Иако је нови систем уведен још прошле године, ђацима је дато времена да се навикну, па је тек са почетком другог полугодишта систем потпуно пуштен у функцију.

Како објашњава Милош Бјелановић, директор Земунске гимназије, тренутно је на снази „блажи режим“, који подразумева да један ученик може да уведе два друга из одељења на исту картицу. Разлог за то је што су неки ђаци изгубили „легитимације“, па је у току поступак издавања дупликата. Када то буде завршено, пооштриће се систем контроле уласка и изласка.

– Ученици су дужни да при сваком уласку и изласку из школе очитају своје картице, јер не могу другачије ући – објашњава Бјелановић. – Систем ради 24 часа дневно, а улазак непознатих лица је немогућ. За госте постоји посебна процедура, па се у сваком тренутку зна колико је ученика у школи. Основни разлог за увођење овог система је безбедност ђака и запослених, а одлуку о увођењу картица донели смо после упада двојице непознатих младића у школу, који су ушли у учионицу и узели дневнике са стола.

Информације родитељима

ПУТЕМ СМС РОДИТЕЉИ земунских гимназијалаца, који то буду желели, моћи ће да добијају информацију о присутности њиховог детета у школи путем СМС поруке. Неопходно је да напишу захтев школи да то желе, али по речима директора Бјелановића, управи још није стигао ниједан допис.

 

Тачно се зна ко бежи са часа…

ДИРЕКТОР Милош Бјелановић истиче да ђаци нису негодовали због увођења картица, већ више из страха да ће бити контролисани, односно да ће разредне старешине у сваком моменту знати ко је побегао са часа. Систем је тако направљен да је немогуће да неко откуца туђу картицу.

 

3Comments

 1. gradjanin каже:

  Bravo za Zemunsku! Ne vidim ovo kao sredstvo za sprecavanje bezanije, vec kao nacin iformisanja roditelja da znaju gde su im deca.

 2. гром каже:

  Да му је лепо у школи, да види смисао тога што учи јер учење није лако, да имаисећај да ће му се учење да исплати, не би ни бежао!
  И зато не треба куповати никакве системе, јер ту не помаже ни вода са корита иванова,ни лекари ни врачасри, већ озбиљно променити школу, школовање, односе у друштву, тако да ђак, студент, има осећај да је на губитку ако није у школи.
  Само! да ли ми то хоћемо?! или ћемо уводити нове предмете, даље оптерећивати их и преоптерећивати их, да би поједине категорије имале посла!? а наук још више обесмишљавали!?

 3. nena каже:

  Ovo me podseca na moje skolovanje kada su me nastavnici prisiljavali da izlazim na ulice i masem zastavicama kad god prodje neka janjeca brigada.
  Ovako se ne resava problem jer se problem bezanja gura pod tepih umesto da se resi. Skola u kojoj sada radim ima princip slanja sms poruka i roditelji su uvek obavesteni o izostancima li to nije dalo rezultate jer im isti ti roditelji masovno pravdaju casove raznoraznim lekarskim uverenjima.
  Ovde treba postaviti pitanje zasto ucenik bezi iz skole.

Top