Home >> Друштво,Образовање,Синдикат >> Желимо да верујемо

„ПОЛИТИКА“:

 

ИНТЕРВЈУ: СРЂАН ВЕРБИЋ, нови министар просвете

Вратити младе и достојанство наставницима

 

У изјави за наш лист, нови министар просвете најављује подизање квалитета образовања, заустављање тренда поклањања оцена и реформу министарства

Заустављање тренда поклањања оцена, враћање достојанства наставницима, подизање квалитета високог образовања, повратак стручњака из иностранства и веће улагање у науку биће приоритети Министарства просвете, науке и технолошког развоја у наредном периоду – изјавио је синоћ за „Политику” др Срђан Вербић, нови министар просвете.

Он каже да је Александра Вучића срео тек после позива да уђе у владу, да ће имати слободу у формирању свог тима и да му дамо мало времена да се упозна са ситуацијом у Министарству, јер још нема ни свог пи-ара.

Премијер је најавио да Министарство просвете мора да се ослободи непотребних ингеренција?

Министарство ће се бавити подизањем квалитета рада, образовном економијом, стварањем мреже контаката с целим светом…

Шта од новог министра могу да очекују наставници?

У нашим школама и на факултетима много је добрих наставника, способних, савесних, оних који гурају систем напред, оних који имају највећи утицај на мотивацију ученика. Њима је потребно вратити статус и достојанство какво су некад имали, јер они највише могу да помогну да се образовање промени набоље. Почећемо тако што ћемо смањити непотребну администрацију којом тренутно морају да се баве. Такође, и наставници и школе морају да имају већу аутономију у раду, али и одговорност.

Највеће замерке академске јавности односе се на недовољно улагање у науку, да ли ће ту бити неких промена?

Мора да се промени досадашња пракса да велики део издвајања за науку одлази на плате запослених. Биће промењен Закон о научноистраживачкој делатности, успоставићемо нови модел финансирања науке по угледу на развијене земље у свету, биће ту још низ владиних мера… – рекао је у првој изјави за „Политику” после полагања заклетве нови министар просвете.

Сандра Гуцијан
објављено: 28.04.2014.
Top