Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Жедни преко воде – по који пут?

Форум средњих стручних школа Београда

 

Жедни преко воде – по који пут?

 

Свакоме ко се озбиљно бави синдикалним радом требала би бити позната бар основна начела синдикалног деловања: солидарност, масовност, аутономија у односу на послодавца, интерна демократија…Можемо ли причати о било каквој синдикалној снази ако ни у оквиру гране нема солидарности и јединства, не постоји добра воља за сарадњом и стварањем заједничке платформе?

Очито да руководство УСПРС сматра да може. Они су довољни сами себи, не треба им повезивање, усаглашавање, дијалог. Сматрајући да њихова „памет пашовати може“ позивају своје синдикално чланство на протест. Као разлог за протест наводи се незадовољство просветних радника зарадама! Овај проблем постоји деценијама, небројено пута су радници позивани на обуставу рада из тог разлога и резултата није било. Зар треба бити претерано паметан па закључити да се на овај начин до циља не може доћи? Једина сигурна последица јесте додатно исцрпљивање чланства и генерално губитак поверења у синдикалне организације.

Оно што такође упада у очи јесте и неаргументована тврдња  УСПРС о броју својих чланова. Према незваничним подацима тај број је дупло мањи од онога што челници ове организације пласирају у медијима. Недовољно масовни, са руководством без организационог и стручног потенцијала, са представама о синдикализму из XIX века, наивно верују да ће навући јавност на исти штос трећи пут! Ипак, та јавност је свесна да оваква врста лажи траје већ јако дуго, а  просветни радници очекују решавање својих проблема сада и овде. Празна обећања и још тривијалније претње генералним штрајком представљају алиби за тренутну неспособност која за раднике представља status quo док челницима обезбеђује нови мандат.

Свесни наслеђених спорова, неповерења и личних анимозитета подсећамо јавност на нужну ближу акциону сарадњу и заједничку израду и усвајање развојне стратегије којом бисмо донели и усагласили бар основне смернице синдикалног деловања. Пропаганда и манипулација јесу ефикасна, али краткорочна средства. Када маске падну и нестану илузије остаје горка истина о реалном стању запослених у просвети. То стање се неће поправити само од себе, док нас елементарна етика обавезује да радимо у интересу оних које представљамо.

Било која синдикална активност ће донети позитивне резултате само ако има добру финансијску подлогу и базирана је на јединственом наступу свих својих чланова.

13Comments

 1. ludilo каже:

  Iako je ovaj strajk Unije SPRS bio skroz naskroz promasen, pozdravljam sve koji su strajkovali, a i one koji nisu. Kad se nase sindikalne vodje budu dogovorile, strajkovacemo svi! Jedva cekam, samo da bude pametno osmisljeno. I jos nesto: kolege, nemojte ovde ruzne reci i psovke, nije u redu!

 2. ranko каже:

  Bato, zasto pustas ovakve komentare? Uvedi cenzuru, ne dozvoli da bitange pljuju po nama! Dosta mi je tvojeg postenja!

 3. nata каже:

  http://uciteljica.kraljevo.com/sram-vas-bilo/

  Кад нас потпуно напусти ентузијазам, онај ко може ићи ће у приватне основне, средње школе и универзитете. Онај ко не може, диплома му и не треба, јер не може да плати да од ње живи. Јадни ми који не искористисмо „размену студената“ и одлучисмо да ипак останемо „код куће“. Ми којима се живот претворио у борбу за бољим и уређенијим друштвом. Ми којима се чини да су иза и испред нас године те изгледа узалудне борбе, а ипак нас ентузијазам не напушта.

  Па, срам вас бре било! Све вас који сте одговорни да ствари буду овакве какве јесу. Вас који сте образовање година срозавали и не чините ништа да изађемо из брлога у који сте нас увукли.

 4. НАСТАВНИК каже:

  РЕКОСТЕ ДА СВЕ ОБЈАВЉУЈЕТЕ!? ОПЕТ СТЕ СЛАГАЛИ.

 5. Nastavnik каже:

  ДA ИMAM OСEЋAJ НEMOЋИ, ЗATO ШTO НE ВИДИМ MAЛA СЛОВА БЕЗ ПОМАГАЛА. НЕ ЖЕЛИМ ДA ИХ KOРИСТИМ ДA БИ БИЛА ЛЕПША.
  A ИЗ KОГ OСЕЋАЊА ВИ KOРИСТИТЕ ВЕЛИКА СЛОВА???
  ШТО СE ТИЧЕ ВАШЕ ДИЈАГНОЗЕ ВИ СTE EMOTИВНО ЗAПУШTEНA OСОБA; МОРБИДНИ ПАРАНОИК И ЕЛЕКТРОМАНИЈАК …ПОНАШАТЕ СЕ КАО ПРЕВАРЕНА И ОСТАВЉЕНА ЖЕНА.
  КАДА ВАМ СЕ САОПШТИ ИСТИНА, ВИ ВРЕЂАТЕ ЉУДЕ.???
  ПРОБАЈТЕ, МОЖДА АКТУЕЛНА МЕДИЦИНА ИМА ТЕРАПИЈУ ЗА ВАШЕ ПРОБЛЕМЕ!

 6. Prosvetni radnik каже:

  Сваки штрајк се може окарактерисати овако и онако… Овај штрајк са једним часом јесте млако и никакво… Унија је своје чланство навикла на жешће! Знају људи из Уније да их сматрате непријатељима али је Ваш проблем што они Вас не сматрају непријатељима… Да буде непријатељ Уније може да буде министарство просвете или финансија или Влада… Просветни синдикалци то никако не могу бити… Али није њихов проблем само што не могу бити непријатељи, већ не могу са Унијом ни да сарађују, јер како ће Унија којој се може и да слободно избацује труле јабуке из своје корпе, да сарађује са синдикалним патуљцима и лилипутанцима?Не бива тако! Нека је тачан податак да Унија има и 20 хиљада чланова (а није…) опет је за Вас један гигант! Не него ће Вама да се правда када ће да штрајкује? Вас ће да позове у „јединствени синдикални фронт“? Ако има памети у врху Уније, са Вама не би требали да иду ни на вршење мале нужде!

 7. NASTAVNIK каже:

  ВИ СОКИЋУ ИЗНОСИТЕ ВЕЛИКЕ НЕИСТИНЕ.ШТА СЕ СА ВАМА ДЕСИЛО? ЗАШТО СТЕ ТОЛИКО ОЧАЈНИ? ТАКО СЕ НЕ БРАНИ ЛИДЕРСКА ПОЗИЦИЈА. БРУКА! РАДИМ У БЕОГРАДУ И ЧЛАН САМ УНИЈЕ ОД ЊЕНОГ ОСНИВАЊА ДО ДАНАС И ТО СА ПОНОСОМ. УЧЕСТВУЈЕМО У СВИМ ПРОТЕСТИМА КОЈЕ УНИЈА ОРГАНИЗУЈЕ ЗАТО ШТО СЕ СЛАЖЕМО И ПОДРЖАВАМО ОДЛУКЕ ВЕРТИКАЛЕ КАКО ЈЕ И РЕД. ТО ШТО ЈЕ БЕОГРАД СИНДИКАЛНО МЛИТАВ, ГЛАВНИ КРИВЦИ СТЕ ВИ И АНТИЋ. СИНДИКАЛЦИ ИЗ АНТИЋЕВЕ ШКОЛЕ ОДЛАЗЕ ОД ЊЕГА И ВРАЋАЈУ СЕ У УНИЈУ ИЗ КОЈЕ ИХ ЈЕ ОН БЕЗ ЊИХОВЕ САГЛАСНОСТИ ИЗВЕО. ВИ НЕМАТЕ ПОВЕРЕЊЕ У ОСНОВНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА. ВЕРУЈУ ВАМ САМО ОНИ КОЈИ ВАС НЕ ПОЗНАЈУ. О ЧЕМУ ВИ ПРИЧАТЕ? БОЉЕ ЋУТИТЕ! ЗБОГ ВАС СЕ ЉУДИ ИСКЉУЧУЈУ ИЗ СИНДИКАТА. ТО ВАМ ЈЕ ИСТИНА! ПУСТИТЕ УНИЈУ ОЈАЧАЈТЕ ОСНОВНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ А НЕ ДА ИХ ЦЕПАТЕ.ТРЕБА ДА ВАС ЈЕ СРАМОТА.

  • admin каже:

   Ваљда се великим словима служите из осећаја немоћи? То Вам је, знате, из домена психопатологије. Понос и вертикала, бла,бла… Да, у праву сте када тврдите да смо колега Антић и ја главни кривци што Унија није успела да склони нас двојицу, слањем писама по школама, увредама, уценама, искључивањем, у намери да преотме синдикате (који су је некада и основали). То је та „вертикала“, којом се Ви поносите. Стара теза о „млитавом Београду“, видим, Ваш је једини аргумент. Њу је својевремено пласирао амбициозни „просвећени апсолутиста“ из Чачка, у жељи да му Београд буде одскочна даска, да цео Београд штрајкује кад он, онако „просвећено апсолутистички“ одлучи? Што Унија не делује преко „мање млитавих“ средина, нпр. преко Ваљева, Лесковца, или Шапца (у коме Унија нема ниједног члана)? На Вашу велику жалост, у Београду се није догодило и неће се догодити оно: „Дошли дивљи, истерали питоме“.

 8. Просветни радник каже:

  Сасвим је добро што се други синдикати баве УСПРС… Пребројавају чланство… Оспоравају квалитет „стручног“ потенцијала… Са представама о синдикализму из 19. века… Па господо визионари! Отворите очи српском просветном раднику! Не дозволите да га воде људи без „организационог и стручног“ потенцијала, угледајте се на „Београдске синдикате“… Они су у договору са Јовчићком и Ђиласом обезбедили повећање плата у Београду… Само мало је недостајало и да не беше зле УСПРС, они би успели! Да не помињемо успех са Бус-плусом! Баталите више Унију! Она је таква каква је – никаква и најгора на свету! Где сте Ви ту уважена господо? Где је Ваше чланство? Имате ли Ви “ финансијску подлогу базирану на јединственом наступу свих својих чланова“ (ако би неко био љубазан да нам преведе на српски језик)? Имате ли Ви неки „акциони план“ или су сви Ваши планови везани за критику Унијиних потеза? Ако Вам је Унија непријатељ, реците слободно али ја не разумем како Ваш непријатељ може да буде неко ко је без икаквог потенцијала, без угледа, неспособан? Како може да унесе пометњу у Ваше редове када сте тако способни, организовани, са визијом, од акције… На такву гамад не треба уопште да обраћате пажњу! А Ви је још и рекламирате! На крају године обавезно Унији да успоставите рачун за рекламу, нисте то ваљда бесплатно радили?

  • admin каже:

   Полако, полако, што сте тако љути.. Наша критика овог тупог и глупог штрајка је веома озбиљна, а Ви бисте хтели да је срозате на ниво некаквих непријатељстава? Ево, сутра вам излази цео Пожаревац, после целог Београда и целе Војводине, то је ваљда због Унијине „визије“ и Унијиних „комуникација са јавношћу“… Није Унија нама непријатељ, већ ми њој! Унији су сви непријатељи.

  • просветар каже:

   Није изашао цео ФССБ,није цео ФБГ, цео Пожаревац и није цела Војводина. Што се Војводине тиче погледајте: usprv.org.rs

Top