Home >> Синдикат >> Због штрајка у здравству само хитне операције

  • Форум
  • Коментари су искључени на Због штрајка у здравству само хитне операције

Чланови Синдиката лекара и фармацеута Србије и Гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“ наставиће штрајк и ове недеље.

Чланови Синдиката лекара и фармацеута Србије и Гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“ наставиће штрајк и ове недеље, уз поштовање минимума процеса рада, рекли су представници та два синдиката.

Председник синдиката лекара и фармацеута Србије Драган Цветић подсетио је да је тај синдикат у штрајку од 17. априла и указао да очекује да их представници Министарства здравља позову што пре на разговор.

Штрајк чланова тог синдиката почео је због незадовољства материјалним положајем запослених и Уредбом о корективном коефицијенту која би на снагу требало да ступи од 1. јула, а којом ће, како наводе представници синдиката, плате запосленима бити смањење за 10 одсто.

Цветић је казао да је штрајк лекара у сваком случају пореметио рад у здравственим установама, посебно клиничко-болничким центрима где се како је казао, оперишу само хитни случајеви. „Штрајк је више пореметио рад у клиничко-болничким центрима него у примарним здравственим установама“, рекао је Цветић, наводећи пример КБЦ Бежанијска коса, у коме се одлажу операције, а оперишу се само хитни случајеви.

У домовима здравља ситуација је нешто боља наводећи пример да лекари који су у штрајку преписују рецепте хроничним болесницима, али им не дају упуте за специјалистичке прегледе. Он је рекао да је штрајк чланова тог синдиката организован у 60 установа у Србији, од чега је 20 у Београду и да се неће прекидати све док их представници ресорног министарства не позову на разговоре.

Председик гранског синдиката „Независност“ Зоран Илић рекао је да и представници тог синдиката настављају штрајк, а да ће им се за који дан прикључити и колеге из здравствених установа у Војводини. За сада, како је казао, чланови тог синдиката штрајкују у око 80 установа Србије, а од 3. маја очекује да ће штрајковати лекари у свих 125 установа где тај синдикат има чланство.

Top