Home >> Синдикат >> Зашто директори крију радна места: Реакције читалаца „Преса“

  • Форум
  • Коментари су искључени на Зашто директори крију радна места: Реакције читалаца „Преса“

коментари (60)

пошаљи коментар

срдјан [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:10:31)

вишак

Ја сам просветни радник који нема пуну норму. Могу да потврдим све што је у чланку написано. Могу да кажем да је стање у просвети катастрофално. Ту се запошљава све што има пара, без обзира какве дипломе имају (где су купљене). Велики проценат је полуписмених. Постоји најезда диплома са Косова, из Врања, Чачка,…

ПОШАЉИ ОДГОВОР

хгр [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:25:28)

зајецар

медицинска скола у зајецару, 5000 еура за непун фонд цасова… нисам имао толико пара…

ПОШАЉИ ОДГОВОР

Тања [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:31:36)

срамота

обзиром да је у унутрасњости по српским неразвијеним варосицама, горе наведена тарифа 5000 еура, онда не цуди ова вредност од 7000 еура у престоници. тацни су наводи из цланка јер сигурно знам за ову срамоту. за прелазак у другу сколу (други град), директор моје сколе ми је препоруцио да надјем неку „бабу“ (особу која је за пензију) и део новца од 5000 које требам дати директору понудим и „баби“, како бих добила радно место…..
и јос много таквих слуцајева. конацно да је неко јавно проговорио о томе. само наставите па нека се макар само и писе о овој теми, а ваљда це неко некада мозда и одговарати због бруке и срамоте српског образовања. морам јос напоменути да у сколама у унутрасњости ради мноство наставника са незаврсеним факултетима по 10 и висе година (захваљујуци директорима наравно). да брука буде веца уценицима енглески језик 8 година предаје наставница која је заврсила прве две године италијанског језика, са пуном нормом цасова и наравно платом каја једним делом заврсава и код оних који све то одобравају.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

фолирант [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:43:18)

неверујем

Ма да то зна власт и садасња и
предходна све би то похапсила.
Али ето наса власт нема појма.
Опет це она трула ЕУ да нас масира са тим глупостима о корупцији.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

срдјан [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:43:19)

патриотизам

Свођење просвете на овакве гране је врхунска национална издаја која изједа срж нације. Штете од бомбардовања се не могу упоредити са штетом која настаје уништавањем просвете. За оне који продају дипломе, мало је и најстрожа казна. А, дипломе се продају на велико.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

Злопамтило [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:43:47)

марбосн@yахоо.цом

А тек на Космету – раде студенти, директори харају застицени од стране МУПоваца, судија и посланика…

ПОШАЉИ ОДГОВОР

Брандао [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:49:35)

……

А ми сто треба ове године да дипломирамо, а сколовани смо за посао у просвети? Најбоље ко Јапанци да изврсимо харикири, јер колико видим нема код нас запосли.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

Иван Радованов [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:01:03)

Жалосно је, али су тврдње тачне.

У школи где ја радим већ 37 година, предходна два директора су примали, за десет задњих година, само људе са стране, који су дипломирали у Брусу, Битољу, Никшићу, Скопљу, на Цетињу, у Тузли, Врању, Јагодини. Није ни то битно, битно је да је једна наставница домаћинства предавала девет предмета(хемију, домаћинство, чуваре природе, ликовно, физичко, музичко, биологију, физику и била помоћник директора. Битно је да су сви новопримљени људи били гласачка машина за избор и реизбор директора који има 67. година старости, а још увек ради, а директор је постао када није ни имао диплому високе стручне спреме. Сви ти радници, без обзира у којем проценту су запослени имали су право гласа на принципу један човек један глас, а они су ангажовани на 20,30 или максимално 40 % рада у образовању.Једна друга наставница хемије предавала је годинама историју, наставница која никада није дипломирала ни на којем факултету предавала је енглески. Све ово што вам говорим рекао сам подручном одељењу Министарства просвете у регионалном центру, а они кажу да директора потврђује министар на предлог Школског одбора, а у истом одбору седе све сами чланови једне странке без обзира да ли су именовани од ДПЗ, Савета родитеља или из колектива. Ситуација је очајна, верујте, а ми прави просветни радници( професор сам и магистар) смо на маргини дешавања изложени страховитом мобингу, претњама и увредама.
Деца су онолико добра, од каквог су материјала ткана, а школе су постале приватне прчије истрошених политиканата, који веома дуго обављају послове директора, а у ствари не раде ништа, само се возе школским аутомобилима, једу, пију, и наравно тргују са радним местима.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

горан [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:03:28)

тацно је

све је онако како у тексту стоји! Туга, јад… Ја сам просветни радник, са непуним радним временом, сведок корупције. Директори запосљавају нове раднике а листу вискова нико и не „региструје“. Тацно је „НОВАЦ БУШИ ГДЕ БУРГИЈА НЕЦЕ!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Цеца [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:14:29)

Па сад…

Радила сам 9 година на одређено, свака школска година, нова школа, по унутрашњости и по 60км удаљеним местима од куће. И на крају….исплатило се, добила сам посао у градској школи. Муљања око запослења има, све се ради по партијској припадности, али тога има у свим фирмама. Моја комшиница са средњом сточарском ради у електропривреди итд., итд.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
ина [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:20:39)

Нзапослени професор

Конацно да неко покрене и ову тему. Невероватно је да на конкурсима не постоји никакав критеријум рангирања кандидата, вец је избор препустен директорима и одмах имас простор за корупцију.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Диониса [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:51:19)

Дискреционо право

Тацно, лепо да је неко ово поменуо, директори имају дискреционо право да одлуцују кога це запослити, сто отвара могуцности за бројне злоупотребе. Било би интересантно написати и цланак о запосљавању у здравству, судству….

ПОШАЉИ ОДГОВОР
хопелесс [нерегистровани] (28. 08. 2012, 00:19:08)

бели медведи

а то што приликом конкурисања, предност имају ‘бабе’ које су пред пензијом, а не тек свршени студенти који могу много више да пруже, то није важно, а није ни системска грешка?! него: уписивати будуће студенте док год капље лова, није важно шта се студира и да ли на нсз лопатом згрћу образоване тог профила. кога брига што млади стручњаци немају посла. важно је да раде косовари, курсџије, рођаци и партијаши.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Мики [нерегистровани] (28. 08. 2012, 00:21:10)

не признајем насе сколство и дипломе

Легло корупције и онда прицају о уценицима.
Ако неко хоце посао код мене, онда има да прица језике а папире и некакве дипломе не признајем.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Аспире [нерегистровани] (28. 08. 2012, 00:37:01)

Мување уценицима

Број запослених умногоме зависи и колико се деце уписе у први разред основне сколе. Нико до сада није писао о мувању уценицима. Рецимо, један директор има висе него довољан број првака и онда за извесну новцану надокнаду „уступи“ једног, два или висе уценика другом директору. Како се то ради? Пред поцетак сколске године у глобалу сви знају колико првака имају. Онај ко их има у великом броју један мањи број их не уписе вец их дрзи у фиоци. Када неком другом директору затреба неки првак он се обрати оном ко их има у фиоци. Овај их извади из фиоке тј. посаље њихова документа овом коме фале уценици. На основу тих докумената он уписе то дете у своју сколу. Дан или два касније директор који је дете извукао из фиоке уписује исто то дете у своју сколу тј. сколу у коју су родитељи ресили да дете упису и у коју су предали документа. Поента је да дете мора прво бити уписано у ону другу сколу. зато је битан датум. Е сада, дете нормално креце у ону сколу у којој га је директор дрзао у фиоци, али је истовремено уписано и у другој сколи, где фали уценика. Контрола ако додје додје а када додје увидом у документа и дневнике види број уценика и констатује да је број запослених оправдан не знајуци да је неколико деце истовремено уписано и у друге сколе. Тек када продје која недеља од поцетка сколске године скола којој је фалило уценика брисе те уценике тј. у дневнике уписује да је дете тог и тог датума пресло у ту и ту сколу тј. сколу у коју су родитељи и имали намеру да дете упису. Онда је вец касно за рационализацију јер је сколска година вец поцела а одељења формирана. Све се то ради без знања родитеља а примети се евентуално тек касније када је вец касно и никог висе не интересује. Е сада, неки директори тако зарадју „продајуци“ децу другим сколама а неки то раде за дзабе јер никада не знају када це њима бити потребна иста таква услуга па онда дуг наплате добијањем неког детета када њима зафали. Неки пут је довољно да некој сколи зафали само један првак па да не мозе да се формира рецимо три одељења вес само два а тада једна уцитељица бива висак и остаје без посла. Тада из неке друге сколе која има висе него довољно првака папиролоски „позајме“ тог једног који им фали а убрзо потом га и папиролоски врате назад. Битно је само да у првој недељи по поцетку сколске године имају тог једног који им фали и место једне од три уцитељице је спасено за наредне цетири године колико це и бити са том децом док не предју у пети разред.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Соња [нерегистровани] (28. 08. 2012, 00:53:43)

Браво за Пресс!

Конацно се јавно проговорило о нецему о цему сви знамо. Једино ме изненадјује висина суме. До недавно било је реци о неких трицавих 3000 евра.Знаци, апетити директора скола су се повецали. Само, бојим се да це све ово остати на васем тексту И насим коментарима. Али, истразујте И даље, ми цемо вас пратити И, наравно, подрзати.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Зоран [нерегистровани] (28. 08. 2012, 01:09:14)

Исто

Исто је тако и овде у САД.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
гром [нерегистровани] (28. 08. 2012, 01:30:53)

Ма…

Радим у Машинско-електротехничкој школи “ГОША“ у Смед. Паланци више од двадесет година и муљања нема; проблема има, било је и биће.
Муљања има по јавним кућама и ту муљају партије и сматрају то још и нормалним(преправљају се статути,измишљају се радна места и према томе преправљају систематизације…)ал’то ништа није ново! а јес! ружно, бедасто, бљутаво…

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Данка [нерегистровани] (28. 08. 2012, 01:35:26)

Помозимо деци -учимо их правим вредностима

У просвети се најмање пажње посвећује ономе што је њен основни циљ: васпитање и образовање. Сви су претрпани папирима и непотребном администрацијом. Чак и они који би предано и са љубављу радили са децом су онемогућени, јер се све свело на форму и исписивање гомиле папира. Прописи који регулишу рад просвегте су катастрофални. Неопходне су промене корените и хитне.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
зртва [нерегистровани] (28. 08. 2012, 01:54:33)

здравство

у здравству 3000 до 5000 и то за немедицинско особље,или повољност ако сте цлан урса,сто је мене оставило без посла обзиром да нисам друг цлан иако имам пет година радног стаза

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Петар [нерегистровани] (28. 08. 2012, 03:20:13)

откуп

Имао сам ту (не)срећу да радим мало у српској просвети, неких 18 месеци све укупно. Нисам имао пуну норму јер је Господин Директор (великим словима, јер му је то било име и презиме) себи чувао место и задржао неких 30% часова, ваљда ако му се директоровање изјалови да не остане неухлебљен. Још онда неке колеге су спомињале цифре и цифрице у рангу од око 2500 до 4000е као „откуп“ за пун фонд часова. Наравно, врло брзо сам се опаметио па сам своју образовну делатност преселио прво у приватни сектор, па онда преко гране. Сећам се да су ми многи „пребацивали“ за такав „неразуман“ потез … и да се „то тако ради, од вајкада“ мислећи ваљда на „откуп“ …

Ако не верујете, можете добити на увид радну књижицу као и копије снимљених разговора у вези „откупа“ . . .

ПОШАЉИ ОДГОВОР
а [нерегистровани] (28. 08. 2012, 06:55:23)

аа

Изгледа це бити притворен и неки директор неке гимназије.Слидеци це бити пољопривредници,који су муцкали регресираним горивом.Крупне рибе,нема ста.У Србији се ,изгледа,криминалом баве само собарице.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
РЕДАР [нерегистровани] (28. 08. 2012, 07:41:54)

И Шта каже.

Шта на ово каже ДЕЧКО ИЗ БЕРАНА. Родила га мајка да БУДЕ МИНИСТАР. МЕТЛА ОД ВРХА.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Скретничар [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:02:12)

А у једном малом граду у Србији…

Директора поставила партија 2001.године, он позапошљавао сву децу наставника из школе као нови кадар (пре него тате и маме оду у пензију), они гласају за њега, родитељи плаћају (мала матура, ђачки динар, осигурање, комлетан школски прибор…), углед школе срозан до краја, деца одлазе у друге школе (само из одљења моје ћерке за 3 године нижих разреда отишло 5 (пет) ђака), наставници без знања и квалификација… То је Србија, брале….

ПОШАЉИ ОДГОВОР
xxл [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:09:09)

пр_Освета

Партијске, рођачке и све остале везе, то се већ подразумева. Ал толике паре, то не могу да верујем.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Иггy [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:39:03)

7000 евра је на југу Србије богатство

Те паре овде нико неће дати за норму од 30, 40 или 50%. Једноставно се не исплати, колико треба човек да ради да би дошао на „нулу“. Него све ми се чини да нова власт хоће да ухлеби свој партијски кадар постављањем својих директора са новим „ценовником“ радних места. Мнооого је циго, смањи.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Нил [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:47:34)

мали корак за школу али велики за школство

*Све наставнике који имају пун фонд часови и испуњавају услов за пензију, под ХИТНО послати у исту.
*Рангирати факултете, као на Западу, да се не дешава да дипломац из Лепосавића има предност у односу на оног из Београда.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
вито [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:56:35)

железничка школа

у железничкој школи предају директори са железнице, док професори немају пун фонд. а директор није изабран од колектива, него га је вратила политика (школски одбор!!!!)

ПОШАЉИ ОДГОВОР
ја [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:06:49)

страсно

једноставно страсно. а сигурно је тако, ако не и црње од овог сто писе.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
н.н. [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:20:39)

….

Радила сам до одлуцивања по конкурсу,посао тразим сест година, да би директор примио кандидата који је студирао једанаест година, просек оцена 6.6, на дипломском оцена 7, просле год.дипломирао и нема ни дан радног стаза,ово му је прво радно место на које конкурисе.На конкурс се јавила 24 кандидата, а директор у образлозењу не образлазе одлуку, на сколском одбору, кад га питају по цему је закљуцио да је овај кандидат најбољи , казе – једини је знао да ми казе ста је инклузија.То се зове дискреционо право директора.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Верка [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:23:56)

Све је могуце

Проверите како у Министарству просвете запосљавају,у овој тузној епихи отпустања,сесдесетогоисњу особу и то у стални радни однос? Незаменљива? Па сто је оволико година набацила ако је класа? Болна истина! Ето материјала за следеци број!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
срдјана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:24:51)

да се најезис

сигурно је тако. моја деца иду у једну основну сколу на звездари, то сто директорка тако ради, то је хорор. за десет година, колико директно пратим, због уске везе моје деце и назалост, те сколе, срозала је и уназадила сколу која је била солидна, за бар 10 година. отерала је све писмено и паметно, а довела полуписмено, цак неписмено, професоре српског са теским говорним манама наравно да нисам за професионалну дискриминацију људи са таквим потескоцама, али толико има занимања,кад сам ја уписивала уцитељски факултет, заиста је проверавано и постовано правило да немамо говорну ману а да имамо слух, изгледа тога данас висе нема. у сколским одборима седе родитељи ција су деца одаааавно заврсила ту сколу и они доносе кљуцне одлуке, родитељи деце која похадјају ту сколу једва смеју да удју у исту. катастрофално, тузно, оцајно. не мислим да је директорка једини и апсолутни кривац, она сигурно неког слуса и нецији је изврсни орган, али самим тим се њена кривица не умањује. мене би ипак било срамота. верујем да ме нецете објавити иако је нисам именовала, а најрадије би, али бар да пробам.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Веркс [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:28:37)

Додатак

А,да! Ова у Министарсву није дала ни пару! Платице неко други!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
илке [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:37:13)

///////

у Београду, а у осталим градовима мањак професора. Београду се све толерисе.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
узас [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:43:09)

ја сам професор енглеског језика али не могу да надјем посао јер раде осбе које имају заврсен курс енглеског… вероватно имају добру везу коју ја немам, ја имам „само“ диплому…

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Јелисавета [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:59:27)

Знамо кривца

А родитељи оцајни због лосег квалитета, незаинтересованости и непрофесионалности наставницког кадра и односа према уценицима. Ето где је корен свега.
Сто би стицао диплому,ако мозе да је купи? Сто би био заинтересован,ако је вец платио то место? И сто би био наставник професионалан,кад у старту,јос код директора, схвати да су други критеријуми на цени?
А онда дрвље и камење на децу и родитеље им.
То све неодољиво подсеца и на здравство где се све и сваста десава, а на крају пацијент буде једино крив и сва одговорност је само његова,а свој свога цува.
И све друге дрзавне институције по том принципу функционису.А то су све радна места где се долази искљуциво по партијском принципу.Ето ста су нам партије и политика „добра“ донели.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
срдјана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:07:03)

да се најезис

е свака вам цаст, ипак сте објавили!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Весна [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:09:39)

Форум

Да је стање све горе откад се не расписују конкурси него се примају вишкови, јесте. Али, да то критикује Форум гимназија, то је превише. Форум има ексклузивно право да сазна где су вишкови и на та места убацује људе који нису радили у просвети или који су радили, али морају због нерада и махинација да беже из својих школа главом без обзира. Уколико нисте члан Форума немате никакве шансе да добијете посао пошто Министарство и школе информације о радним местима дају искључиво њима.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
сабота [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:18:07)

122345

Н.Сад виса 3000е , висока 5000е…бар било до сада док су владале демократе ,надам се да неце поскупити

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Ана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:27:45)

Ужас

Црна и несрећна Србијо!Све горе написано верујем.Увек актуелан, ненадмашни Дис рече:Развило се црно време опадања, набујао шљам и разврат и пороци…“
Ово нам је донела „демократија“.Куповину диплома, пропаст и пљачку предузећа, тајкуне и гладне раднике, беспомоћне и депресивне младе људе,који са поштено стеченим дипломама немају шансу за посао ,нити планирање живота.
Радим у буђжетској фирми у којој смо ми, који смо стицали дипломе кад је Бог заповедао презрени и понижени, а најезда дипломираних по скраћеном поступку је неописива и одмах се постављају на шефовска места, знање је , наравно остало исто, тако кад треба нешто стручно онда се зна ко може, ми с најмањом платом.Коме се жалити, шта рећи , а не заплакати.
Радовала сам се 5-ом октобру, као мало дете, али хвала и не дао Бог никоме овакве демократије.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
нн [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:28:11)

у царству корупције

По образовању сам професор енглеског језика и не могу да се запослим у сколи јер немам ни везу ни новац да купим радно место. Радила сам једно време као замена у једној сколи и свацега се нагледала. Стране језике предају људи који имају заврсен курс а неки немају цак ни то. За то време дипломирани професори цаме на бироу без наде да це се икада запослити у струци. У просвети влада невидјени криминал и заиста се питам када це неко урадити несто по том питању?

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Јелена [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:28:34)

деца су нам добра у каквој дрзави зивимо

„Ја сам просветни радник који нема пуну норму. Могу да потврдим све што је у чланку написано. Могу да кажем да је стање у просвети катастрофално. Ту се запошљава све што има пара, без обзира какве дипломе имају (где су купљене). Велики проценат је полуписмених. Постоји најезда диплома са Косова, из Врања, Чачка,…“
Слазем се али зар мислите да је једино диплома из Београда вредна.Постоје људи који су своју диплому постено стекли у врању,Цацку…

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Ф [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:46:40)

А да ти то објавис…

Пријатељу, ако имас те снимљене разговоре, сто не објавис???
Сад си лепо преко гране, не зависис од неког полусвета сто ти у насој земљи кроји судбину. Објави лепо па да вдими ко је то био и ста је тразио.
Искрено, много је људи који се јављају и казу како су морали да уцествују у корупцији, али НИКО неце да да конкретна имена. Без имена, то је лов у мутном. Ја те позивам да објавис то, стави на yоутуб-е, написи блог…мислим да це итекако проци запазено.
Поздрав теби.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Прљави инспектор Дража [нерегистровани] (28. 08. 2012, 11:05:26)

рече ми један чоек

Може ли за промену након дугог низа деценија и неко конкретније изражавање од „неки директори“ (раније неки другови), „неке школе“, „неки професори“ и сл., тј да се наведу имена и презимена (ако треба и средње слово), називи школа, функције, тачни назив места…
Хајде бар ми коментатори под псеудонимима то да урадимо као помоћ новинарима који имају оправдану резерву према (не)толеранцији истраживачког новинарства у „демократском друштву“ од стране владајућих структура.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Драгомир [нерегистровани] (28. 08. 2012, 11:52:30)

Бре,бре!

Ош посао?Тарифа је толико и толико?У просвети!А,као на железници тога нема?И ТАМО СЕ ЗНА ТАРИФА … За отправника толико!За скретничара толико! … Ко то узима?Мангупарија која води порекло из Црне Горе и Босне?Ништа им није свето?Ама,баш ништа?Када је требало да се на железници запосле њени стипендисти првенство су имали кнински дезертери!а били су радници да горих није имало!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Биљана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 11:53:29)

овај

А то сто су технолоски вискови такодје запослени преко везе? Све у свему, клупко одвратне небриге, корупције, малоградјанства.

Професорица без посла

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Ана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:22:46)

Радо место у просвети 7000 евра

Све је тацно, јос је црње! Разноразне инспекције све знају али ниста не предузимају јер су део тога. Додју, наједу се , напију, узму свој део пара и крај.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
влада [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:26:55)

сасабарон

Па нормално,управо је у гимназију Краљева,,ушетала,, ћерка ,,угледног,, социјалисте и то без конкурса али шта ћемо кад од борбе против корупције нема ништа.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
небојша [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:42:00)

дипломе

а ко си ти да признајеш или не дпломе, вероватно шарпланинац има више диплома док се поредио са другима, а ти имаш само паре а не папире

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Марина [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:47:24)

Добро је да се неко сетио

Лепо је сто сте први од дневних листова написали цланак о корупцији у сколству.Само ме интересује када це неко из власти конацно отворити и то питање,посто је систем тако скројен да нико постен и цастан не мозе да удје,сва су му врата затворена.Знам из лицног искуства.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Влада [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:59:47)

Корупција је оцигледна,само треба отворити оци

Мој братанац је дипломирани професор математике и информатике.Вец неколико година ради повремене послове у разним сколама.Све на замену,а истовремено су у многим сколама запослени несврсени студенти „апсолвенти“,који мозда никада неце ни заврсити за професоре.Има директора који за те такве цувају радна места и о томе и не крију,вец се отворено прица.Зар се то не види у просветној инспекцији и у инспекцији рада?Па то виде цак и слепи.Назалост,министар просвете је остао исти играц,па се вероватније овим злоупотребама неце и убудуце стати на пут.У јено цасопису је било говора о његовом скупоценом летовању у Турској,које је по казивању тог цасописа костало и преко пет хиљаде евра.Многи су се у коментарима питали,одакле му толики новац,за једно такво летовање?Мозда је одговор дат и у овом цланку?Мозда,не мора бити.Мозда се све десава слуцајно,а он је ипак веома постен,сасмо необавестен цовек.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
љуба [нерегистровани] (28. 08. 2012, 13:02:22)

Синдикати су ГЛАВНИ

Текст је истинит и коментари су веродостојни. Директори не раде без синдиката јер прво њихову децу запошљавају. Стварно морају сви у пензију са 65 односно жене са 60 година. Исто је у здравству и свим институцијама које се финансирају из буџета. Овде мора велика акција грдјанства да се држава уреди. Нема фајде ни од синдиката ни од школских управа које дају абер за запошљавање. Министар зна све ! Народе, спашавајте се сами.
ХВАЛА Пресу за овај чланак и што објављује све коментаре.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Слепи Миш [нерегистровани] (28. 08. 2012, 13:04:27)

БРАВО ЗА ПРЕСС

Сад лепо ово исто за: ЕДБ. Водовод ПТТ. ШТА СЕ ТАМО увалило пред сваке ДЕМОКРАТСКЕ ИЗБОРЕ. САМО ХРАБРО.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
ггога [нерегистровани] (28. 08. 2012, 13:14:20)

???

Све наведено је нажалост тачно ,у готово свим школама стање је индентично.Директори су ти који ведре и облаче,запошљавају кога хоће,раде шта хоће,једноставно су постали недодирљиви,свемоћни,
иза њих стоје Сколски одбори и Синдикати као продужена рука владара.Сколе су постале експозитуре за издавање диплома и запошљавење.У сколама најмање има професора ,углавном ухлебљење су нашла нека идустријска занимања инжењери,економости који преко ночи постадоше превише стручни.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
лале [нерегистровани] (28. 08. 2012, 13:16:33)

свашта!!

пријавио си полицији?

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Бранка [нерегистровани] (28. 08. 2012, 14:33:26)

Тузно али истинито

И ја сам професор енглеског језика, заврсила факултет у року са просеком оцена 8.52.
Годину дана након заврсетка студија сам се смуцала од конкурса до конкурса, а директори су ми се смејали како ја тако млада зелим да радим?!!!
Наравно у приватним сколама језика нико није зелео да ме пријави вец сам радила на црно.
Заврсила сам факултет у Београду где је проверено тезе градиво и сва дела се раде у целости (сто рецимо у Крагујевцу није слуцај).
Сада радим у приватној фирми несто сто нема везе са мојом струком и треба „Богу да захвалим“ сто уопсте имам посао. Ето то је перспектива у Србији, па ви млади видите да ли вам се исплати да уците и муците се… Када бих имала било какву могуцност сутра бих отисла из ове земље да се никада не вратим!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
татина цера [нерегистровани] (28. 08. 2012, 14:56:00)

како се татина ћера „убацила“ у гимназију

Сасојци за „убацивање“:
1.Тајо бивши фискултурник и друг члан
2.Директор фискултурник и друг члан
3. Директор циљне школе фискултурник и друг члан
Начин припреме:
Имаш норму али те татин ортак пријави као технолошки вишак (тј. непопуном нормом јер је то „дао “ колеги који те је допуњавао).
Директор жељене школе не мора да распише конкурс и да НЕ ДАЈ БОЖЕ прими неког ко није „татино дете“.
Приме те да се „допуниш“ и за 2-3 године када колегиница оде у пензију ето пуне норме у гимназији.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
незапослена [нерегистровани] (28. 08. 2012, 16:09:06)

дискриминација

ја сам уцитељица и на бироу рада сам пет година.радила сам на неким краткотрајним заменама и добила само похвале за свој рад. зивим у малом месту крај београда и има нас неколико уцитељица и све смо исле у исту основну сколу.за последњих пет година у ову сколу су се запослиле три уцитељице које су досле из других делова србије.једна је дипломирала и одмах се запослила.нама је рецено да непокусавамо јер нецемо бити примљенали.ми цемо и даље конкурисати и надати се.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
мики микиц [нерегистровани] (28. 08. 2012, 16:11:52)

урушене све вредности

Уколико желите да уништите један народ онда је потребно да уништите или да деградирате бар нешто од овога:
школство, здравство, религију, војску, полицију, судство, финансијске институције контроле (СДК, пореску полицију, финансијску полицију) …..
ја мислим да је код нас све то одрађено , а не несто од тога, тако да ако нам Бог не помогне одосмо низ Мораву и Дунав у …..

ПОШАЉИ ОДГОВОР
просветар [нерегистровани] (28. 08. 2012, 17:50:36)

просветар

Ја бих узела тих 7000 евра да не радим висе у просвети, а нико ми не нуди. Ево, радите 14 сати дневно по новим прописима у две сколе у две смене, писите све планове и програме, контролне, тестове, допунске и додатне наставе, ИОП за инклузивну децу, стампајте на свом рацунару, писите у нове „свеске“ све сто свако дете у 10 одељења уради или прозбори, па и њихови родитељи… Како мени нико не нуди тих 7000 евра да му препустим тај кулук и да зивим мирно 2 године?!коментари (60)

пошаљи коментар

срдјан [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:10:31)

вишак

Ја сам просветни радник који нема пуну норму. Могу да потврдим све што је у чланку написано. Могу да кажем да је стање у просвети катастрофално. Ту се запошљава све што има пара, без обзира какве дипломе имају (где су купљене). Велики проценат је полуписмених. Постоји најезда диплома са Косова, из Врања, Чачка,…

ПОШАЉИ ОДГОВОР

хгр [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:25:28)

зајецар

медицинска скола у зајецару, 5000 еура за непун фонд цасова… нисам имао толико пара…

ПОШАЉИ ОДГОВОР

Тања [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:31:36)

срамота

обзиром да је у унутрасњости по српским неразвијеним варосицама, горе наведена тарифа 5000 еура, онда не цуди ова вредност од 7000 еура у престоници. тацни су наводи из цланка јер сигурно знам за ову срамоту. за прелазак у другу сколу (други град), директор моје сколе ми је препоруцио да надјем неку „бабу“ (особу која је за пензију) и део новца од 5000 које требам дати директору понудим и „баби“, како бих добила радно место…..
и јос много таквих слуцајева. конацно да је неко јавно проговорио о томе. само наставите па нека се макар само и писе о овој теми, а ваљда це неко некада мозда и одговарати због бруке и срамоте српског образовања. морам јос напоменути да у сколама у унутрасњости ради мноство наставника са незаврсеним факултетима по 10 и висе година (захваљујуци директорима наравно). да брука буде веца уценицима енглески језик 8 година предаје наставница која је заврсила прве две године италијанског језика, са пуном нормом цасова и наравно платом каја једним делом заврсава и код оних који све то одобравају.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

фолирант [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:43:18)

неверујем

Ма да то зна власт и садасња и
предходна све би то похапсила.
Али ето наса власт нема појма.
Опет це она трула ЕУ да нас масира са тим глупостима о корупцији.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

срдјан [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:43:19)

патриотизам

Свођење просвете на овакве гране је врхунска национална издаја која изједа срж нације. Штете од бомбардовања се не могу упоредити са штетом која настаје уништавањем просвете. За оне који продају дипломе, мало је и најстрожа казна. А, дипломе се продају на велико.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

Злопамтило [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:43:47)

марбосн@yахоо.цом

А тек на Космету – раде студенти, директори харају застицени од стране МУПоваца, судија и посланика…

ПОШАЉИ ОДГОВОР

Брандао [нерегистровани] (27. 08. 2012, 22:49:35)

……

А ми сто треба ове године да дипломирамо, а сколовани смо за посао у просвети? Најбоље ко Јапанци да изврсимо харикири, јер колико видим нема код нас запосли.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

Иван Радованов [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:01:03)

Жалосно је, али су тврдње тачне.

У школи где ја радим већ 37 година, предходна два директора су примали, за десет задњих година, само људе са стране, који су дипломирали у Брусу, Битољу, Никшићу, Скопљу, на Цетињу, у Тузли, Врању, Јагодини. Није ни то битно, битно је да је једна наставница домаћинства предавала девет предмета(хемију, домаћинство, чуваре природе, ликовно, физичко, музичко, биологију, физику и била помоћник директора. Битно је да су сви новопримљени људи били гласачка машина за избор и реизбор директора који има 67. година старости, а још увек ради, а директор је постао када није ни имао диплому високе стручне спреме. Сви ти радници, без обзира у којем проценту су запослени имали су право гласа на принципу један човек један глас, а они су ангажовани на 20,30 или максимално 40 % рада у образовању.Једна друга наставница хемије предавала је годинама историју, наставница која никада није дипломирала ни на којем факултету предавала је енглески. Све ово што вам говорим рекао сам подручном одељењу Министарства просвете у регионалном центру, а они кажу да директора потврђује министар на предлог Школског одбора, а у истом одбору седе све сами чланови једне странке без обзира да ли су именовани од ДПЗ, Савета родитеља или из колектива. Ситуација је очајна, верујте, а ми прави просветни радници( професор сам и магистар) смо на маргини дешавања изложени страховитом мобингу, претњама и увредама.
Деца су онолико добра, од каквог су материјала ткана, а школе су постале приватне прчије истрошених политиканата, који веома дуго обављају послове директора, а у ствари не раде ништа, само се возе школским аутомобилима, једу, пију, и наравно тргују са радним местима.

ПОШАЉИ ОДГОВОР

горан [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:03:28)

тацно је

све је онако како у тексту стоји! Туга, јад… Ја сам просветни радник, са непуним радним временом, сведок корупције. Директори запосљавају нове раднике а листу вискова нико и не „региструје“. Тацно је „НОВАЦ БУШИ ГДЕ БУРГИЈА НЕЦЕ!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Цеца [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:14:29)

Па сад…

Радила сам 9 година на одређено, свака школска година, нова школа, по унутрашњости и по 60км удаљеним местима од куће. И на крају….исплатило се, добила сам посао у градској школи. Муљања око запослења има, све се ради по партијској припадности, али тога има у свим фирмама. Моја комшиница са средњом сточарском ради у електропривреди итд., итд.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
ина [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:20:39)

Нзапослени професор

Конацно да неко покрене и ову тему. Невероватно је да на конкурсима не постоји никакав критеријум рангирања кандидата, вец је избор препустен директорима и одмах имас простор за корупцију.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Диониса [нерегистровани] (27. 08. 2012, 23:51:19)

Дискреционо право

Тацно, лепо да је неко ово поменуо, директори имају дискреционо право да одлуцују кога це запослити, сто отвара могуцности за бројне злоупотребе. Било би интересантно написати и цланак о запосљавању у здравству, судству….

ПОШАЉИ ОДГОВОР
хопелесс [нерегистровани] (28. 08. 2012, 00:19:08)

бели медведи

а то што приликом конкурисања, предност имају ‘бабе’ које су пред пензијом, а не тек свршени студенти који могу много више да пруже, то није важно, а није ни системска грешка?! него: уписивати будуће студенте док год капље лова, није важно шта се студира и да ли на нсз лопатом згрћу образоване тог профила. кога брига што млади стручњаци немају посла. важно је да раде косовари, курсџије, рођаци и партијаши.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Мики [нерегистровани] (28. 08. 2012, 00:21:10)

не признајем насе сколство и дипломе

Легло корупције и онда прицају о уценицима.
Ако неко хоце посао код мене, онда има да прица језике а папире и некакве дипломе не признајем.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Аспире [нерегистровани] (28. 08. 2012, 00:37:01)

Мување уценицима

Број запослених умногоме зависи и колико се деце уписе у први разред основне сколе. Нико до сада није писао о мувању уценицима. Рецимо, један директор има висе него довољан број првака и онда за извесну новцану надокнаду „уступи“ једног, два или висе уценика другом директору. Како се то ради? Пред поцетак сколске године у глобалу сви знају колико првака имају. Онај ко их има у великом броју један мањи број их не уписе вец их дрзи у фиоци. Када неком другом директору затреба неки првак он се обрати оном ко их има у фиоци. Овај их извади из фиоке тј. посаље њихова документа овом коме фале уценици. На основу тих докумената он уписе то дете у своју сколу. Дан или два касније директор који је дете извукао из фиоке уписује исто то дете у своју сколу тј. сколу у коју су родитељи ресили да дете упису и у коју су предали документа. Поента је да дете мора прво бити уписано у ону другу сколу. зато је битан датум. Е сада, дете нормално креце у ону сколу у којој га је директор дрзао у фиоци, али је истовремено уписано и у другој сколи, где фали уценика. Контрола ако додје додје а када додје увидом у документа и дневнике види број уценика и констатује да је број запослених оправдан не знајуци да је неколико деце истовремено уписано и у друге сколе. Тек када продје која недеља од поцетка сколске године скола којој је фалило уценика брисе те уценике тј. у дневнике уписује да је дете тог и тог датума пресло у ту и ту сколу тј. сколу у коју су родитељи и имали намеру да дете упису. Онда је вец касно за рационализацију јер је сколска година вец поцела а одељења формирана. Све се то ради без знања родитеља а примети се евентуално тек касније када је вец касно и никог висе не интересује. Е сада, неки директори тако зарадју „продајуци“ децу другим сколама а неки то раде за дзабе јер никада не знају када це њима бити потребна иста таква услуга па онда дуг наплате добијањем неког детета када њима зафали. Неки пут је довољно да некој сколи зафали само један првак па да не мозе да се формира рецимо три одељења вес само два а тада једна уцитељица бива висак и остаје без посла. Тада из неке друге сколе која има висе него довољно првака папиролоски „позајме“ тог једног који им фали а убрзо потом га и папиролоски врате назад. Битно је само да у првој недељи по поцетку сколске године имају тог једног који им фали и место једне од три уцитељице је спасено за наредне цетири године колико це и бити са том децом док не предју у пети разред.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Соња [нерегистровани] (28. 08. 2012, 00:53:43)

Браво за Пресс!

Конацно се јавно проговорило о нецему о цему сви знамо. Једино ме изненадјује висина суме. До недавно било је реци о неких трицавих 3000 евра.Знаци, апетити директора скола су се повецали. Само, бојим се да це све ово остати на васем тексту И насим коментарима. Али, истразујте И даље, ми цемо вас пратити И, наравно, подрзати.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Зоран [нерегистровани] (28. 08. 2012, 01:09:14)

Исто

Исто је тако и овде у САД.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
гром [нерегистровани] (28. 08. 2012, 01:30:53)

Ма…

Радим у Машинско-електротехничкој школи “ГОША“ у Смед. Паланци више од двадесет година и муљања нема; проблема има, било је и биће.
Муљања има по јавним кућама и ту муљају партије и сматрају то још и нормалним(преправљају се статути,измишљају се радна места и према томе преправљају систематизације…)ал’то ништа није ново! а јес! ружно, бедасто, бљутаво…

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Данка [нерегистровани] (28. 08. 2012, 01:35:26)

Помозимо деци -учимо их правим вредностима

У просвети се најмање пажње посвећује ономе што је њен основни циљ: васпитање и образовање. Сви су претрпани папирима и непотребном администрацијом. Чак и они који би предано и са љубављу радили са децом су онемогућени, јер се све свело на форму и исписивање гомиле папира. Прописи који регулишу рад просвегте су катастрофални. Неопходне су промене корените и хитне.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
зртва [нерегистровани] (28. 08. 2012, 01:54:33)

здравство

у здравству 3000 до 5000 и то за немедицинско особље,или повољност ако сте цлан урса,сто је мене оставило без посла обзиром да нисам друг цлан иако имам пет година радног стаза

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Петар [нерегистровани] (28. 08. 2012, 03:20:13)

откуп

Имао сам ту (не)срећу да радим мало у српској просвети, неких 18 месеци све укупно. Нисам имао пуну норму јер је Господин Директор (великим словима, јер му је то било име и презиме) себи чувао место и задржао неких 30% часова, ваљда ако му се директоровање изјалови да не остане неухлебљен. Још онда неке колеге су спомињале цифре и цифрице у рангу од око 2500 до 4000е као „откуп“ за пун фонд часова. Наравно, врло брзо сам се опаметио па сам своју образовну делатност преселио прво у приватни сектор, па онда преко гране. Сећам се да су ми многи „пребацивали“ за такав „неразуман“ потез … и да се „то тако ради, од вајкада“ мислећи ваљда на „откуп“ …

Ако не верујете, можете добити на увид радну књижицу као и копије снимљених разговора у вези „откупа“ . . .

ПОШАЉИ ОДГОВОР
а [нерегистровани] (28. 08. 2012, 06:55:23)

аа

Изгледа це бити притворен и неки директор неке гимназије.Слидеци це бити пољопривредници,који су муцкали регресираним горивом.Крупне рибе,нема ста.У Србији се ,изгледа,криминалом баве само собарице.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
РЕДАР [нерегистровани] (28. 08. 2012, 07:41:54)

И Шта каже.

Шта на ово каже ДЕЧКО ИЗ БЕРАНА. Родила га мајка да БУДЕ МИНИСТАР. МЕТЛА ОД ВРХА.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Скретничар [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:02:12)

А у једном малом граду у Србији…

Директора поставила партија 2001.године, он позапошљавао сву децу наставника из школе као нови кадар (пре него тате и маме оду у пензију), они гласају за њега, родитељи плаћају (мала матура, ђачки динар, осигурање, комлетан школски прибор…), углед школе срозан до краја, деца одлазе у друге школе (само из одљења моје ћерке за 3 године нижих разреда отишло 5 (пет) ђака), наставници без знања и квалификација… То је Србија, брале….

ПОШАЉИ ОДГОВОР
xxл [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:09:09)

пр_Освета

Партијске, рођачке и све остале везе, то се већ подразумева. Ал толике паре, то не могу да верујем.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Иггy [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:39:03)

7000 евра је на југу Србије богатство

Те паре овде нико неће дати за норму од 30, 40 или 50%. Једноставно се не исплати, колико треба човек да ради да би дошао на „нулу“. Него све ми се чини да нова власт хоће да ухлеби свој партијски кадар постављањем својих директора са новим „ценовником“ радних места. Мнооого је циго, смањи.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Нил [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:47:34)

мали корак за школу али велики за школство

*Све наставнике који имају пун фонд часови и испуњавају услов за пензију, под ХИТНО послати у исту.
*Рангирати факултете, као на Западу, да се не дешава да дипломац из Лепосавића има предност у односу на оног из Београда.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
вито [нерегистровани] (28. 08. 2012, 08:56:35)

железничка школа

у железничкој школи предају директори са железнице, док професори немају пун фонд. а директор није изабран од колектива, него га је вратила политика (школски одбор!!!!)

ПОШАЉИ ОДГОВОР
ја [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:06:49)

страсно

једноставно страсно. а сигурно је тако, ако не и црње од овог сто писе.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
н.н. [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:20:39)

….

Радила сам до одлуцивања по конкурсу,посао тразим сест година, да би директор примио кандидата који је студирао једанаест година, просек оцена 6.6, на дипломском оцена 7, просле год.дипломирао и нема ни дан радног стаза,ово му је прво радно место на које конкурисе.На конкурс се јавила 24 кандидата, а директор у образлозењу не образлазе одлуку, на сколском одбору, кад га питају по цему је закљуцио да је овај кандидат најбољи , казе – једини је знао да ми казе ста је инклузија.То се зове дискреционо право директора.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Верка [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:23:56)

Све је могуце

Проверите како у Министарству просвете запосљавају,у овој тузној епихи отпустања,сесдесетогоисњу особу и то у стални радни однос? Незаменљива? Па сто је оволико година набацила ако је класа? Болна истина! Ето материјала за следеци број!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
срдјана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:24:51)

да се најезис

сигурно је тако. моја деца иду у једну основну сколу на звездари, то сто директорка тако ради, то је хорор. за десет година, колико директно пратим, због уске везе моје деце и назалост, те сколе, срозала је и уназадила сколу која је била солидна, за бар 10 година. отерала је све писмено и паметно, а довела полуписмено, цак неписмено, професоре српског са теским говорним манама наравно да нисам за професионалну дискриминацију људи са таквим потескоцама, али толико има занимања,кад сам ја уписивала уцитељски факултет, заиста је проверавано и постовано правило да немамо говорну ману а да имамо слух, изгледа тога данас висе нема. у сколским одборима седе родитељи ција су деца одаааавно заврсила ту сколу и они доносе кљуцне одлуке, родитељи деце која похадјају ту сколу једва смеју да удју у исту. катастрофално, тузно, оцајно. не мислим да је директорка једини и апсолутни кривац, она сигурно неког слуса и нецији је изврсни орган, али самим тим се њена кривица не умањује. мене би ипак било срамота. верујем да ме нецете објавити иако је нисам именовала, а најрадије би, али бар да пробам.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Веркс [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:28:37)

Додатак

А,да! Ова у Министарсву није дала ни пару! Платице неко други!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
илке [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:37:13)

///////

у Београду, а у осталим градовима мањак професора. Београду се све толерисе.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
узас [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:43:09)

ја сам професор енглеског језика али не могу да надјем посао јер раде осбе које имају заврсен курс енглеског… вероватно имају добру везу коју ја немам, ја имам „само“ диплому…

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Јелисавета [нерегистровани] (28. 08. 2012, 09:59:27)

Знамо кривца

А родитељи оцајни због лосег квалитета, незаинтересованости и непрофесионалности наставницког кадра и односа према уценицима. Ето где је корен свега.
Сто би стицао диплому,ако мозе да је купи? Сто би био заинтересован,ако је вец платио то место? И сто би био наставник професионалан,кад у старту,јос код директора, схвати да су други критеријуми на цени?
А онда дрвље и камење на децу и родитеље им.
То све неодољиво подсеца и на здравство где се све и сваста десава, а на крају пацијент буде једино крив и сва одговорност је само његова,а свој свога цува.
И све друге дрзавне институције по том принципу функционису.А то су све радна места где се долази искљуциво по партијском принципу.Ето ста су нам партије и политика „добра“ донели.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
срдјана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:07:03)

да се најезис

е свака вам цаст, ипак сте објавили!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Весна [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:09:39)

Форум

Да је стање све горе откад се не расписују конкурси него се примају вишкови, јесте. Али, да то критикује Форум гимназија, то је превише. Форум има ексклузивно право да сазна где су вишкови и на та места убацује људе који нису радили у просвети или који су радили, али морају због нерада и махинација да беже из својих школа главом без обзира. Уколико нисте члан Форума немате никакве шансе да добијете посао пошто Министарство и школе информације о радним местима дају искључиво њима.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
сабота [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:18:07)

122345

Н.Сад виса 3000е , висока 5000е…бар било до сада док су владале демократе ,надам се да неце поскупити

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Ана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:27:45)

Ужас

Црна и несрећна Србијо!Све горе написано верујем.Увек актуелан, ненадмашни Дис рече:Развило се црно време опадања, набујао шљам и разврат и пороци…“
Ово нам је донела „демократија“.Куповину диплома, пропаст и пљачку предузећа, тајкуне и гладне раднике, беспомоћне и депресивне младе људе,који са поштено стеченим дипломама немају шансу за посао ,нити планирање живота.
Радим у буђжетској фирми у којој смо ми, који смо стицали дипломе кад је Бог заповедао презрени и понижени, а најезда дипломираних по скраћеном поступку је неописива и одмах се постављају на шефовска места, знање је , наравно остало исто, тако кад треба нешто стручно онда се зна ко може, ми с најмањом платом.Коме се жалити, шта рећи , а не заплакати.
Радовала сам се 5-ом октобру, као мало дете, али хвала и не дао Бог никоме овакве демократије.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
нн [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:28:11)

у царству корупције

По образовању сам професор енглеског језика и не могу да се запослим у сколи јер немам ни везу ни новац да купим радно место. Радила сам једно време као замена у једној сколи и свацега се нагледала. Стране језике предају људи који имају заврсен курс а неки немају цак ни то. За то време дипломирани професори цаме на бироу без наде да це се икада запослити у струци. У просвети влада невидјени криминал и заиста се питам када це неко урадити несто по том питању?

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Јелена [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:28:34)

деца су нам добра у каквој дрзави зивимо

„Ја сам просветни радник који нема пуну норму. Могу да потврдим све што је у чланку написано. Могу да кажем да је стање у просвети катастрофално. Ту се запошљава све што има пара, без обзира какве дипломе имају (где су купљене). Велики проценат је полуписмених. Постоји најезда диплома са Косова, из Врања, Чачка,…“
Слазем се али зар мислите да је једино диплома из Београда вредна.Постоје људи који су своју диплому постено стекли у врању,Цацку…

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Ф [нерегистровани] (28. 08. 2012, 10:46:40)

А да ти то објавис…

Пријатељу, ако имас те снимљене разговоре, сто не објавис???
Сад си лепо преко гране, не зависис од неког полусвета сто ти у насој земљи кроји судбину. Објави лепо па да вдими ко је то био и ста је тразио.
Искрено, много је људи који се јављају и казу како су морали да уцествују у корупцији, али НИКО неце да да конкретна имена. Без имена, то је лов у мутном. Ја те позивам да објавис то, стави на yоутуб-е, написи блог…мислим да це итекако проци запазено.
Поздрав теби.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Прљави инспектор Дража [нерегистровани] (28. 08. 2012, 11:05:26)

рече ми један чоек

Може ли за промену након дугог низа деценија и неко конкретније изражавање од „неки директори“ (раније неки другови), „неке школе“, „неки професори“ и сл., тј да се наведу имена и презимена (ако треба и средње слово), називи школа, функције, тачни назив места…
Хајде бар ми коментатори под псеудонимима то да урадимо као помоћ новинарима који имају оправдану резерву према (не)толеранцији истраживачког новинарства у „демократском друштву“ од стране владајућих структура.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Драгомир [нерегистровани] (28. 08. 2012, 11:52:30)

Бре,бре!

Ош посао?Тарифа је толико и толико?У просвети!А,као на железници тога нема?И ТАМО СЕ ЗНА ТАРИФА … За отправника толико!За скретничара толико! … Ко то узима?Мангупарија која води порекло из Црне Горе и Босне?Ништа им није свето?Ама,баш ништа?Када је требало да се на железници запосле њени стипендисти првенство су имали кнински дезертери!а били су радници да горих није имало!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Биљана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 11:53:29)

овај

А то сто су технолоски вискови такодје запослени преко везе? Све у свему, клупко одвратне небриге, корупције, малоградјанства.

Професорица без посла

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Ана [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:22:46)

Радо место у просвети 7000 евра

Све је тацно, јос је црње! Разноразне инспекције све знају али ниста не предузимају јер су део тога. Додју, наједу се , напију, узму свој део пара и крај.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
влада [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:26:55)

сасабарон

Па нормално,управо је у гимназију Краљева,,ушетала,, ћерка ,,угледног,, социјалисте и то без конкурса али шта ћемо кад од борбе против корупције нема ништа.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
небојша [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:42:00)

дипломе

а ко си ти да признајеш или не дпломе, вероватно шарпланинац има више диплома док се поредио са другима, а ти имаш само паре а не папире

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Марина [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:47:24)

Добро је да се неко сетио

Лепо је сто сте први од дневних листова написали цланак о корупцији у сколству.Само ме интересује када це неко из власти конацно отворити и то питање,посто је систем тако скројен да нико постен и цастан не мозе да удје,сва су му врата затворена.Знам из лицног искуства.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Влада [нерегистровани] (28. 08. 2012, 12:59:47)

Корупција је оцигледна,само треба отворити оци

Мој братанац је дипломирани професор математике и информатике.Вец неколико година ради повремене послове у разним сколама.Све на замену,а истовремено су у многим сколама запослени несврсени студенти „апсолвенти“,који мозда никада неце ни заврсити за професоре.Има директора који за те такве цувају радна места и о томе и не крију,вец се отворено прица.Зар се то не види у просветној инспекцији и у инспекцији рада?Па то виде цак и слепи.Назалост,министар просвете је остао исти играц,па се вероватније овим злоупотребама неце и убудуце стати на пут.У јено цасопису је било говора о његовом скупоценом летовању у Турској,које је по казивању тог цасописа костало и преко пет хиљаде евра.Многи су се у коментарима питали,одакле му толики новац,за једно такво летовање?Мозда је одговор дат и у овом цланку?Мозда,не мора бити.Мозда се све десава слуцајно,а он је ипак веома постен,сасмо необавестен цовек.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
љуба [нерегистровани] (28. 08. 2012, 13:02:22)

Синдикати су ГЛАВНИ

Текст је истинит и коментари су веродостојни. Директори не раде без синдиката јер прво њихову децу запошљавају. Стварно морају сви у пензију са 65 односно жене са 60 година. Исто је у здравству и свим институцијама које се финансирају из буџета. Овде мора велика акција грдјанства да се држава уреди. Нема фајде ни од синдиката ни од школских управа које дају абер за запошљавање. Министар зна све ! Народе, спашавајте се сами.
ХВАЛА Пресу за овај чланак и што објављује све коментаре.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Слепи Миш [нерегистровани] (28. 08. 2012, 13:04:27)

БРАВО ЗА ПРЕСС

Сад лепо ово исто за: ЕДБ. Водовод ПТТ. ШТА СЕ ТАМО увалило пред сваке ДЕМОКРАТСКЕ ИЗБОРЕ. САМО ХРАБРО.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
ггога [нерегистровани] (28. 08. 2012, 13:14:20)

???

Све наведено је нажалост тачно ,у готово свим школама стање је индентично.Директори су ти који ведре и облаче,запошљавају кога хоће,раде шта хоће,једноставно су постали недодирљиви,свемоћни,
иза њих стоје Сколски одбори и Синдикати као продужена рука владара.Сколе су постале експозитуре за издавање диплома и запошљавење.У сколама најмање има професора ,углавном ухлебљење су нашла нека идустријска занимања инжењери,економости који преко ночи постадоше превише стручни.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
лале [нерегистровани] (28. 08. 2012, 13:16:33)

свашта!!

пријавио си полицији?

ПОШАЉИ ОДГОВОР
Бранка [нерегистровани] (28. 08. 2012, 14:33:26)

Тузно али истинито

И ја сам професор енглеског језика, заврсила факултет у року са просеком оцена 8.52.
Годину дана након заврсетка студија сам се смуцала од конкурса до конкурса, а директори су ми се смејали како ја тако млада зелим да радим?!!!
Наравно у приватним сколама језика нико није зелео да ме пријави вец сам радила на црно.
Заврсила сам факултет у Београду где је проверено тезе градиво и сва дела се раде у целости (сто рецимо у Крагујевцу није слуцај).
Сада радим у приватној фирми несто сто нема везе са мојом струком и треба „Богу да захвалим“ сто уопсте имам посао. Ето то је перспектива у Србији, па ви млади видите да ли вам се исплати да уците и муците се… Када бих имала било какву могуцност сутра бих отисла из ове земље да се никада не вратим!

ПОШАЉИ ОДГОВОР
татина цера [нерегистровани] (28. 08. 2012, 14:56:00)

како се татина ћера „убацила“ у гимназију

Сасојци за „убацивање“:
1.Тајо бивши фискултурник и друг члан
2.Директор фискултурник и друг члан
3. Директор циљне школе фискултурник и друг члан
Начин припреме:
Имаш норму али те татин ортак пријави као технолошки вишак (тј. непопуном нормом јер је то „дао “ колеги који те је допуњавао).
Директор жељене школе не мора да распише конкурс и да НЕ ДАЈ БОЖЕ прими неког ко није „татино дете“.
Приме те да се „допуниш“ и за 2-3 године када колегиница оде у пензију ето пуне норме у гимназији.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
незапослена [нерегистровани] (28. 08. 2012, 16:09:06)

дискриминација

ја сам уцитељица и на бироу рада сам пет година.радила сам на неким краткотрајним заменама и добила само похвале за свој рад. зивим у малом месту крај београда и има нас неколико уцитељица и све смо исле у исту основну сколу.за последњих пет година у ову сколу су се запослиле три уцитељице које су досле из других делова србије.једна је дипломирала и одмах се запослила.нама је рецено да непокусавамо јер нецемо бити примљенали.ми цемо и даље конкурисати и надати се.

ПОШАЉИ ОДГОВОР
мики микиц [нерегистровани] (28. 08. 2012, 16:11:52)

урушене све вредности

Уколико желите да уништите један народ онда је потребно да уништите или да деградирате бар нешто од овога:
школство, здравство, религију, војску, полицију, судство, финансијске институције контроле (СДК, пореску полицију, финансијску полицију) …..
ја мислим да је код нас све то одрађено , а не несто од тога, тако да ако нам Бог не помогне одосмо низ Мораву и Дунав у …..

ПОШАЉИ ОДГОВОР
просветар [нерегистровани] (28. 08. 2012, 17:50:36)

просветар

Ја бих узела тих 7000 евра да не радим висе у просвети, а нико ми не нуди. Ево, радите 14 сати дневно по новим прописима у две сколе у две смене, писите све планове и програме, контролне, тестове, допунске и додатне наставе, ИОП за инклузивну децу, стампајте на свом рацунару, писите у нове „свеске“ све сто свако дете у 10 одељења уради или прозбори, па и њихови родитељи… Како мени нико не нуди тих 7000 евра да му препустим тај кулук и да зивим мирно 2 године?!

sanna [neregistrovani] (28. 08. 2012, 21:31:42)

5000E

od mene su, na zalost, trazili 5000 eura, bez pardona i straha. svedok sam i toga da na odredjenom mestu radi nekvalifikovani radnik, i rado bih o tome progovorila javno, jer mito i korupcija direktora u vojvodini ja nezamisliva.

POŠALJI ODGOVOR

Zorica [neregistrovani] (28. 08. 2012, 22:26:22)

Banda

Javna je tajna da u Nišu zapošljenje u školi košta iznad 5000 evra.Glavni za to su upravo ljudi koji bi trebali to da spreče i to su glavešine iz školske uprave Niša.Mučno mi je više da gledam i borim se za svoj fond časova kada mlada koleginica koju je lično zaposlio gospodin zamenik načelnika ove uprave posle 6 meseci ima veći fond od mene koja radim više od 20 godina.Ipak moram da ćutim jer je kolega koji se pobunio protiv sličnih stvari završio u školi na periferiji grada sa minimalnim fondom.Dokle više straha od ljudi koji su korumpirani i koje kao rukovodioce školske uprave niko ne kontroliše ?

POŠALJI ODGOVOR

sandrina [neregistrovani] (28. 08. 2012, 22:57:15)

a ministar za rad?

O cemu mi pricamo ljudi? Pa direktor Nacionalne sluzbe za zaposljavanje ima 100 godina…e jadni ovi mladi, nikada se nece zaposliti…

POŠALJI ODGOVOR

Gejo [neregistrovani] (28. 08. 2012, 23:12:13)

U Nišu povoljnije

Ako lično poznajete nekog od „vlasnika“ školske uprave Niša možete doći do nastavničkog mesta za 5 do 6000 evra.Postoje i dodatne pogodnosti i popusti za partijske članove kao i za buduće nastavnice koje nemaju predrasuda o starijim muškarcima a uslov je da dobro izgledaju.Postoje i tarife za pun fond časova,premeštaje u bolje škole itd.To je jedna od skica stanja u prosveti Niša.

POŠALJI ODGOVOR

Vitko [neregistrovani] (28. 08. 2012, 23:17:18)

@ urušene sve vrednosti

Ako nekome treba odati sve počasti za urušavanje vrednosti školstva i prosvete onda je to sadašnji ministar Obradović.Čovek je toloiko toga učinio na polju uništavanja školstva i prosvete u Srbiji da mu nema premca još od doba gos’n Stipe Šuvara.Takođe je pravi doktor za prikrivanje stanja u prosveti.Toliko je daleko otišao u tome da više niko u Srbiji ne zna koliko ima zapošljenih u prosveti i koliki broj je višak….svaka mu čast !

POŠALJI ODGOVOR

Petra [neregistrovani] (29. 08. 2012, 00:23:35)

sve ovce na briju:))Vuk sit,hahha

Ja bih pitala zasto drzava placa zaposljene u trzistu rada(biro za zaposljavanje)kada oni nemaju nikakve veze za zaposljavanjem,,tolike pare se bacaju u blato a narod trpi…Ovo lici na neku umrezenu mafiju ljudi koji su zaduzeni da uniste Srbiju olovkom,,Zadnji je cas da nova vlada izvrsi rez u svim drzavnim resorima,,sljama je previse i opterecen je budzet drzave ,,,Oslobodite se svih viskova,svih nepotrebnih institucija,,izbacite sve to pa neka im direktori vrate te pare:))Neka se svaka diploma stavi na cekanje za posao onog momenta kada se dobije i javna lista u birou rada i lepo znate kada ste na red za posao ,,ako se primi neko pre vas odmah tuzba,,ko krsi zakon odmah napolje i svi ce raditi kako treba,,ali koji zakon ,u Srbiji nema nijednog zakona jer nesme da se donese… stiti bas te korumpirane ljude,,,Izlaz iz svega toga je jedino jasan zakon koji ce vaziti za sve ljude…Jedna dobra komisija da se napravi koja ce procesljati sve to,,,Srbija tone,,,neka nam bog pomogne da izadjemo iz svakog zla koje nas je zadesilo….
Prosveta je samo jedna karika u lancu korupcije,,sve to vazi za sve institucije,,samo je tarifa razlicita,,,

POŠALJI ODGOVOR

Mima [neregistrovani] (29. 08. 2012, 13:33:59)

Čuvanje

Pored plaćanja za radno mesto,prisutan je i pojam“čuvanja“, mama za sina, tata za kćerku, osoba x za sestričinu, prijateljicu… itd. Recimo, iću ću u penziju, ako mi zaposlite tog i tog i to u Novom Sadu savršeno funkcionise. Sramota, živa, a prosveta svedena na najniže moguće grane.

POŠALJI ODGOVOR

čitalac [neregistrovani] (29. 08. 2012, 16:22:05)

rugala se šerpa loncu

Žao mi je što pričate sa Sokićem, najvećim mogućim neradnikom.

Njega kada sada zovu direktori, on kaže da nisu razumeli tekst i da nije izjavio to što piše.

POŠALJI ODGOVOR

Idealista [neregistrovani] (29. 08. 2012, 19:02:44)

Zahtevamo promene

U potpunosti se slazem sa tim da se direktori ponasaju kao da su skole njihovo privatno vlasnistvo . Bukvalno se ponasaju kao da su vlasnici privatnih firmi koje su sami stvorili. Radim u srednjoj strucnoj skoli i da vam ne pricam o direktorki koja radi sve na stetu skole i zaposlenih. Ali,moze joj se jer je stiti sistem. Nastavnicko vece je glasalo protiv nje ali je skolski odbor glasao za nju ( a to su ljudi sa opstine – citaj politicke stranke i podmiceni roditelji). Treba da se izglasa zakon da direktori ne mogu vise od 2 puta da budu na toj fumkciji. Mislim da bi tada bilo bolje. Hajde da pokrenemo akciju “ Smenimo dozivotne direktore“

POŠALJI ODGOVOR

Top