Home >> Синдикат >> Застарева дуг просветарима од 400 милиона динара!

  • Коментари су искључени на Застарева дуг просветарима од 400 милиона динара!
Застарева дуг просветарима од 400 милиона динара!

Истиче рок наставном особљу за подношење тужбе на обрачун плате за годишњи одмор 2014.

Просветни радници, због погрешног обрачуна плате за годишње одморе у 2014. години, закинути су, према процени синдиката, за око 400 милиона динара. Многи су тужили државу због дуга од 300 до 3.000 динара, а поједине првостепене пресуде су већ донете у њихову корист. Већина, међутим, чека да њихов проблем реши држава. Из синдиката упозоравају да ће сви предмети застарети, јер управо ових дана истиче законски рок од три године за подношење тужби.

Тако би наставници, који нису покренули судску парницу, могли да остану без зарађеног новца.

Независни синдикат просветних радника Војводине још у мају упозорио је своје чланство да је крајњи рок за тужбе 21. 8. и понудио им бесплатну правну помоћ. И чланови Уније синдиката просветих радника могу без накнаде да добију услуге адвоката. Малобројни су се одлучили да туже, а већина је ипак одустала. У синдикатима су проценили да, када би 80.000 просветара пресавило табак, то би државу могло да кошта и до милијарду динара.

– Министар Шарчевић, када је дошао на чело Министарства просвете, одмах је исправио грешку у обрачуну која је начињена и за годишње одморе у 2015. години и тај новац нам је исплаћен. Али 2014. остала је нерешена – каже за „Новости“ Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника.

– Министарство је признало да је грешка направљена, да је обрачун био погрешан, али никако да се то регулише новим обрачуном. Сва је прилика да држава чека да прође време, па да сви, осим оних који су тужили, остану закинути. Реч је о 400 милиона динара, а са тужбама би било много више.

Износи се разликују у школским управама, зависно до датума када су наставници били на одмору и дужине радног стажа – од 300 до 3.000 динара. Наставник који је међу првима поднео тужбу оштећен је за 2.800 динара, а првостепеном пресудом школа је требало да плати 38.000 динара, па се жалила на ову одлуку.

Ново смањење

Просветари се жале да им је последња плата умањена за бар хиљаду динара. Али овог пута није реч о погрешном обрачуну, него о 12-месечном просеку на основу кога се исплаћује зарада за годишњи одмор. Како су наставници добили повећање плате од шест одсто у децембру, а у просек за годишњи одмор им улазе и зараде од прошлог лета до сада, коверта им је овог пута тања.

(Новости)

Top