Home >> Друштво,ПКУ,Синдикат >> Закон о броју запослених у јавном сектору на Уставном суду

ustavni-sud

 

 

Заштитник грађана и повереница за заштиту равноправности поднели су данас предлог Уставном суду да прогласи неуставном, као дискриминаторну, одредбу Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору према којој женама по сили закона престаје радни однос раније него мушкарцима.
До коначне одлуке Уставни суд треба да обустави извршење појединачних аката који би били донети на основу оспореног члана закона, а којима би женама био прекинут радни однос, предложили су омбудсман Саша Јанковић и повереница Бранкица Јанковић, објављено на сајту Заштитника грађана.

Омбудсман и повереница сматрају да су одредбе члана 20 поменутог закона  несагласне одредбама Устава Србије о зајемченим људским правима, условима за остваривање зајамчених људских права и условима за ограничење тих права.
У образложењу предлога се наводи да се тим одредбама, супротно забрани дискриминације и одредбама Устава о условима за ограничавање људских и мањинских права, женама одређеног старосног доба које су запослене у “јавном сектору“ ограничавају право на рад и по основу рада право из области социјалне заштите, односно, право на социјално обезбеђење и осигурање запосленог и његове породице.

Устав прописује забрану сваке дискриминације непосредне или посредне по било ком основу, а наручито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисоповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета, подсећа се у образложењу.

Такође, додају, да је Законом о пензијском и инвалидском осигурању прописано да жене испуњавају услове за остваривање пензије у погледу радног стажа и животног доба раније него мушкарца чиме стичу право, али не и обавезу да оду у пензију.

(Танјуг)

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Hocemo li,najzad, dobiti neko zvanicno obavestenje povodom ove nebuloze? Ako u ponedeljak zene kojima je ovo namenjeno budu morale da potpisu neki nov, privremeni, ugovor, da li to znaci da prihvataju i privremeni status? Zasto uopste potpisati novi ugovor kad postoji validan stari? Zasto bi neko svoj stalni status novim ugovorom pretvorio u privremeni, dok neko ne odluci, dok se ne steknu uslovi, bla bla..? Da li je od ministra zatrazeno zvanicno objasnjenje? Sindikati su partneri, ne javna smetala, zasto nema obavestenja clanovima, makar o tome da ministar nije dao nikakvo uputstvo? U potpunom smo mraku, svi.

Top