Home >> Култура >> Заједничком акцијом глумци БДП-а победили естраду?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Заједничком акцијом глумци БДП-а победили естраду?
Заједничком акцијом глумци БДП-а победили естраду?

Манифестација „Balkan awards“ неће бити одржана у Београдском драмском позоришту 21. фебруара, објавио је део ансамбла те куће. И тако је деловало да ће још једна сага о београдском позоришту добити свој епилог. Организатор Дејан Јовановић, с друге стране, тврди да нема ни говора о отказивању.

Он каже да ће се 21. фебруара појавити на тонској проби, и да по уговору, има право на тужбу.

„Уз велику подршку града, медија и цењених колега у Београдском драмском позоришту је отказана манифестација ‘Balkan awards’. Хвала на здушној подршци, а ‘Balkan awards’ срећно у неком другом адекватном простору“, каже се у саопштењу глумаца. За Н1 кажу да естради није место у позоришту.

Ја уговор са БДП-ом имам, и очекујем да ме угосте 21. ако не желе, плате лепо пенале, а ја с парама могу да идем где ми је воља, и на Ушће и на Маракану и у Арену, каже Јовановић.

„Позориште је колективна уметност, и мишљења сам да заједница која је у позоришту и која заправо носи то позориште неким делом, а то су они који су на сцени, глумци, да они треба некако да виде да ли се то некако поклапа са њиховим вредностима и колико далеко могу да оду“, каже глумац Иван Томић.

Не предалеко, судећи према власнику лиценце Balkan awards. Дејану Јовановићу. Он тврди да има потписан уговор, да ће се појавити на тонској проби 21. фебруара, и да уколико наиђе на затворена врата, следе легалне акције.

„Већ су добили опомену пред тужбу, а тужба им креће сутра, и групна и појединачна и позоришта. Како? Они могу једнострано да раскину уговор, по раскидању уговора, ви имате онда пенале, јер ви нисте испоштовали уговор, ако ви и ја имамо уговор, а само ви отказујете, ви мени треба да надокнадите штету. Ја уговор са БДП-ом имам, и очекујем да ме угосте 21. ако не желе, плате лепо пенале, а ја с парама могу да идем где ми је воља, и на Ушће и на Маракану и у Арену, а не да ме они усмеравају. Поготово глумци, ја са њима немам ништа, имам потписан уговор са директором“, рекао је Јовановић.

Тачније, са в.д-ом, Слободаном Ћустићем, кога ансамбл сматра одговорним и за стање у коме се позориште тренутно налази, а то је, према њима, ван позоришне мапе.

„Постоји низ материјалних показатеља да је позориште у једној лошој фази свог постојања, пре свега број публике који се смањио негде са 80 на 40 хиљада годишњих посетилаца, то је скоро па двоструко умањење броја гледалаца који имамо. Постоји још једна ствар, уместо педесетак представа које би требало да одиграмо месечно, ми играмо једва 30“, каже глумац Павле Пекић.

Унутрашњи проблеми позоришта не мењају чињеницу да глумци бране интегритет институције, сматра културолог Ратко Божовић.

„Ми имамо једну кошмарну ситуацију. Ја морам да кажем да тамо где доминира естрада, ту култура страда. И тако бих разумео глумце који имају отклон према уласку естраде у позориште, из простог разлога што они бране идентитет саме институције на тај начин“, каже Божовић.

Двадесетдва члана ансамбла решила су да на овај начин одбране своју кућу, од 32 колико их укупно има. Ипак, није свима сметала ова манифестација.

Н1: А шта је са осталима? Неки нису имали проблем?

Томић: „Неки су уздржани, неки нису имали проблем, да“.

Н1: Шта су Вам рекли?

Томић: „Ми имамо групу на Виберу, Београдско драмско позориште… нису ништа рекли“.

Додао је и да су сви видели поруку.

Извор: Н1

Top