Home >> Друштво,Упис >> Забрањена контрола избора језика у школи

  • Коментари су искључени на Забрањена контрола избора језика у школи
Забрањена контрола избора језика у школи

„Новости“ обориле бошњачки надзор

МИНИСТАРСТВО просвете забранило је да упису првака у Новом Пазару присуствују надзорници Бошњачког националног већа, који желе да контролишу да ли се родитељи одлучују за наставу на босанском или на српском језику. Након писања „Новости“ о овом проблему и дописа које су Министарству просвете слали родитељи, Министарство је реаговало на покушаје неправилности и притисака на директоре школа и родитеље првака у Новом Пазару.

– Министарство просвете, науке и технолошког развоја непријатно је изненађено одлуком локалних органа власти у Новом Пазару и Бошњачког националног већа да се уведе додатни корак у поступку уписа ученика у први разред – наведено је у допису које је Министарство послало школама у Новом Пазару.

– Оснивање мешовитих комисија које у свом саставу имају и лица која нису запослена у школи сматрамо законски неутемељеним, али и непотребним, како за родитеље, тако и за будуће прваке. Школа нема обавезу да именује своје представнике у комисије које нису предвиђене прописима, као ни да обезбеђује потребне просторне услове за рад екстерних или мешовитих комисија.

Из Министарства подсећају и да родитељи децу могу да упишу у термину који њима одговара, а не да им те рокове одређују комисије које би сачинили представници локалне самоуправе, БНВ и тек појединих школа, које су хтеле у томе да учествују.

Проблем је настао када су представници БНВ, у сарадњи са локалном самоуправом, донели одлуку да њихов „контролор“ присуствује упису првака, тј. када се родитељи изјашњавају да ли ће дете да учи на српском или на босанском. Родитељи су ово протумачили као притисак да би их се што више определило за босански, јер је у многим школама у Рашкој области смањено интересовање за наставу на мањинском језику. БНВ и представници Града Новог Пазара, објашњавали су да они заправо желе да обезбеде родитељима већу приватност тако што су од школа тражили да се родитељи изјашњавају у посебној просторији. Али у тој просторији отац и мајка не би били сами, већ би их надгледао представник БНВ. А министар просвете Младен Шарчевић јуче је посетио Нови Пазар.

– Нико Бошњацима не оспорава право да сами одлуче на ком језику ће се образовати њихово дете, то је држава Србија и својим Уставом регулисала. Али, није начин да неко прави посебне собе за изјашњавање и да неко то путем комесарског рада исправља. Пре доношења такве одлуке требало је позвати Министарство просвете. Зато сам упутио допис којим сам изразио незадовољство таквим поступком, јер све се може решити много лакше и елегантније – навео је Шарчевић приликом разговора са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем.

Он је нагласио да нико нема право, било да се ради о психолозима, педагозима, директорима школа или члановима већа, да присиљава било ког родитеља како ће се изјаснити.

– Позвао сам и представника БНВ да заједно направимо добре правне мере којима ћемо отклонити све недоумице – рекао је Шарчевић.

Студентски дом у Сјеници

МИНИСТАР просвете договорио се у Сјеници о изградњи студентског дома за студенте пољопривреде на истуреном Департману Државног универзитета у Новом Пазару, најавио је нове инвестиције у неколико школа, присуствовао је и пробном тесту мале матуре у ОШ „Братство“, а обишао је и неакредитовани Интернационални универзитет.

(Новости)

Top