Home >> Друштво >> За силовање четворка из владања

Дечак који је у школи у Пожаревцу силовао школског друга током великог одмора кажњен је смањењем оцене из владања и премештањем у други разред исте школе.

Центар за социјални рад и управа ОШ „Краљ Александар I“, као и сви други надлежни органи у овом граду, не знају шта да раде са дечаком чији је невероватан чин бруталног насиља шокирао не само Пожаревац, већ и целу Србију.

Овај ученик седмог разреда, који још није напунио 14 година и не може по закону кривично да одговара, живи са старатељком јер нема мајку, а отац му је у затвору.

Дечак-силоватељ је одвео друга у гаражу, наредио му да се скине, а онда уз претњу да ће га пријавити родитељима да пуши ишамарао га, брутално силовао и натерао на орални секс. Потом су се обојица мирно вратила на наставу. Несрећни дечак се пожалио једном другу шта се догодило, а када је вест дошла до наставника, случај је 25. јануара доспео у јавност

За сада нема званичних података из полиције, Вишег јавног тужилаштва, школске управе и Центра за социјални рад, уз образложење да се штити идентитет малолетника. Једино се зна да су у школи претходних дана боравиле републичка и градска просветна инспекција, које су сачиниле извештај о околностима овог случаја.

Овакав случај насиља незапамћен је у Пожаревцу јер се до сада није десило да ученик силује ученика. Због тога у граду већ данима влада узнемиреност, посебно код родитеља ђака.

„Нисам за то да се овај ученик прогања, вређа или изопшти од друге деце јер је и сам дете, сигурно несвесно тежине онога што је урадило. Ипак, сматрам да га треба пребацити у неку другу школу, не да би се проблем тако пребацио на туђи терен, већ да би се тиме помогло нападнутом дечаку, како га више не би сретао у школи „, каже С. Т, родитељ једне ученице из ОШ „Краљ Александар I“.

Пошто је ученик-нападач малолетник до 14 година старости, он не може да сноси кривичну одговорност, нити може бити послат у неки поправни дом. Све што је по нашем закону могуће то је рад стручног тима Центра за социјални рад са њим и његовом породицом.

Иначе, према незваничним подацима, инспекције су утврдиле да је директор школе Горан Сегер сачинио службену белешку 25. јануара поподне, на основу пријаве разредног старешине двојице ученика и школског полицајца, након чега је обавестио полицију и одељење Министарства просвете у Пожаревцу.

„Према мојим сазнањима, директор школе не сноси кривицу јер је предлагао да се капије школског дворишта закључавају како деца не би излазила за време наставе и одмора. Међутим, родитељи су ово одбили јер нису желели да им деца имају осећај као да су у затвору“, изјавио је Радомир Михајловић, члан Градског већа Пожаревца надлежан за образовање.

Михајловић већ 40 година ради у просвети и, на основу свог досадашњег искуства, сматра да је најбоље да све школе донесу одлуку о закључавању капија како се овако нешто не би поновило. Он је навео да ће ученику који је напаствовао друга бити смањена оцена из владања, али да за сада није познато да ли ће бити пребачен у неку другу школу.

За цео случај сазнало се, између осталог, и због тога што се ученик који је напао друга о овоме хвалисао осталој деци, па је тако прича доспела и до разредног старешине, а потом и до директора школе.

Случај је полицији пријављен 25. јануара, након чега је, по налогу Вишег јавног тужилаштва, у сарадњи са Центром за социјални рад, директором школе, школским психологом и педагогом, утврђено чињенично стање и обављени разговори са актерима догађаја.

Према мишљењу познатог пожаревачког психијатра др Војина Кузмановића, првенствену одговорност овде има породица, потом школа и друштво.

„Данас су деца препуштена сама себи јер се родитељи све мање баве њима. О томе сведочи управо овај случај, где је испољено нездраво понашање, јер је у овом узрасту присутан несклад физичког и менталног развоја“, каже др Кузмановић.

Top