Home >> Друштво >> За само седам дана 187 доктора наука

  • Коментари су искључени на За само седам дана 187 доктора наука
За само седам дана 187 доктора наука

Прошле године значајно повећан број одбрањених доктората

СРБИЈА је за само недељу дана добила 187 доктора наука! Седмица у којој је одбрањено вероватно највише дисертација у историји нашег образовања, била је на крају претходне школске године, а овако велики број настао је, јер су докторанти који су студије почели по старим програмима мислили да ће од 1. октобра 2016. изгубити право да заврше школовање.

Током целе прошле године број доктората био је већи него што је уобичајено. Тако је у 2016. години одбрањено 1.459 теза, док је годину раније Србија добила 1.252 доктора наука. Највише радова одбрањено је на највећем – Универзитету у Београду, око 55 одсто. Следи Универзитет у Новом Саду, који је дао петину прошлогодишњих доктора наука, а на свим приватним универзитетима заједно докторирао је тек сваки десети.

Анализу пораста броја доктората урадила је Опсерваторија друштвених иновација (ОДИ), новоосновано невладино и непрофитно удружење. Међу оснивачима су и бивши министар просвете др Срђан Вербић, сада директор ОДИ, и његов помоћник др Милован Шуваков, председник Управног одбора ОДИ. Основна мисија им је, наводе, остваривање циљева у области развоја људског капацитета, одговорног истраживања и одрживог развоја Републике Србије.

Шуваков каже да је овакво истраживање олакшано захваљујући Националном репозиторијуму докторских дисертација (НАРДУС), бази података коју води Министарство просвете и у коју су факултети дужни да додају све радове најкасније 90 дана после одбране.

– НАРДУС је успостављен изменама Закона о високом образовању 2014. До фебруара ове године, у базу је унето 5.406 доктората, што га чини највећом ризницом знања у региону – говори др Шуваков, за „Новости“.

– Овакав пораст броја одбрањених доктората последица је члана 123 тог закона, који је утврдио 1. октобар као крајњи рок за заршетак доктората „по старом програму“. Предвиђено је да после тога докторат стекну само они који су уписали и завршили трогодишње докторске студије. Тако је тај крајњи рок изазвао драстично повећање броја одбрана непосредно пред истек. На крају је рок продужен, али то кандидати нису знали до краја септембра, када су већ имали организоване одбране.

rep DOKTORA-NAUKA1

Укупно 187 одбрањених доктората у последњој недељи септембра 2016. године било је шест пута више од недељног просека у 2016. години.

ФАКУЛТЕТИ КАСНЕ

БАЗА доктората НАРДУС веома је посећена, па је до сада имала 124.060 улаза, или, у просеку, 30 по докторату. Факултети и даље касне у достављању радова, па тек њих 30 одсто поштује рок од 90 дана.

(Новости)

 

Top