Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Вучићу, царе, дај нам паре!

vuc

 

Коментар ФБГ: Најављени састанак синдиката просвете са премијером-царем неће донети ништа добро за просвету, али ће премијеру донети нових 0,1 процената нечега. ФБГ сматра да овакви „састанци премијера са синдикатима“ могу само да шкоде. А чим шкоде, значи да не користе. Ипак, ако нас премијер-цар удостоји неке милостиње, ФБГ ће признати да није био у праву!

 

„ДАНАС“: Prosvetari u ponedeljak sa Vučićem

 

Sindikalci bi u ponedeljak trebalo da se sastanu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a od tog susreta zavisiće njihovi dalji koraci, izjavio je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović. On je sa predstavnicima GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) održao zajedničku konferenciju za novinare, a u isto vreme medijima su se obratili članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, ali u svojim prostorijama. I dok iz tri sindikata poručuju da ih niko iz Unije nije zvao da zajednički nastupe, te da ne znaju njihove motive za takav postupak, iz suprotnog tabora odgovaraju identično.

Da je posredi više od nesporazuma svedoče i opaske Branislava Pavlovića da rukovodstvo Unije „koristi zajedničke skupove da se predstavi kao da su oni glavni“ i Ranka Hrnjaza iz SRPS-a koji tvrdi da su „zahtevi sva četiri sindikata obrazovanja ista, ali ne i interesi“, jer se „jedni bore za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika, a drugi za članstvo“. Na ove prozivke predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković odgovara da joj je „žao ako su neki borbenost Unije shvatili kao pretnju“. Ipak, obe strane poručuju da su spremne za zajednički nastup, s obzirom da su im zahtevi identični.

Prosvetari, podsetimo, traže da vlada ispuni obećanje iz sporazuma koji je sa sindikatima potpisala posle prošlogodišnjeg petomesečnog štrajka i da im isplati nagradu od po 5.000 dinara. S obzirom da platni razredi nisu uvedeni od 1. januara, što je predviđeno sporazumom, zahtevaju korekciju koeficijenata i to dva puta po četiri odsto, u aprilu i oktobru ove godine. A sa svim tim povišicama, uključujući i četiri odsto koje su dobili u decembru, plata zaposlenima u obrazovanju vratila bi se na nivo pre smanjenja od 10 odsto.

– Naš cilj je da obezbedimo što bolje startno mesto prosvete pre nego što se uključimo u platne razrede i grupe. Zakon o platama u javnom sektoru je opšti i ne donosi bogzna šta, ali nas očekuje donošenje posebnih zakona koji će utvrditi kako se primaju plate u javnom sektoru. U ovom trenutku ne znamo kako će se vršiti raspoređivanje zaposlenih u prosveti po platnim razredima i grupama, ko će to raditi i po kojim kriterijuma će neko napredovati ili nazadovati kroz platne razrede – rekao je Pavlović.

Slobodan Brajković, predsednik SRPS-a je podsetio na odluku tog sindikata da će, ako zahtevi ne budu ispunjeni, širom Srbije početi da organizuje proteste, ali da to neće biti u vreme nastave. Tomislav Živanović, lider GSPRS „Nezavisnost“, ocenio je da se sve vlasti identično ponašaju prema obrazovanju i da im ono treba jedino u predizbornoj kampanji.

Tužba protiv države

Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika najavili su da će tužiti državu jer nije ispunila obaveze iz sporazuma koji je sa sindikatima potpisala posle štrajka.

 

5Comments

 1. Božović Vladan каже:

  Hahahahahaha….eto zašto je Car pomerio prosvetare za četiri dana. Da bi mogao da kaže da je vlada tehnička, i da on, mučenik, tu ništa ne može da uradi. On se bukvalno sprda sa prosvetarima, nekoć prosvetiteljima.
  Dok dođu i prođu izbori eta ga raspust, pa je miran do septembra, za ova četiri dana kupio čovek pola godine.
  Da čelnici sindikata imaju mozga, istog sekunda bi proglasili štrajk skraćenjem časova, pa nek se čeka nova vlada u štrajku, ili je možda vlada tehnička za zarade, a nije za štrajk.

 2. Božović Vladan каже:

  Vidim da je car Hajle Selasije proglasio zaveru ćutanja pred pokušaj broj dva, a njegovi sateliti juče dali intervju, kako će još tri godine plata biti zamrznute, živeli prosvetari.

 3. Božović Vladan каже:

  Pa ovo je gore nego što sam očekivao. Sindikalci su u čekaonici i čekaju da se veliki vođa smiluje na njih i primi ih.
  Jel može admin da pokaže papir kojim ih je vlada pozvala na današnji sastanak.

 4. Ana каже:

  Pa evo, prošlo pola 3, a još nema sastanka.
  Mada, možda će ih pozvati SMSom negde pred ponoć, jer dan traje 24 h. Ili 25?

 5. Božović Vladan каже:

  Ovo pišem pre sutrašnjeg sastanka, da mi neko ne zamerio „naknadnu“ pamet. O tome da će ponovo prevesti sindikalne vođe žedne preko vode ne treba ni sumnjati.
  Prvo će reći da ima mnogo važnijih poslova sutra, ali da je ipak našao vremena da otalja sindikalce.
  Posle toga će reći da se prosvetari strpe do 2017-2018 godine jer je taman postigao ekonomsku stabilnost, i dogovor sa MMF-om i da ne dolazi u obzir da se to ruši davajući prosvetarima još malo crkavice. Inače ekonomsku stabilnost je i postigao pljačkajući prosvetare. Svima drugima oduzetih 10% ne predstavlja problem jer su ionako imali prenaduvane plate, tako da je opljačkao samo prosvetare i možda penzionere.
  Kada se prosvetari budu strpili godinu dve, velikodušno će ponuditi 2%, nikako odmah.
  Ako ne bude sutra bilo ovako kako sam napisao, javno ću se izviniti, ali ako bude još gore nego što sam napisao, ne izvinjavam se.

Top