Home >> Синдикат >> Вучић износи нетачне податке о платама наставника

  • Форум
  • Коментари су искључени на Вучић износи нетачне податке о платама наставника
Вучић износи нетачне податке о платама наставника

Зараде запослених у просвети су од новембра 2014. значајно мање, дубоко испод републичког просека, и стање се није поправило ни након два повећања

Унија синдиката просветних радника поздравила је изјаву премијера Александра Вучића да ће се заложити за повећање зарада запосленима у јавном сектору, али наводи да подаци које је он изнео пре три дана у Нишу не одговарају чињеничном стању.

У саопштењу синдиката се истиче да је Вучић тада нетачно рекао да су плате просветних радника сада за пола процента веће него пре умањења за десет одсто, јер су у међувремену увећане за 10,5 одсто.

На основу података који се налазе на званичном сајту Републичког завода за статистику јасно се може уочити да је просечна плата учитеља и наставника у октобру 2014. године, пре умањења од 10 одсто, износила 60.363 динара бруто, односно 43.223 динара нето.

На истом сајту се наводи и је просечна плата у образовању у јануару 2017. године износила 55.808 динара бруто, односно 40.124 нето, наводи се у саопштењу синдиката.

Као што се на основу изнетих и званичних података јасно види, зараде запослених у просвети су од новембра 2014. значајно мање, дубоко испод републичког просека, и стање се није поправило ни након два повећања, истичу у синдикату.

Прошло је време упозоравања, а личне утиске о свом материјалном положају запослени у школама ће пренети на протесту који ће бити организован испред Владе Србије, стоји у саопштењу.

(Фонет)

Top