Home >> Друштво >> Вршњачко насиље: Држава спрема одговор

Вршњачко насиље: Држава спрема одговор

Коментар ФБГ: Као и много пута до сада, министар просвете одмах има решење. Криви су опет они пре њега!

Национални савет и његовог председника др Липковског је развластио „јер су радили споро и ометали брже реформе у образовању“, директоре ће од сада постављати он сам „јер су постојале велике злоупотребе приликом њихових избора“,  Стратегија 2020 „није реална и изводљива“ па је министар увео дуално, и т.д.

Овога пута, за насиље је оптужио свог претходника Вербића који је, ни крив ни дужан, спровео рационализацију стручних сарадника у школама (научно, како он то уме, „на две децимале“). Шарчевић, напротив, мисли да је то било неоправдано: „Треба више педагога и психолога, штедећемо на другој страни“:


Шарчевић: За насиље у школама одговараће и директори, запослићемо више психолога и педагога

(Новости)

Министар Шарчевић, за “Новости”, најављује нове мере ради спречавања немилих сцена у школама. Претходно министарство неоправдано смањило број педагога и психолога – каже Шарчевић

У ШКОЛИ у Аранђеловцу, у којој се догодио последњи случај вршњачког насиља, психолог је радио само 20 одсто радног времена. Претходни сазив Министарства просвете неоправдано је смањио број педагога и психолога у школама. Недопустиво је да се на томе штеди. Зато ћемо наћи начин да уштедимо на другим стварима, а да примимо нове људе и појачамо психолошко-педагошке службе у школама.

Ово су неке од мера за смањење насиља у школама, које, за “Новости”, најављује Младен Шарчевић, министар просвете. Он каже да ће наредних дана бити формиран министарски тим који ће се бавити проблемом насиља у школама и у коме ће, осим Министарства просвете, учествовати и представници министарстава правде, унутрашњих послова и рада, запошљавања и социјалне политике.

– Овај проблем је огроман и не може просвета сама да га реши. Потребна нам је помоћ других ресора и због превентивног деловања – каже министар Шарчевић. – Много ћемо радити на превенцији, да се случајеви попут овог из Аранђеловца не понове. За то је важно да се, осим институција, укључе и родитељи. Нови кровни просветни закон предвиђа много строже казне за родитеље, које достижу и 100.000 динара. Променили смо шест просветних закона и мењамо још четири да бисмо имали ефикаснији систем, да имамо већу контролу над оним што се дешава у школама, да можемо да сменимо директоре који не раде свој посао како треба.

Министар каже да је у току израда 59 правилника који треба да омогуће примену нових просветних закона, а да је један од тих правилника и о друштвено-корисном и хуманитарном раду ученика. То ће бити једна од казнених мера за ђаке који направе дисциплинске прекршаје, који буду уништавали школску имовину, дискриминисали и злостављали друге ученике или наставнике…

– То ће више бити васпитна мера него казна. Ништа лоше нема у томе ако ученик, кроз Покрет горана, који такође хоћемо да вратимо у школе, дође викендом и засади дрво – објашњава Шарчевић.

Министар објашњава да ће, као и ученици и њихови родитељи, строже бити кажњавани и директори школа који заташкавају случајеве насиља, као и они који не предузимају потребне мере када се насиље у школи већ догоди.

– Нема више гурања ствари под тепих и прећуткивања догађаја. Сваки вид насиља директор је дужан да истог дана пријави школској управи и инспекцији, која одмах излази на терен. О томе се обавештавају и полиција и тужилаштво, ако је реч о озбиљнијем прекршају – наглашава министар просвете.

Top