Home >> Писма >> Вредни наставник: Што је дозвољено господару, није волу

  • Форум
  • Коментари су искључени на Вредни наставник: Што је дозвољено господару, није волу

Још једном се изгледа у пракси, јавно, доказује и показује да су неке школе равноправније од других:

Наиме, пре неколико дана у нашу школу је стигао допис из Школске управе  у Новом Саду  (можете га видети на крају пруке) да су само 1. и 2. мај нерадни дани.
Исто тако нас подсећа господин Виђикант, начелник Школске управе, да је календар рада „светиња“ и да се мора поштовати и никако не сме мењати на своју руку већ „…само у изузетним случајевима, на писмени захтев школе, уз сагласност министра, а на територији аутономне покрајине уз писмену сагласност надлежног органа аутономне покрајине и Школске управе Нови Сад.“
Вероватно је допис послат у намери да отклони и најмању сумњу да би случајно школа могла понедељак, 30. априла, прогласити за нерадни и њега одрадити неки други дан или суботу (они крајње несавесни га можда не би и неће ни одрађивали).
Наша школа наравно није ни планирала такву „ризичну“ операцију, пошто ионако имамо доста дана за одрађивање.
Верујем да је допис послат у све школе. Или сам можда наиван?
Наравно, опет се показало, јавно, брутално, нескривено, да су школе у Новом Саду привилегованије од нас у провинцији. По мом сазнању нису радиле гимназија „Светозар Марковић“, гимназија „Лаза Костић“, гимназија „Исидора Секулић“, Саобраћајна школа…
Вероватно још неке школе нису радиле, али за ове знам да нису. (Неко ће већ дописати које још школе нису радиле.)
Зашто су они могли да не поштују календар, да ли су њихови директори способнији, дрскији или су добри пријатељи или партијски другови са Петром Виђикантом?

Молио бих господина начелиника, Петра Виђиканта, да ако прочита ово одговори јавно и образложи нам зашто они нису радили, а ми смо морали. Који су то изузетан случајнавели па им је одобрено да не раде? Да ли заиста толико школа у Новом Саду има изузетан случај па не могу да раде 30. априла?

Верујем да начелник Школске управе прати и сајтове синдиката па ће ово прочитати или ће му бар неко јавити.
Није нама било тешко радити и имали смо шта са ученицима радити али НИЈЕ ИСПРАВНО, НИЈЕ ПОШТЕНО, НИЈЕ ПЕДАГОШКИ, НИЈЕ ПРОФЕСИОНАЛНО да господин начелник Школске управе има миљенике којима је све допуштено, а остале подсећа на законе и правилнике које не могу мењати на своју руку.
Исто као што наставник не сме имати привилеговане ученике у одељењу, директор не сме имати раднике којима је допуштено оно што је другима забрањено, тако ни начелник Школске управе МОРА примењивати исти принцип према свим школама.
Или важи стара проверена изрека Quod licet Iovi, non licet bovi (што је дозвољено господару није волу).

ИЛИ САМ ЈА НАИВАН И НИСАМ СВЕСТАН ГДЕ ЖИВИМ И РАДИМ!

Top