Home >> Синдикат >> Влада понудила протокол, синдикати незадовољни

Влада Србије понудила просветарима повећање плате од два одсто у октобру и још два одсто наредне године. Синдикати оцењују да је то је далеко од онога што су тражили. Данашњи преговори представника седам репрезентативних синдиката просвете и чланова Владе завршили су се без коначног договора. Влада је просветарима понудила повећање октобарске плате за два одсто и још два одсто повећања у априлу. Синдикати оцењују да је то далеко од онога што су тражили.

Данас, 28.августа 2012. године, одржан је састанак у Министарству финансија ипривреде репрезентативних синдиката у просвети и науци са ресорним министром финансија Млађаном Динкићем и министром просвете, науке и технолошког развоја Жарком Обрадовићем. На састанку нам је понуђен на потпис следећи Протокол:

Влада Републике Србије и представници репрезентативних синдиката просвете, уциљу побољшања материјалног положаја запослених у просвети,  дана  ________  2012. године у Београду, закључује

 

П Р О Т О К О Л

 1. Влада Републике Србије ће редовно извршавати све обавезе према запосленима у просвети и гарантује исплату плата запосленима у просвети за2012. годину.

 

 1. Влада Републике Србије обавезује се да се број запослених у просвети неће смањивати у 2012. и 2013. години.

 

 1. Повећање плата запосленима у просвети у 2012. години, почев од октобарске плате, биће у износу од 2%.

 

 1. Влада Републике Србије обезбедиће повећање плате у 2013. години запосленима у просвети, почев од априлске плате за 2%, а од октобарске плате у 2013. години, у складу са фискалним правилом дефинисаним у Законуо буџетском систему.

 

 1. Влада Републике Србије обезбедиће исплату јубиларних награда запосленимау просвети, из буџета јединица локалних самоуправа на територији РепубликеСрбије, у складу са одредбама Закона о основама система образовања иваспитања. Јединице локалне самоуправе су у обавези да информацију о исплатама јубиларних награда запосленима у просвети достављају Министарству финансија и привреде (реализацију ове тачке контролисаће Министарство финансија и привреде).

 

 1. За све запослене у просвети, Влада Републике Србије ће обезбедити исплату једнократне новогодишње, односно светосавске награде у износу од 4.000динара нето, кумулирано кроз децембарску зараду у бруто износу, која ће се исплатити у јануару 2013. године.

 

 1. Тежити да се у наредне три године измени Уредба о коефицијентима, како би однос најниже и највише плате у просвети био 1:3, као што је био 2008.године.

3Comments

 1. sanja каже:

  Svi koji strajkuju u prosveti dati im momentalni otkaz!!!!!!!!!!!!!Dosta vise deset godina unazad ista prica i ucena od prosvetara svakog prvog septembra.|Zasto se to vise tolerise,kao i korupcija i mito u skolama za ocene itd,itd….Skolstvo treba zaista,ali zaista dovesti u red,da se zna ko radi u prosveti i sta i kako radi i to urad8iti sto pre za dobrobit dece i ovog drustva jer ovako nam ne ide na dobro!!!!

 2. Jelena каже:

  Meni jeono pod 1 potpuno idiotski. Što ne obećaju da će svi koji su ostali bez norme dobiti otpremnine? To bi bilo logično. Ovako je farsa!

Top