Home >> Слајдер,Штрајк >> Више хиљада просветних радника рекло НЕ предлогу платних група

  • Форум
  • Коментари су искључени на Више хиљада просветних радника рекло НЕ предлогу платних група
Више хиљада просветних радника рекло НЕ предлогу платних група

Четири репрезентативна синдиката просвете, уз подршку више хиљада просветних радника, одржали су данас протест, незадовољни предлогом платних група, којом су наставници сврстани у осму платну групу, док су библиотекари у једној групи ниже.

Протест је почео интонирањем химне Боже правде испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја, након чега су просветни радници кренули у протестну шетњу до зграде Владе Републике Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је и креирало предлог платних разреда.

Председник Синдиката радника у просвети Србије, Слободан Брајковић је пред окупљенима истакао да је основни захтев сидниката да сви просветни радници са седмим степеном стручне спреме буду сврстани у девету платну групу. Протести ће се наставити и у наредном периоду све до испуњења захтева, а ако је потребно наставници ће се окупљати и сваки дан испред зграде Владе, истакао је Брајковић.

Председник Форума београдских гимназија и члан Председништва СРПС-а, Александар Марков обративши се окупљенима нагласио је да је ово последња прилика да се нешто уради у погледу платних разреда, јер ће се у супротном чекати наредних двадесет или тридесет година до неке нове реформе. Председник ФБГ-а је позвао и наставнике да удобност фотеља и компјутерске тастатуре замене пиштаљкама и паролама на следећем скупу.

Присутнима су се обратили и председница Уније синдиката просветних радника Србије, Јасна Јанковић, председник гранског синдиката просветних радника Независност, Томислав Живановић, председница Синдиката образовања Србије, Валентина Илић, као и други представници синдиката. Сви заједно су оценили да је актуелни предлог платних група неприхватљив, а Валентина Илић је истакла и да су просветним радницима у Србији стигла и бројна писма подршке из региона.

Top