Home >> ПКУ,Синдикат >> Вишак наставника, а школе и даље расписују конкурсе

  • Форум
  • Коментари су искључени на Вишак наставника, а школе и даље расписују конкурсе

„KURIR“: KONAČNO JE DOŠLO VREME DA NEKO ODGOVARA

 

Višak nastavnika, a škole i dalje raspisuju konkurse

 

DRUŠTVO,

Samo na području Školske uprave Kragujevac oko 500 prosvetara nema pun fond časova, a tokom leta raspisano 20 konkursa za prijem novih radnika

 

Tajac.. Politehnicka skola u Kragujevcu

 

Šta je zakon?
Direktori osnovnih i srednjih škola u Srbiji nemilice raspisuju konkurse i primaju u radni odnos nove nastavnike iako postoji ogroman broj škola u kojima nastavnici nemaju pun fond časova. Ova masovna pojava prisutna je širom zemlje, što znači da se Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nemilice krši.

Primer za to je i Školska uprava Kragujevac, na čijem području 500 nastavnika nema pun fond časova, a tokom leta je raspisano gotovo 20 konkursa za prijem novih radnika. Tako je u srednjoj Politehničkoj školi u Kragujevcu raspisan konkurs za nastavnika fizičkog vaspitanja, pošto je prethodni otišao u penziju, iako pet nastavnika „difovaca“ u nekoliko kragujevačkih škola neće imati pun fond časova.

– Nije raspisan jedan konkurs, već nekoliko! U situaciji kad imate višak zaposlenih, raspisivanje konkursa za prijem novih radnika je nezakonito. Članom 130. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno se precizira da se prijem u radni odnos na neodređeno vreme, na osnovu konkursa, može izvršiti samo ako se nije moglo izvršiti preuzimanje zaposlenog – kaže Milan Jevtić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca.

Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave Kragujevac, kaže da su direktori zahteve za konkurse upućivali u junu i julu, kad još nije bio utvrđen broj nastavnika koji nemaju pun fond časova, jer je rok za zaključenje spiskova bio 15. avgust.
Siniša Kojić, direktor Politehničke škole, odbio je da govori za Kurir na ovu temu, a Ministarstvo prosvete nam takođe do zaključenja broja nije poslalo odgovore.

(B. V. – S. T.)

 

 

 

Direktori iskoristili haos posle mature!

Sindikati Foruma beogradskih gimnazija i Foruma srednjih stručnih škola sprovešće internu sindikalnu upravu u školama Beograda zbog, kako kažu, nezakonitog zapošljavanja i preuzimanja radnika iz škole u školu.
– Mnogi direktori maksimalno su iskoristili katastrofu koja je nastala posle male mature, pa su raspisali konkurse tokom raspusta i primili svoje kandidate ne čekajući objavljivanje lista viškova u prosveti. Kad su liste izašle, odbili su da ih primene, pa su zaposlili ljude sa strane na određeno vreme – kaže Miodrag Sokić, predsednik FBG.

(D. T.)

Top