Home >> Друштво,Образовање,Упис >> Вести са сајта СРПС

Свима у државној управи треба проверити дипломе

 

Министар просвете Србије Срђан Вербић изјавио је у четвртак да би свима који се запошљавају у државној управи требало проверити дипломе како се не би дешавало да за државу раде они са сумњивим дипломама. Вербић је новинарима у Београду рекао да суштинско питање није да ли неко има диплому сумњивог квалитета, већ где се запослио с том дипломом. Министар је додао да провера диплома није регулисана законски, али да би то могло да се уради и да би ту проверу могао да врши Центар за проверу диплома при Министарству просвете.

 

Нема података о масовном преписивању

 

У Министарству просвете немају податке који недвосмислено указују да је било преписивања за малој матури, за шта би директори сносили најдиректнију одговорност. Министар просвете Срђан Вербић рекао је новинарима да нема сазнање да је у неким школама био алармантно већи број бодова, који би могао да укаже на масовно преписивање. „Да је тако, наши инспектори би то знали, супервизори имају овлашћења да траже поново да прегледају тестове али тога није било“, рекао је Вербић.

 

„Вечитим студентима“ још једно продужење

 

Нова решења предвиђена Нацртом измена и допуна Закона о високом образовању, који је од јуче на јавној расправи, по речима министра просвете др Срђана Вербића унеће значајне измене, али још увек недовољне, тако да се већ планирају и нове измене, а можда и нов закон,  да би у року од две године та област била потпуно усаглашена с европским стандардима Представљајући новинарима планиране измене, професор др Миодраг Поповић, у Министарству просвете задужен за тај документ, подсетио је на то да је постојећи закон из 2005. године незнатно мењан 2010. По његовим речима, највећа новина садашњих измена биће у делу који се тиче признавања страних диплома.Нова решења превиђају две могућности верификације – за запошљавање, што би радило Министарство просвете, и то у року од 90 дана, и за наставак школовања, што би и даље било у надлежности факултета и универзитета, али у року од најдуже 60 дана од достављања комплетне документације. Измене су планиране и у делу који регулише приступ информацијама од јавног значаја, како за студенте, тако и за наставнике, и то због примедби надлежног државног повереника. С друге стране, законске измене обезбедиће већу јавност финансија високошколских установа, посебно у делу који се тиче извора финансирања и утврђивања висине школарина. Вечите студенте свакако ће обрадовати још једно померање рока за завршетак студија започетих у предболоњској ери. За основне и магистарске студије рок је крај школске 2015/16. године, за интегрисане из поља медицинских наука годину дуже, а за докторске – крај школске 2017/18. године.Изменама је предвиђено и подизање квалитета поступка акредитације високошколских установа, оснаживањем улоге Комисије за акредитацију и проверу квалитета и увођењем много краћих рокова за тај посао, али и обавезом да код докторских студија један рецензент мора бити из неке од земаља Европске уније. У нацрт измена закона уведена је и обавеза формирања централног репозиторијума докторских дисертација, али и обавезе факултета да формирају своје, које сада имају само државни универзитети у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

 

Учешћe Србије у програму „Хоризонти 2020“

 

На јучерашњој конференцији за новинаре најављено је и потписивање споразума  с Европском унијом о учешћу Србије у програму „Хоризонт 2020“. У том, највећем програму ЕУ за истраживање и иновације, чији је буyет 78 милијарди евра, наша земља учествоваће као пуноправан члан и тиме допринети остваривању његових циљева, међу којима су проналажење решења за економску кризу, инвестирање у будуће послове и развој, материјална сигурност грађана ЕУ, њихова општа безбедност, питања животне средине…

 

Побољшана акредитација

 

Изменама су прецизирани поступци акредитације и издавања дозволе за рад јер је до сада било могуће да се поједине установе не акредитују, а да могу уписивати студенте. Дозвола важи пет година након обављене акредитације и истеком дозволе, ако установа не поднесе нови захтев за обнову акредитације, Министарство је обавезно да у року од три дана донесе решење којим се забрањује рад, једна је од предвиђених измена. То значи да се може угасити и факултет ако сви студијски програми остану без дозволе за рад. Предвиђено да се о захтеву за акредитацију мора решити у року од 15 месеци од подношења. До сада је рок био недефинисан, давало се упозорење, што је продужавало поступак.

 

Предаја листа жеља

 

Коначни резултати завршног испита у основном образовању и васпитању објављени су у четвртак на сајту www.upis.mpn.gov.rs, саопштило је Министарство просвете. Ученици са својом шифром могу проверити резултате и преко сајта Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Завршни испит у основном образовању и васпитању за ученике осмог разреда основних школа на територији Републике Србије успешно је окончан и Министарство просвете, науке и технолошког развоја изражава задовољство због високог процента излазности осмака на испит, као и чињенице да је мала матура протекла без већих проблема.Подсећамо да ученици у петак и суботу, 27. и 28. јула 2014. године предају попуњене листе жеља са одабраним школама, смеровима гимназија и образовним профилима, а у среду, 2. јула 2014. године у основним школама могу проверити листе жеља и уложити жалбе. У четвртак, 3. јула 2014. године на сајтуwww.upis.mpn.gov.rs биће објављене званичне листе жеља, а недељу 6. јула 2014. године и распоред ученика по школама. Упис ученика у првом уписном кругу је у понедељак и уторак 7. и 8. јула 2014. године, а у другом уписном кругу 10. јула 2014. године.

Top