Home >> Друштво,Образовање,Упис >> Вести са сајта СРПС

09.јул, 2014.

Врачар расадник будућих нобеловаца

 

“Дакле, четвртина врачарских осмака су вуковци. Са тог становишта, Бгд би за 10-такгодина требало да буде пун нобеловаца” написао је на свом твитер налогу Драган Јањић.

 

На једно место за зубног техничара конкурисало 14 деце

 

Упис ученика у средње школе почео је у понедељак и на једно место за зубног техничара просечно је конкурисало 14 деце, а и даље су веома тражене медицинске, економске школе, гиманзије, док су установе које школују лимаре, браваре, градјевинаре остале непопуњене, а места има и у неким гимназијама. У Земунској гиманзији остало је 26 места на друштвеном смеру и два на природном. У Гимназији у Лазаревцу има девет слободних места, у Обреновцу  – 16, Гроцкој – 21 место.

 

По првој жељи уписано је 67,29 процената свршених осмака

 

На нивоу Србије у гиманзијама је 1.035 слободних места, што је око седам процената од предвидјених гимназијских квота, рекао је Тањугу помоћник министра просвете Зоран Костић. – У медицинским школама од 12 до 14 ученика конкурисало је на једно место, у електротехници, ваздухопловству од 10 до 12 кандидата борило се за једно место – рекао је Костић и истакао да су у првом кругу остала нераспоређена 743 ученика. Они углавном нису попунили свих 20 жеља, већ тек неколико и то профиле за које нису имали довољно бодова, рекао је Костић и навео да је ове године број нераспоређених ученика преполовљен у односу на прошлогодишњи упис. По првој жељи уписано је 67,29 процената свршених осмака што је, како је Костић рекао, фантастично. По прве три жеље уписано је 88 одсто ученика и то је више него лани, када је уписано 86 одсто ђака. Упис је трајао и јуче, а нераспоређени ученици могли су јуче поново предају листу жеља у школама у којима је остало места. За други круг остало је више од 12.000 места, углавном за трогодишње школе.

 

У месаре нико неће!

 

У Пожаревцу се за занимање месар, где је тражено 30 места, није пријавио ниједан ученик. У месаре нико неће ни у Бору, Сомбору, Руми… У Темерину, Инђији одељења инсталатера, алатничара немају ниједног дјака након првог круга, а у Тополи, Кучеву нико неће у аутолимаре и браваре. Пекарски занат није интересантан младима у Сјеници, јер је тамошње одељење остало празно након првог уписног круга. У Оџацима нико се није пријавио за аутомеханичара, али се у другим школама тражило место више.Костић је истакао да су деца из угрожених, поплављених подручја у највећем броју уписана након првог круга. “Ако се деси да негде нису добро урадили пријемни и да су подбацили због тога што су били поплављени, могу да пишу Републичкој уписној комисији, да наведу разлоге зашто нису уписали жељено занимање и РУК ће 27. и 28. августа разматрати сваки појединачни захтев”- истакао је Костић. У Обреновцу, који је највише погођен поплавама, постоје три средње школе и уколико интересовање деце буде веће од квота, РУК може дозволити и одељење више, рекао је Костић и навео да су све зграде обреновачких средњих школа оштећене и да су у току радови, како би биле оспособљене до септембра.

 

Са максималним бројем поена у гимназију

 

Свршени основци данас упусују средње школе и то на основу успеха у основној школи и резултата на завршним тестовима. Ретки су они који су на тим тестовима имали максимални број поена, а једно од таквих је Николина Петковић из Ниша. Николина Петковић је према незваничним подацима једина у Србији на три завршна теста имала максималних 40 поена. Зато је на упису у Гимназију „Светозар Марковић“ у Нишу желеле да је упозна директорка Олга Драгојловић. Николина је гимназију уписала са максималних 100 поена. Нема Вукову диплому, јер није желела да учествује на такмичењима, како би имала времана за излазке и дружења. За завршне текстове се каже припремала веома озбиљно. Ова девојчица долази из Основне школе „Коле Рашић“. Та школа имала је најбољи просек у Нишавском округу на три теста – 31,28 од максималних 40 поена. У школи кажу да су ове године другачије припремали ђаке. Највеће интересовање на упису је за нишке гимназије. У Гимназији „Светозар Марковић“ кажу да су задовољни што најбољи основци долазе код њих.

Немањи, Вуку, Змају прети избацивање из новопазарских школа

 

Ако Бошњачко национално веће добије дозволу од Министарства просвете Србије, четири основне школе у Новом Пазару и по две у Тутину и Пријепољу добиће нов назив. Ово је закључено на ванредној седници Извршног одбора БНВ-а, на чијем челу је Есад Џуџевић, поводом успешно завршене прве школске године наставе на босанском језику. Предлог ће бити упућен Министарству просвете и директорима школа. Уместо назива по највећем реформатору српског језика, Основна школа „Вук Караџић“ у Новом Пазару би по овом предлогу требало да се зове „Мухамед Ускуфи“. Реч је о босанском песнику из Тузле, из 17. века, састављачу првог турско-босанског речника. – То је централна фигура бошњачке културе. Не бих да понављам тезу о босанском језику из кога су настали српски и хрватски, али Ускуфијев речник је 187 година старији од Вуковог речника – каже Џуџевић, додавши да ће за коју годину у свим учионицама бити истакнут портрет Мухамеда Ускуфија. Новопазарска основна школа која носи име оснивача прве српске државе Стефана Немање, по предлогу мањинског савета Бошњака звала би се по Назифу Шушевићу, алхимијадо песнику из Новог Пазара, који је крајем 19. и почетком 20. века писао на босанском језику арапским писмом. Познати српски дечји песник Јован Јовановић Змај би место у називу школе уступио такође песнику, али мање познатом Ахмеду Гурбију, а Десанка Максимовић далеко мање познатом „колеги“ Муси Ћазиму Ћатићу из Тешња. Основна школа „Алекса Ђилас Бећо“ у Тутину би, по Џуџевићу, требало да носи назив по Ферхад-бег Драги, оснивачу муслиманске партије Џемијет, који је у Краљевини Југославији осуђен на сто година робије. Био је политички сарадник Аћифа Хаџиахметовића, ратног команданта Новог Пазара и сарадника немачких власти. Друга тутинска школа „Алекса Шантић“, како је планирано, зваће се по кадији Глухавичком, првом кадији након доласка Османлија у ове крајеве. Пријепољска школа „Владимир Перић Валтер“ назвала би се по Мурату Шећерагићу, предратном шеријатском судији, заменику реис-ул-улеме Исламске заједнице у бившој Југославији и потпредседнику Завноса. Основна школа „Светозар Марковић“ у Бродареву понела би име Пријепољца др Рифата Рамовића, професора на Електротехничком факултету. Све школе, за које је планирано да добију нова имена, Бошњачко веће је прогласило установама од посебног значаја за образовање припадника бошњачке националне заједнице.

Прикупио документа да избрише -вић

 

Есад Џуџевић је недавно најавио да би Бошњаци требало да своја презимена скрате за додатке -ић и -вић, јер „нису природни ни бошњачки“. – Прикупио сам свих осам докумената, у месној канцеларији платио 5.200 динара и ускоро ћу добити нову личну карту са новим-старим презименом – казао је Џуџевић, који је планира да се убудуће презива Џуџо.

 

Награђивање најбољих ученика да постане обавеза Србије

 

Најбољи ученици средњих и основних школа у Србији награђени су преносивим рачунарима које им је доделила Фондација „Драгица Николић“, а председник Србије мастер Томислав Николић поручио је да награда најбољима треба да постане обавеза Србије, али и да наша земља полаже велике наде у своје најбоље ученике и студенте. „Зато ћемо као друштво чинити највише што се може да вам помогнемо у напредовању“, поручио је Николић приликом свечане доделе рачунара најбољим ученицима. Председник Србије је поручио да бољих нема, као и да Србија треба да буде „боља према најбољима“, јер су у тешким условима постигли много „на радост својих породица, професора и на понос целе Србије“. „Тај неспорни таленат за даљи напредак с правом тражи подршку државе и друштва. Ви сте нам својим успесима дали огроман домаћи задатак – да вас подржимо, да побољшамо услове образовања, идемо укорак са новим педагошким правилима која подразумевају озбиљан однос према новим технологијама, новим училима, али и новом методиком наставе“, указао је Николић. Свакодневне промене и прилагођавање, како је додао, императив су за све, читав систем, а највише за Министарство науке, просвете и технолошког развоја. Преносивим рачунарима награђено је 183 ученика основних и средњих школа из Србије.

 

Вулин са децом без родитељског старања

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин посетио је младе без родитељског старања из Краљева и Крагујевца. Они учествују у едукативном центру Војвођанске банке на Палићу на летњим радионицама у оквиру пројекта „Генерација будућности“. „Министарство ће и убудуће подржавати пројекте као што је ‘Генерација будућности’, јер овај вид едукације пружа младим људима могућност да што лакше пронађу посао“,рекао је министар Вулин, преноси Танјуг. Војвођанска банка већ скоро годину дана подржава овај пројекат, који спроводи „Дејл Карнеги Трејнинг Србија“ под покровитељством Народне Скупштине Републике Србије, намењен едукацији и мотивацији младих без родитељског старања, како би били спремнији за животне изазове након изласка из Центара за породични смештај и хранитељских породица. Реализатори пројекта су министра упознали са процесом едукације полазника кроз пет тематских тренинга који се спроводе у 17 градова широм Србије. Представници Војвођанске банке и „Дејл Карнеги Треининг Србија“ изразили су спремност да у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања активније помогну младима без родитељског старања при запошљавању и раду на даљим пројектима који ће за циљ имати њихово уже стручно оспособљавање за тражена радна места. Млади су пре доласка у едукативни центар на Палићу посетили и зграду парламента Србије, где их је лично поздравила председница Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић. Недавно је завршена заједничка хуманитарна акција у оквиру пројекта „Генерација будућности“, током које је прикупљно милион динара. У акцији су учествовали Војвођанска банка и њени запослени, као и запослени у компанији „Дејл Карнеги Треининг Србија“. За тај новац купљено је око 60 уређаја беле технике који су намењени за 24 хранитељске породице са поплављених подручја.

 

Забранити псовке у српској култури?

 

Руси забранили употребу ружних речи у култури, наши уметници против таквих мера државе: „Није добро да се политика меша у живот уметности. Јер онда следе консеквенце и у другим областима живота“, сматра Душко Ковачевић. У Русији је од 1. јула законом забрањено коришћење псовки у филмовима, позоришним комадима и књигама. Псовке из неких наших фимова стекле су култни статус и најчешће изазивају смех, док неке имају и другачији ефекат. Наши истакнути уметници сматрају да би усвајање руског закона код нас била репресија државе над уметношћу. Он поставља питање да ли ће Руси, након што су одлучили да забране псовке. Псовке, насиље и секс су обавезни део уметничке експресије код нас већ пола века, сматра професор на ФДУ Александар С. Јанковић. “Немогуће је замислити завршетак антологијског филма „Марш на Дрину“ без сочне псовке мајора Курсуле, која сублимира суштину ратовања. Када се псовке, насиље и секс претерано користе (као и све, уосталом), упадамо у својеврсну деградацију где је чин сам себи сврха, а не средство”- наводи Јанковић. “У Русији је на сцени ригидна контрола друштва, која подразумева велику аутоцензуру. Директне мере везане за уметност и културу имају за циљ чишћење различитих слојева руског друштва и воде директно у диктатуру. Власт на тај начин жели да пошаље поруку грађанима да се навике „прљавог Запада“ неће тек тако одомаћити у Русији. Срећом, код нас се државна политика ретко меша у уметничко стварање” каже Милена Драгићевић Шешић, професорка на ФДУ.

 

Рукометни камп у Врњачкој Бањи

 

И ове године, на рукометном кампу у Врњачкој Бањи окупило се око шездесеторо деце свих узраста. Успеси наших рукометашица на Светским и Европским првенствима, допринели су популаризацији овог спорта међу младима, посебно девојчицама. Осим деце из Србије, и малишани из Норвешке, Грчке, Румуније, Републике Српске, Македоније, Словеније протеклих недељу дана тренирали су и дружили су се у Врњачкој бањи, на кампу Андрее Лекић.

 

„Бољшој фестивал“ – класика за младе музичке таленте

 

Други Бољшој фестивал класичне музике биће одржан од 10. до 12. јула у Дрвенграду у Мокрој Гори, а како је покровитељ и ове године “Гаспромњефт“, тема такмичарског дела биће извођење класичних и савремених руских композиција. На тродневном сценском спектаклу на отвореном посетиоце очекују и светске звезде класичне музике – пијаниста Денис Мацујев, виолинисткиња Алена Баева, као и Чешки народни симфонијски оркестар. Идеја оснивача фестивала Емира Кустурице јесте да се промовише што већи број младих талентованих музичара из средњих музичких школа и академија из Србије и Републике Српске и са жељом да се овај догађај уврсти међу најзначајније европске и светске фестивале класичне музике. За златну, сребрну и бронзану матриошку ове године такмичиће се 95 талентованих ученика и студената, а одлуку о најбољима донеће жири у саставу – академик Исидора Жебељан (председница), пијаниста Александар Маџар и професор и декан Музичке академије у Новом Саду мр Зоран Крајишник. – Ове године нам се пријавио велики број студената и ђака из школа и академија широм Србије и Републике Српске, а селекција је била и много тежа јер је пријављено много квалитетних извођача. Ми бисмо најрадије позвали сву ту децу да свирају јер се фестивал због њих и догађа и надамо се да ће догодине бити и више учесника. Позивамо зато све заинтересоване да дођу и слушају ову дивну децу која целу годину проводе вредно радећи и градећи своје будуће уметничке каријере – каже Дејан Спаравало, селектор такмичарског програма.

 

КОНУС данас о Стефановићевом, Унион сутра о Шапићевом докторату

 

Конференција Универзитета Србије (КОНУС) разматраће на седници 9. јула иницијативу Сената Универзитета у Београду да се формира комисија за преиспитивање доктората министра Небојше Стефановића. На дневном реду седнице биће и нацрт измена Закона о високом образовању, који је на јавној расправи до 16. јула. Сенат Универзитета у Београду прихватио је на последњој седници иницијативу десет факултета друштвено-хуманистичких наука да од КОНУС-а затраже формирање независне комисије за испитивање доктората министра Небојше Стефановића. Одлучено је да тај захтев буде послат Министарству просвете, Савету за науку и Националном савету за високо образовање.Седница Сената Универзитета Унион, на којој ће се разматрати аутентичност доктората функционера Демократске странке и председника Општине Нови Београд Александра Шапића заказана је за 10. јул.

 

Склоните нарко дилере од наше деце

 

Група родитеља са Канаревог брда, послала је редакцији „Блица“ фотографије младића, за које тврде да су нарко дилери. Они су изразили забринутост, јер се како кажу, примопредаје пакетића са марихуаном одвијају у дечјим игралиштима, али и недалеко од Основне школе „Иво Андрић“. – Дилере најчешће виђамо у малим парковима поред основне школе Иво Андрић, као и у парковима поред улица Ивана Мичурина с једне стране и парковима поред улице Вукасовићеве, с друге стране, и то петком и суботом, око 12 сати и између 17 и 18 сати, а то је баш време када родитељи изводе своју децу у паркове – кажу забринути родитељи са Канаревог брда, наводећи да су приморани да се обрате медијима ради заштите породица и деце. Ова група родитеља је већ слала фотографије дилера дроге у акцији на мејлове полицији и Служби за борбу против организованог криминала и на овај начин је дошло до хапшења једног од дилера дроге у шумарку поред паркића, где се деца играју у Вукасовићевој улици.

 

Приведено 65 младих на фестивалу у Нишу

 

Нишка полиција привела је 65 младих, а код тридесеторо је пронашла дрогу на фестивалу “Бекство у природу“, одржаном у суботу и недељу на Каменичком вису. Полицајци су заплени 12 грама марихуане, 7, 65 грама прашкасте супстанце амфетаминског порекла и кокаина и 18 комада таблета екстазија. Пронађена су и четири пиштоља марке “ЦЗ“ и једна аутоматска пушка, као и 14 метака за пишоље. Због сумње да су продавали дрогу ухапшене су Нишлије Х. Ц. (24), М. Р. (36), М. Ј. (24) и М. И. (38) сви из Ниша. Х. Ц. је у дуже време продавао преко посредника амфетамин. М. Р И М. Ј. су од Х. Ц. куповали пакетиће амфетамина ради даље уличне препродаје, док је М. И. чувао дрогу. Ухапшенима је одређен притвор до 48 часова, након тога ће бити спроведени у надлежно тужилаштво у Нишу.

 

Top