Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Вербићу, нисмо се тако договорили!

ministar

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, у изјавама за медије покушава да увуче синдикате у свој нови програм отпуштања.

Погрешан програм отпуштања

За свој погрешан програм отпуштања 1.000 радника из просвете г. Вербић тврди да је то „резултат компромиса са синдикатима“.

Г. Министар и синдикати никада о томе нису разговарали. Разговарали су и договорили се о критеријумима Посебног колективног уговора, на основу којих би расподела вишка часова била праведна.

Министар сада покушава да професоре, који су некада имали пуну норму а сада је немају, отера из образовања, уместо да их, на основу ПКУ, премести у друге школе.

Очигледно, Вербић овиме жели „да протури“ своју намеру „да се у образовање приме млади и квалитетни људи“, који ће, како он тврди, заменити своје старије колеге са 20 година стажа, а који не раде квалитетно свој посао“.

Легализација незаконитог запошљавања у просвети

Не само да Вербић жели да се у образовању настави корупција приликом запошљавања, него он тиме и оправдава сва непотребна и незаконита запошљавања годинама уназад, уместо да су постојећи вишкови распоређивани у друге школе.

Наиме, закон не познаје примање у просвету на основу поузданих критеријума, већ директори школа примају кога они хоће. Примаће их тако и даље. Све док је тако, нема ни говора о новим младим квалитетним кадровима у школи, већ о поспешивању даље корупције.

Конкурси никако, већ постојећи кадрови!

Министар ће сакупити 1.000 добровољаца, које ће мука натерати да узму понуђену цркавицу, али на њихова места би морали да дођу постојећи кадрови из других школа, а не нови запослени, и на томе ће инсистирати синдикати.

2Comments

  1. Nastavnik каже:

    Zasto niko ne pominje ili ne potencira cinjenicu da je 2010. godine onaj Obradovic vrsio racionalizaciju u prosveti. Isto je bilo po diktatu MMF-a, tako da je prosek po odeljenju morao biti najmanje 25 ucenika. Ugasena su mnoga mala odeljenja, nije se moglo sastaviti odeljenje ispod 25 ucenika,a mnogi su ostali bez fonda casova. To vise niko ne pominje. Dokle ce prosveta biti kunic za eksperimente, racionalizacije, otpustanja…Dokle? Ne cuh da ima viska u agencijama, raznim odborima, telima, javnim preduzecima, MUP-u… Platne razrede vise niko i ne pominje. Poturili su tu pricu da bi amortizovali negodovanje zbog smanjenja plata i prodali su nam nadu o platnim razredima, na koju su se upecali neki sindikati. Verbic je u pravu, treba uzeti otpremninu i otici iz prosvete. Druga je stvar njegovo moralno pravo kao ministra da tako govori itd. Medjutim, kad pogledam svoju platu od koje ne mogu da sastavim kraj s krajem i degradirajuci polozaj prosvete u drustvu, sta ima vise da se trazi u skolstvu!

    • admin каже:

      Поштовани колега, у свему сте у праву, осим у једном. Наиме, нису се сви синдикати „упецали“ на причу о платним разредима, напротив! Што се тиче ФБГ и СРПС, од јесени ћемо инсистирати на тим обећањима, а свесни смо тога да је то унапред пропао посао, бар када је у питању просвета. Ипак, то лажно обећање је ушло у Споразум, према томе, Вербић је преузео обавезу да то испуни (?!?). Пред 45 људи – водећих синдикалаца из СРПС и УСПРС је рекао да, уколико не буду платни разреди, он ће морати да да оставку. Ако Вам је за утеху, неуспели платни разреди ће вероватно бити разлог за нови штрајк. А шта друго?

Top