Home >> Образовање >> Вербићеву помоћницу оптужују за мобинг
Вербићеву помоћницу оптужују за мобинг

 

Бура у Министарству просвете

 

Вербићеву помоћницу оптужују за мобинг, а влада је не смењује

 

Више од пола године Жељана-Жељка Радојичић Лукић, в.д. помоћника министра просвете, прима плату без уговора, иако је министар Срђан Вербић доставио Влади још у децембру предлог њеног разрешења.

Њој је, наиме, уговор о раду истекао 19. децембра прошле године. Осим што је нејасно на основу чега Радојичић Лукић прима плату, због чињенице да још није разрешена с места помоћника министра, њена наследница др Славица Јашић, која је у септембру прошле године на интерном конкурсу изабрана на ту позицију, још не може да преузме функцију.

Министар Вербић је још прошлог децембра поднео захтев да помоћница Радојичић Лукић буде разрешена.

Вишемесечна трвења су ескалирала прошлог четвртка када је Славица Јашић, руководилац Групе за послове основног образовања и васпитања, поднела званичну пријаву за мобинг против Жељке Радојичић Лукић.

– Све време, скоро годину дана, одговорно и савесно радим и ћутим о нечему о чему се зна како у Министарству, тако и шире, а то је непрофесионално, неодговорно и често бахато понашање Жељке Радојичић Лукић и према сарадницима и према послу. Подношење пријаве била је моја професионална обавеза и одговорност и према образовном систему и свима који су укључени у њега – наглашава Јашићева за „Блиц“.

Лукић: Зашто ме Влада није разрешила?

– Претпостављам да оптужбе потичу од оних којима Влада од септембра није уважила предлог за разрешење с функције коју обављам. Имам утисак да је све добило предзнак једне велике драме, а велика драма је она околност у којој се поштен човек бори у непоштеним условима – каже Жељка Радојичић Лукић.

Она каже да је била на удару Лукићеве због тога што су постале конкуренција једна другој.

– Интерни конкурс, избор и предлог министра за моје постављење на место помоћника довели су до тога да будем најугроженија. Да ли ће се и други запослени одлучити да пријаве Лукићеву, не знам, јер је приликом доношења оваквих одлука страх највећи непријатељ – сматра Славица Јашић.

У Министарству просвете истичу да су тражили од Владе разрешење Лукићеве, али и да ће она примати плату и надокнаду за службени стан у Београду, будући да је из Бање Врујци, све док Влада не донесе решење о разрешењу.

– Пошто је Лукићева наставила да обавља послове в.д. помоћника министра, исплаћује јој се плата у складу с решењем којим се утврђује коефицијент за обрачун и исплату плате које је донела Административна комисија Владе последњи пут 25. децембра 2015. ретроактивно за период од 19. септембра до 19. децембра 2015. Такође, решење о признавању права на одвојени живот доноси Административна комисија Владе, док о испуњености услова за коришћење службеног стана одлучује Комисија за стамбена питања и расподелу стамбених зграда и пословних просторија Владе – истичу у Министарству.

Хаотично стање

Слику о хаотичном стању у Министарству употпунило је и анонимно писмо које је прошле недеље стигло у редакцију „Блица“.

– Жена (Жељка Радојичић Лукић) је опозиција Министарству. Прети, мобингује запослене, а што је најгоре, тако се понаша и према директорима и запосленима у школама. Без устручавања прича да ће бити у Министарству онолико колико она хоће и да иза ње стоји врх СНС-а – каже се у писму.

(„Блиц“)

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Bas se slatko nasmejah… Na odmoru resih da ne svracam ovde, al bila bi prava steta da sam propustila ovaj reality…Crkoh od smeha…setih se te Slavice iz situacije kad joj je dete polagalo prijemni za srednju skolu u jednoj novobeogradskoj os, a ona ispred ministarstva koordinirala aktivnosti bas tu…he, he..slatka koincidencija. Bejah supervizor…a ona drska, drcna, bezobrazna..Sad vidim, dr. Boze blagi, ko sve napreduje u ovom jadnom ministarstvu…U skolskoj upravi Bgd Joksimovic, prototip nesposobnog cinovnika, nesposobnog muskarca, prosto..karikatura. Kao i sam ministar uostalom.. Sve ukraseni crvenokosim azdajama formata ove slavice…budibogsnama…I nju da mobinguje ova Zeljka? Nju niko ziv ne moze da mobinguje oci bi mu iskopala…Da crknes od smeha…Pozdrav kolege, nadam se da negde bar malo uzivate..

Top