Home >> Друштво,Образовање >> Вербићева предизборна кампања

verbic1

 

 

Министар просвете Срђан Вербић још једном се навукао на танак лед. Његову изјаву „да би синдикати желели да он остане министар просвете“, новинари су одмах проверили код челника синдиката просвете. Резултат је очекиван. Читајте:

„Данас“:

Министар просвете сигуран у гласове просветних радника

 

Откуд Вербићу да га синдикати подржавају?

 

Београд – Ниједан од четири репрезентативна синдиката образовања не жели да Срђан Вербић буде поново министар просвете после избора. Коментаришући Вербићев став да би га синдикати просветара „сигурно подржали“, председници синдиката у чуду су питали „одакле му таква идеја”. Вербићев мандат обележио је један од најдужих штрајкова у историји српског образовања, током којег су синдикати више пута тражили његову смену.

– Лично сам веома задовољан какав став имају синдикати према мени као министру просвете. Када бисте их питали да ли желе да будем поново министар у влади, они би рекли да. А ја бих на исто питање рекао што да не – истакао је јуче Вербић приликом обиласка краљевачких школа.

 

Вербић ипак бољи од ваздуплохова!

 

pavlovicУпитан да ли је у међувремену дошло до отопљавања односа и приближавања ставова, председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић одговара да не зна одакле Вербићу закључак да би га синдикати подржали.

– Он је тек пре неколико месеци почео да се понаша као министар, када је рекао да би требало смањити број часова грађанског васпитања и веронауке. Ми бисмо сигурно волели неког бољег и искуснијег, али док не видимо ко су кандидати за министра просвете у новој влади, не бих да се изјашњавам. Али ако ће да дође Бабић ваздуплохов, онда боље да остане Вербић – сматра Павловић.

tomaПредседник ГСПРС „Независност” Томислав Живановић оцењује да Вербић „није за преговарача“ и да нема политичку тежину да би спроводио реформе. Он каже да није задовољан резултатима ни министра просвете, ни владе, те да је Вербићев једини успех што је смањио политизацију образовања.

 

 

Slobodan Brajkovic– Није он лош, са њим може да се разговара, али је његова грешка што је изабрао лоше сараднике. Не ваља му инспекција, школске управе не раде како треба, има лоше помоћнике… А ако нико од њих не ради добро, ни министар не може да функционише. У целини гледано, са њим нисмо имали ни проблема ни користи – каже за Данас Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије.

 

jasna_jankovicНи Унији синдиката просветних радника није јасно како је Вербић дошао до закључка да га подржавају.

– Да је имао само петомесечни штрајк он би требало да оде, да не помињем хаос који су правилници о ценусу изазвали почетком школске године, да не помињем што још није извршено преузимање технолошких вишкова… По нама, он апсолутно треба да оде. Да нас неко пита, рекли бисмо да министар просвете мора да буде човек који је искусио наш хлеб – каже Јасна Јанковић, председница Уније.

Председница Самосталног синдиката предшколског образовања и васпитања Љиљана Киковић била је јасна:

LjiljanaKikovic– Он предшколце никада није помињао када је говорио о просветним радницима, нити нас је сматрао делом образовања. Нека га подржавају ти које је помињао. Када је требало да просветни радници добију једнократну помоћ, нас је изоставио, кад је било најављено принудно пензионисање жена, он је говорио само да неће бити довољно наставног кадра у школама, али не и о запосленим у предшколским установама. Ми уопште нисмо задовољни његовим радом – каже Киковићева, чији је синдикат током последњег штрајка тражио Вербићеву смену.

 

„Ало“:

 

УМИСЛИО ДА ГА СИНДИКАТИ ВОЛЕ Шта замишљаш, Вербићу?!

 

Министар просвете Срђан Вербић умислио је да га синдикати воле. Чуј воле, обожавају! Он је јуче испалио ко из топа да је задовољан сарадњом са синдикатима просвете и да би они сигурно били за то да он буде министар и у новој влади?! С друге стране, поједини чланови синдиката тврде да министар халуцинира!

– Лично сам веома задовољан какав став имају синдикати према мени као министру просвете. Када бисте их питали да ли желе да будем поново министар у Влади, они би рекли да. А ја бих на исто то питање рекао, што да не – истакао је Вербић на отварању радова на изградњи спортске сале у Дому ученика средњих школа у Краљеву.

Милоantic3рад Антић, председник Форума средњих стручних школа, није могао да поверује да је министар нешто тако рекао, сматрајући то сулудом, нералном и неодговорном изјавом.

– То су речи фантазије, ма то су халуцинације. Он то мора да је сањао. Нешто није у реду са министром, иако он јако добро барата риболовачким причама. Не да нисмо задовољни односом са њим, него смо разочарани. Ми немамо ту срећу да добијемо квалитетног министра просвете који ће поштовати просветне раднике и образовање. Он није урадио ништа конкретно да би био запамћен и да би ми били задовољни. Само је давао лажна обећања – истиче Антић.

 

sokicЊегов колега Миодраг Сокић, потпредседник Форума београдских гимназија, каже да је катастрофално ако актуелни министар Вербић тако мисли.

– Јако препотентна изјава. Мора да га је нека мука натерала да то изговори. Боље би било да министар више не узима синдикате у уста. То што је био културан и дочекао нас са кафом не значи да смо ми задовољни њиме. Нема разлике између њега и претходних министара. Ми од 2001. године немамо министра који ради за образовање, већ против њега. Чиме Вербић има да се похвали, а да му просветни радници буду захвални – пита се Сокић.

2Comments

 1. milica каже:

  Po izjavi ministra Verbica pomislila sam da od misljenja sindikata zavisi izbor ministra, sto bi naravno bilo divno, ali nazalost nije tako. Opet ce odlucivati partija i njeni uski interesi.
  Ako bih mogla da predlazem to bi bio sigurno neko ko je radio u nastavi vise godina i ko je dobro upoznao sistem i zna sta sve u njemu ne funkcionise, odnosno sta treba menjati, a sto svi dosadasnji ministri nisu ni pokusali da promene.
  To mora da bude covek koji postuje nastavnika i vrednuje nas rad kao najvazniji za buducnost, opstanak i napredak nase drzave.

 2. kalcic viteza каже:

  Ako se ne osvesti Premijer i kompletno minastarstvo Prosvete gvozdenom metlom ne ocisti,mada je potrebno i dubinsko ciscenje,dezinfekcija,dezinsekcija i deratizacija legla neznalica,umisljenih ,samozvanih naucnika,izbeglih iz ucionica,koji djake,skole,nastavnike i prosvetu samo virtuelno dozivljavaju,dzabe mi rmbacimo i u svet saljemo najbolje nase mlade i skolovane ljude.Slepci ne vide da smo ko,ucitelji,nastavnici,profesori,u ucionicama radeci, stvorili
  te divne ljude,ponos nas i nase Srbije.Sta je Ministarstvo lprosvete ucinilo pametno,valjano i na korist drustvu,osim
  sto se cvrsto drze“drste lopova“,,bezi dalje od ucionice“i
  „peremo ruke od stvarne propasti prosvete“kojoj su licno doprineli,samim tim i drustva u celini.Za Ministra coveka iz ucionice,iz prakse i realnog zivota!Svanuce zora za prosvetu,krajnje je vreme! Srbija = Skole!

Top