Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Вербић започиње обрачун са синдикатима!

verbic-vv

 

Коментар ФБГ: Министар просвете Срђан Вербић користи летњу жегу како би, док синдикати спавају негде на одмору, најавио нове мере Министарства просвете, које он назива отпремнинама.

 

Да ли Вербић зна шта су и чему служе отпремнине?

 

Биће времена за расправу о 1.000 отказа у просвети, предвиђених за јесен. За сада, приметимо да су у доњем чланку синдикати директно оптужени да су они кривци за критеријуме, по којима млади људи, „иако су бољи“, добијају мање бодова на листама, док старије колеге „који немају квалитете“, добијају више бодова. Самим тим, (по Вербићу), синдикати као да навијају за старије колеге, против младих колега. Као да и Министарство просвете није потписало Посебан колективни уговор, него су га састављали само синдикати!

Вербићева „генијална“теза да у образовање треба примати младе људе, јако је проблематична, јер посла у просвети за младе људе једноставно нема, а за то је криво искључиво Министарство просвете.

Могао би Вербић да се распита о отпремнинама, тј. да се отпремнине дају само онима ЗА ЧИЈИМ ЈЕ РАДОМ ПРЕСТАЛА ПОТРЕБА, како би држава касније уштедела на том радном месту, које уствари више и не постоји.

Уместо тога, Вербић, на летњих 40 степени, када смо сви на распусту, бркајући вишкове и мањкове, отпремнине и непуне норме, младе и старе професоре, крушке и јабуке, замајава народ!

А за све су, ако нешто крене наопачке, унапред криви синдикати.

 

MINISTAR KRITIKUJE KRITERIJUME ZA OTKAZE

Verbić: Nisam zadovoljan što će mladi izgubiti posao

KURIR / DRUŠTVO

Autor: Foto: Dragana Udovičić

Prvi i najvažniji kriterijum za utvrđivanje viškova u školama su godine staža. Tako, recimo, nastavnik sa 20 godina staža dobija po ovom kriterijumu 20 bodova, dok onaj sa dve godine rada dobija samo dva

BEOGRAD – Nakon što je Kurir juče otkrio da će, po kriterijumima po kojim će se davati otkazi zaposlenima u prosveti, biti favorizovan stariji kadar i da će mladi profesori morati da traže nov posao, ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da tim uslovima ni sam nije zadovoljan!
„Nisam zadovoljan njima jer su izašli kao kompromis u pregovorima sa sindikatima tokom petomesečnog štrajka, a zahtev sindikata je bio da se ispoštuju u potpunosti liste tehnoloških viškova. Mislim da je svima nama mnogo bolje da otvaramo konkurse za nova radna mesta bez obzira na to da li je neko tehnološki višak ili ne, i da pritom najviše vrednujemo kvalitet, a ne koliko je neko proveo u prosveti i kakav mu je socijalni status“, rekao je ministar Verbić.

Podsećanja radi, prvi i najvažniji kriterijum za utvrđivanje viškova u školama su godine staža. Tako, recimo, nastavnik sa 20 godina staža dobija po ovom kriterijumu 20 bodova, dok onaj sa dve godine rada dobija samo dva. Po ovome će onaj s manje godina staža, koji je možda bolji profesor, ostati bez posla.
„To nije dobro za đake i nadam se da će što manji broj mladih ljudi ostati bez posla zbog takvih kriterijuma“, istakao je Verbić.

On je dodao da su konačno ove godine budžetom predviđene otpremnine za zaposlene u prosveti i da se Ministarstvo trudi da sa sindikatima i direktorima škola napravi liste što pre. Kako je objasnio, cilj racionalizacije je da u školama rade nastavnici s punom normom časova, umesto više njih koji drže po nekoliko časova i srazmerno tome primaju mnogo manju platu:
„Sistem nije efikasan. Imamo više nastavnika koji drže po nekoliko časova umesto da imamo jednog, ako je ikako moguće, koji drži 20 časova u nekoj školi“.

(M. L.)

2Comments

  1. gabrijela каже:

    Na sajtu Unije postoji vest da se u novom ZOSOV-u u clanu 144. brise stav 2. Ovaj stav odnosi se na obavezni odlazak u penziju pod dosadasnjim uslovima. Ako se ovaj clan brise, znaci li to da 65 godina vise ne postoji kao granica? Moze li Forum malo da se pozabavi ovim pitanjem?

    • admin каже:

      Како да не! Написаћемо један чланак на ту тему, првом приликом!

Top