Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Вербић против синдиката

ver

 

Реакција ФБГ-а на напад министра Вербића на Милорада Антића

 

Министар Вербић отворено на страни нелегитимног „Друштва директора школа Србије“

 

Данашња реакција министра просвете Срђана Вербића на саопштење Форума средњих стручних школа Београда показује да су тачне тврдње синдиката просвете да је у просвети у току обрачун између Министарства, школских управа и директора школа, са синдикатима просвете.

 

Обрачун са синдикатима

 

Тај обрачун је уследио после прошлогодишњег великог штрајка у просвети и обавезивања Министарства просвете да, на основу постигнутог Посебног колективног уговора, заштити све просветне раднике који су постали делимични вишкови. Те обавезе Министарство једноставно не жели да спроведе, а то се види из резултата рационализације у последња четири месеца, када је на терену дошло до опште опструкције, пре свега од стране многих директора школа а онда и од начелника школских управа и самог Министарства. Они отворено не желе да преузму раднике из других школа, већ и даље на платном списку држе хиљаде радника на одређено време, а министар просвете је у том „ланцу опструкције“ најодговорнији.

 

Шта је „Друштво директора“?

 

Ствари су постале јасније после недавног иступања „Друштва директора школа Србије“, у коме се предлаже да се дозволе конкурси за нова радна места у школама, а да се хиљадама постојећих просветних радника поделе откази, и у коме се постојећи просветни радници отворено квалификују као „немотивисани нерадници“. Реакција Форума средњих стручних школа и других синдиката просвете је била сасвим нормална и легитимна, јер синдикати и постоје да би штитили законска права својих чланова.

Међутим, министар просвете је проценио да је нелегитиман позив Форума средњих стручних школа Београда на једносатни штрајк упозорења због ставова „Друштва директора школа Србије“. Штавише, министар  је отворено осудио став Форума средњих стручних школа, а његовог председника Милорада Антића је јавно оптужио за злоупотребу положаја.

 

Интереси директора изнад интереса школа

 

У својим тврдњама министар се позвао на „легитимност“ „Друштва директора школа Србије“, што се никако не може прихватити. Наиме, неспорно је да су легитимна разна друштва: Друштво физичара, хемичара, рачуновођа, шахиста, пензионера, пецароша итд, али то се никако не би могло рећи за друштво народних посланика, друштво министара или друштво председника општина. Из разлога што су у супротности са њиховом функцијом, таква друштва једноставно не постоје. Самим тим, и „Друштво директора школа Србије“ никако не би требало да постоји, јер је једноставно у дубоком неспоразуму са самом функцијом директора школе. Ако је министар просвете заборавио, подсећамо га да у нашем образовном систему деценијама постоје друштва чија је улога да штите заједничке интересе сродних школа, као ентитета у образовном систему. Тако, постоји Заједница гимназија, Заједница електротехничких школа, заједница машинских школа итд.  Сва та друштва (заједнице) су апсолутно легитимна и заступају ИНТЕРЕСЕ ШКОЛА, а никако ИНТЕРЕСЕ ПОЈЕДИНАЦА, као што је то у случају Друштва директора школа Србије.

Занимљиво је зашто се, од свих друштава (заједница) у нашем образовном систему, о овом осетљивом питању огласило само горепоменуто друштво, које је себи дало за право да „штити интересе директора школа“, и ничије више. Који су то интереси директора школа који су изнад интереса самих школа? Зашто онда и председници синдиката у просвети не би имали своје друштво које би штитило њихове личне интересе, мимо интереса самих синдиката?

Top