Home >> Друштво,Образовање >> Вербић прогони веронауку, треба да оде

verb

 

СПЦ оштро осудила предлог министра просвете и тражи његову оставку

 

Синод: Отворени позив на идеолошку сегрегацију већине грађана

 

ИДЕЈУ министра просвете Срђана Вербића да се часови веронауке и грађанског васпитања укину у средњој а у основној школи преполове, оштро је у петак осудио Синод Српске православне цркве и затражио Вербићеву оставку. Истовремено, део невладиног сектора затражио је расправу о ревизији наставног плана грађанског васпитања.

У саопштењу послатом из Патријаршије, наводи се да је СПЦ „са запрепашћењем примила честитку министра просвете“. Синод је Вербића оптужио да су његови мотиви идеолошки и да „не припадају већинској Србији, која је раскинула с тоталитарним наслеђем“:

– Синод одлучно одбија иницијативу министра Вербића и одговара му речима које је покојни премијер Ђинђић пре 15 година упутио његовим идеолошким родитељима: „Господо, закаснили сте. Веронаука иде од септембра“. Тадашњи помоћници министра просвете Србијанка Турајлић и Вигор Мајић поступили су идеолошки доследно, али часно. Поднели су оставке.

У синодском саопштењу наводи се да је Вербићев предлог отворени позив на идеолошку сегрегацију већине грађана и да би због тога и сам требало да се угледа на „своје идеолошке родитеље“ и поднесе оставку.

Идеју да се ова два предмета са 12 година учења смање на четири, министар Вербић изнео је прошле недеље као лични став, уз коментар да би тим питањем требало да се позабаве стручна просветна тела. Његов аргумент био је да су деца преоптерећена и да у свим разредима имају по неколико часова недељно више него што то закон дозвољава. Глас против дела његовог плана подигле су и Грађанске иницијативе, које су затражиле широку јавну расправу о реформи образовног процеса, а не да процес започиње „паушалном претпоставком да је потребно делимично укидање“.

– Кључна перспектива за извођење аргументације мора да буде везана за ученике који похађају овај предмет и на знање које стичу на часовима грађанског васпитања – поручују из ове организације.

 

Штета и за други предмет

 

СИНОД СПЦ сматра да би и укидање грађанског васпитања било штетно.

– Ученици који похађају ову наставу уче се хуманим вредностима, људској солидарности и поштовању људских права и слобода. Веронаука и овај предмет разликују се по терминологији, али су по садржају сродни и комплементарни – наведено је у саоштењу које је потписао владика бачки Иринеј.

4Comments

 1. Jela каже:

  Prenecu zapazanja mog deteta i njegovih drugova (trenutno je prvi razred srednje skole) koji pohadjaju i versku nastavu i gradjansko vaspitanje. Profesori na ovim casovima uglavnom ogovaraju druge profesore, zabavljaju se buljeci u svoje mobilne telefone. Kada je lepo vreme izvedu nas u dvoriste ili nas puste da ucimo druge predmete. Na verskoj nastavi nam pricaju nebuloze u koje ni sami veroucitelji ne veruju dok nam se na gradjanskom vaspitanju obracaju kao da smo svi moralno zaostali i zagrizeni nacionalisti. Posto takodje radim u jednoj gimnaziji mogu reci da mi ucenici uglavnom presnose slicna stanovista po pitanju ova dva predmeta.

  • Ko god каже:

   Ako bilo koji profesor tako radi (ogovara kolege i „bulji“ u mobilni (a ima ih, kako se isto moze cuti od ucenika…)) nije primereno profesiji. Uvek ima i jednih i drugih, sto se tice svih predmeta, a ne samo ova dva. Mozda nekad kolege „puste“ decu da uce druge predmete, jer se njihove ocene ne vrednuju i ucenicima ni za sta ne trebaju, za razliku od brojcanih, a mozda i ne ispostuju zahtev/molbu profesora da se fokusiraju na predvidjeni rad, jer im je vaznije,normalno, sta ce dobiti npr.iz matematike. Neko nece da izvodi decu napolje vec hoce rad

 2. Aleksandar каже:

  Smeniti Verbića i povesti progon svih onih koji su pokušali autoritarni puč u prosveti !

 3. Biljana каже:

  Verbic je u pravu! On trazi postovanje zakona. Bolje da se deca igraju. Kad bi roditelje pitali da li su za to da im dcea umesto na veronauku idu na sekcije sigurno bi izabrali da idu na sekcije. Naro;ito oni roditelji koji su se raspitaju sta deca na veronauci uce i [ta u tim udzbenicima pise.

Top