Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Вербић: Нема више трговине радним местима

money

 

„Дневник“:

Министар просвете Срђан Вербић најављује промену оцењивања у средњим школама, формирање регистра ученика и студената, рационализацију броја запослених на факултетима,

а за септембарско заседање Скупштине предлог закона о научно-истраживачкој делатности.

„Сређујемо ствари које годинама нису дотакнуте, на пример Правилник о оцењивању у средњој школи, који је у завршној фази и биће објављен првих дана септембра”, рекао је Вербић за „Политику”, а пренела је агенција Танјуг.

Он је објаснио да ће се новим Правилником битно другачије вредновати, не само рад на часу и шта то наставник треба да испитује, него и дисциплина, изостанци са часова – „биће то добар, јак алат у рукама наставника за квалитетније оцењивање”.

Друга ствар је, додао је он, правилник о упису у средње школе, којим се уводи праг знања за четворогодишње средње школе, који ће бити 50 поена.

Вербић је рекао и да ће ускоро на сајту министарства просвете бити објављена и база докторских дисертација, да ће до краја септембра јавност бити упозната са Стратегијом научно-истраживачког развоја Србије, а до краја године и са новим Националним оквиром квалификација.

Упитан када ће бити завршен посао око технолошког вишка, Вербић је рекао да ће бити два круга прављења листа и да ће зато бити потребан сигурно и читав септембар.

„Да нема другог круга међу технолошким вишковима би било превише младих, што никоме није у интересу и синдикати и директори су свесни те опасности. После првог круга, питаћемо све запослене ко жели добровољно да оде. Потом ћемо направити други круг, како би се на листама нашли као вишкови управо ти људи који се пријаве, а да задржимо, ако је икако могуће, млађе”, објаснио је Вербић.

На питање колико је број људи технолошки вишак, Вербић је одговорио да их је више, него што држава може да понуди отпремнине.

„Не можемо да допустимо да оду наставници који су једини за поједини предмет. А по закону, ако неко узме отпремнину, то радно место се затвара. У договору са синдикатима и директорима пронаћи ћемо начин да сви буду задовољни.

Вербић је рекао и да ће и у високом образовању бити спроведена рационализација и да ће свим деканима би

3Comments

  1. e каже:

    Jel to važi i za Niš?

  2. gabrijela каже:

    Tek cete sad da trgujete. 12000 mesta na pijaci. Ovoliko serviranih nebuloza i zapocetih a nedovrsenih poslova tesko bi trpela i neka uredjenija oblast a ne prosveta dokusurena nizom amaterskih reformi. Obesmisljenost mnogih poteza ilustruje se masovnom likvidacijom profesora na osnovu godina starosti i pola. Koja se to jos oblast racionalizovala s osvrtom na uzrast i pol? Vazi li ovo za ministarstva, univerzitete? Oterajmo iskusne, ako moze, zene, a zaposlimo neiskusne, mlade (koje mlade?)…Umesto revitalizovanja privrede ove nesrecne zemlje, bacimo kosku za glodanje… Vec se podelila provetna elita, iznutra: na iskusne i neiskusne, na stare i mlade, na neodredjeno zaposlene i odredjeno zaposlene, na muskarce i zene.. Mozda je to i bio cilj, da rezimo jedni na druge.

  3. leposava каже:

    Tekst ne odgovara naslovu!

Top