Home >> Образовање,Синдикат >> Вељко Чобански враћен на посао!

Коментар ФБГ:

 

Пре шест година догодио се „случај Чобански“.

 

Угледни професор биологије у Четвртој београдској гимназији сазвао је родитељски састанак, на коме је присутним родитељима изнео своје основане сумње да се неки ученици дрогирају.

Све остало је музика. Незаконит дисциплински поступак, директорка школе на страни родитеља, реакција и штрајк Форума београдских гимназија, велика афера, родитељ (ученика који се дрогира) који „жари и пали“ по Министарству просвете…

 

Чобански је пре пет година добио отказ, а пре два дана је судском пресудом враћен на посао.

 

О наставку овог случаја убрзо ћемо вас информисати. За сада, прочитајте чланак из 2008:

 

 

29. 02. 2008.  – PRESS / Autor: D. LUKOVIĆ

KO JE SLEDEĆI ČOBANSKI?!

Profesori iz više srednjih škola odlučni u nameri da na posao vrate otpuštenog kolegu koji je javno izneo imena učenika koji se drogiraju, i tako spreče slične nepravde

Forum beogradskih gimnazija najavio je juče jednočasovni štrajk upozorenja za sredu, 12. mart, zbog otkaza profesoru Četvrte beogradske gimnazije Veljku Čobanskom, koji je usledio posle ukazivanja na problem sa drogom u toj školi. Prema rečima predsednika Foruma Miodraga Sokića, tog dana 930 profesora iz ukupno 21 beogradske gimnazije neće održati prve časove u jutarnjoj i popodnevnoj smeni.

Podsetimo, profesor Četvrte gimnazije Veljko Čobanski dobio je otkaz pre mesec dana jer je u martu prošle godine, na roditeljskom sastanku, javno rekao imena učenika za koje je sumnjao da se drogiraju. Čobanski je pre dva dana podigao dokumenta iz škole i prijavio se na Biro za nezaposlene.

Miodrag Sokić kaže da su se na štrajk odlučili jer je Čobanski imenovanjem učenika i ukazivanjem na problem sa drogom u stvari samo pokazao prave pedagoške kvalitete. On objašnjava i da Forum traži od nadležnih da uvedu privremene mere u Četvrtoj gimnaziji, zbog „poremećenog nastavnog procesa i nezakonitog postupanja direktora škole prema zaposlenima“.

– Odlučili smo se na ovaj korak kao znak podrške kolegi, koji je nezakonito dobio otkaz, što će i nadležne službe zaključiti. Protiv Čobanskog je vođena kampanja, a kritikovali su ga i da nije bio u stanju da proceni važnost svog postupka – kaže Sokić.

Prema njegovim rečima, zbog „slučaja Čobanski“ zatražili su i prijem kod ministra prosvete Zorana Lončara. On objašnjava i da je disciplinski postupak koji je sprovela direktorka Četvrte gimnazije Gordana Mihajlović bio nezakonit.

Direktorka gimnazije, međutim, nije htela da komentariše ove navode, i samo je potvrdila da u njenoj školi rade profesori koji su članovi Foruma, ali da ne zna da li će oni držati časove 12. marta.

– Zaista nemam ništa da kažem povodom najavljenog štrajka. Čula sam za to, ali ne želim da dajem izjave za novine. Sve što sam imala da kažem dato je u obrazloženju otkaza – izričita je Mihajlovićka.

Otpušteni profesor Veljko Čobanski kaže da je teško reći da li će ovaj štrajk išta promeniti.

– Znam samo da sam pre dva dana podigao dokumenta i prijavio se na Biro za nezaposlene. Odluku mora da poništi Školski odbor, koji je iznad direktorke, a to je nešto na šta ja nikako ne mogu da utičem – kaže za Press Čobanski.

Ministarstvo prosvete i sporta juče nije imalo nikakav komentar na najavljeni štrajk i zahtev predstavnika iz Foruma beogradskih gimnazija na prijem kod ministra Lončara, niti će ga imati „sve dok ne dobiju zvanično obaveštenje“, rečeno nam je u njihovoj PR službi.

2Comments

  1. vedrana каже:

    Zasto na roditeljskom? Zasto javno? Cak i da nije bila samo sumnja tada jos uvek nedokazana zar nije red pozvati roditelje i nasamo razgovarati sa njima.
    Sve razredne staresine moje dece su imale pravilo da na roditeljskom nema pominjanja imena ni po dobru ni po zlu, samo uopstene teme a informacije su za razgovore takve prirode. Uz duzno postovanje profesor je postupio lose.

    • admin каже:

      Све је то Г. Чобански урадио раније, али директорка је „покривала“ ученика који је раније већ избациван из две гимназије, а примила га је у Четврту по вези. Иначе, тај ученик је продавао дрогу у школском дворишту, и то је Г. Чобански пријавио раније… итд. Биће чланака о Чобанском!

Top