Home >> Друштво,Синдикат >> Велимир Тмушић о корупцији!

 

Велимир Тмушић за „Блиц“ о корупцији у просвети

Место наставника се купује за 1.000 евра

Миљана Лесковац:

Недавно је формиран и Тим за борбу против корупције у просвети чији ће главни циљ бити сузбијање куповине радних места које је невероватно узело маха.

– Готово свакодневно добијамо пријаве о незаконитом запошљавању и продаји радних места. Оне се углавном односе на вртиће и школе у мањим местима у Србији где су локалне власти довеле своје људе на чело ових установа. Не бих спекулисао о цифрама, али се ради и о износима мањим од хиљаду евра – прича за “Блиц” Велимир Тмушић, начелник републичке просветне инспекције.

Тмушић је члан тима за борбу против корупције у просвети који је формиран крајем прошле године, а већ 24. јануара треба да одржи и други састанак.

– На првом састанку означили смо кључне проблеме, а то су незаконито запошљавање, продаја радних места и испита, незаконито издавање простора. Формиране су и две радне групе од којих је једна задужена за израду закона о просветној инспекцији који ће помоћи да будемо ефикаснији. План је, рецимо, да сви велики центри
имају републичког инспектора који неће зависити од те локалне самоуправе, као што је сада случај с општинским и градским инспекторима – објашњава Тмушић и додаје да ће се у борбу против продаје радних места у школама укључити и полиција.

Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија, каже да је у школама постало готово немогуће легално добити посао.

– Школе сада могу да запосле само наставнике са листе вишкова, али пола људи на тим листама је лажно, односно није ни запослено. Директори их својевољно убацују на листе, а то нико не проверава – прича Сокић.

One Comment

  1. ema каже:

    Da nije tuzno bilo bi smesno. Cuvala koza kupus. Tako se isto Tmusic borio protiv korupcije. Trebalo bi da neko od odbijenih kandidata za posao u ministarstvu dostavi Bati ili novinarima obavestenje koje je Tmusic potpisao kao predsednik komisije. Tim resenjem kandidati se odbijaju jer se nisu javili na konkurs u zakonskom roku. Tek iz tog spisa se moze saznati da je Ministarstvo oglas u Sluzbenom glasniku objavilo dva dana pre onog koji je objavljen u Politici i na zvanicnom sajtu SUK-a.Time su nepozeljni kandidati namerno dovedeni u zabludu da rok tece od dana kad je objavljen u javnom glasniku. Odabrani su, naravno, znali da oglas tece dva dana ranije…Verujem da je mnogo onih koji su na taj prljav nacin prevareni i diskvalifikovani. Imam dva takva odgovora, Bato, ako ste zainteresovani. Jedan potpisuje Kostic, drugi Tmusic.

Top