Home >> Друштво,Екскурзије,Образовање >> Велики број вуковаца није похвала

Коментар ФБГ: Да ли овај господин преписује од ФБГ?

 

За владу ће реформа образовног система бити важан сегмент рада, а образовање ће јој бити на првом месту, рекао је данас пред посланицима у парламенту Србије мандатар Александар Вучић додајући да је „знање темељ од којег крећемо да градимо заједничку кућу Србију, бољу Србију“.

„Сваки трећи ђак нам је функционално неписмен, деца уче из књига старих 20 година у ери технолошких информација, где је информацији потребно 28 секунди да прострују светом. Школски програми затрпани су неважним информацијама и не постоји јасна селекција информација која ће омогућити општа знања за даље животно опредељење“, навео је Вучић мане нашег образовног система.
Због таквог система образовања, додао је, деца нам излазе из школе неспремна за свет и искушења која их чекају, а професори морају да их додатно образују.

„Али не после школе, не на приватним часовима, после школе је време за спорт“, рекао је Вучић оценивши да нам је образовни систем систем прошлости, јер, како је навео, по први пут знање није гаранција у послу, већ је најважнија компентенција да се уче нове ствари.
Највећи број занимања којима се људи баве раније није постојао, додао је, те због тога стално учење и професионално усавршавање постаје обавеза. „Нико не може очекивати да образовање буде једносмерна улица“, оценио је, указујући да је школама потребна већа аутономија у раду, наставницима такође.

С обзиром на гломазан и крут образовни систем, какав је сада, Вучић је најавио реформе којима ће чак и министру просвете и науке бити „укинуте“ неке непотребне ингеренције, рецимо за екскурзије, родитељске савете, али да ће, с друге стране, бити заустављен тренд поклањања оцена и давања испита без учења.

„Велики број вуковаца није похвала“, навео је.

И у домену високог образовања биће реформи, како би се високошколским установама вратио квалитет, а факултетима системом акредитација вратили стручњаци.

(„Информер“)

„Велики део за науку одлази на плате. Поред планираног повећања улагања у науку, нужно је успоставити нови модел финансирања, фонд, оцењивати научне радове и финансирати их“, најавио је мандатар.

Коначно, проблем одласка младих стручњака у свет требало би зауставити улагањем у њихово знање и касније ангажовање, рекао је мандатар и додао да би национална стратегија за младе требало да допринесе смањењу незапослености, подстицању запошљавања, повећању свести о значају неформалног образовања.

„Фонд за младе таленте подржаваће и даље најталентованије“, најавио је Вучић.

Top