Home >> Друштво,Образовање,Синдикат >> „Велики брат“ у школама: Камере и у учионицама?!

 

Инцидент који се догодио у Четранестој београдској гимназији, када је ученик на часу гађао професорку, а који је забележен камерама постављеним у учионици, отворио је питање да ли је дозвољено постављање видео-уређаја у учионицима. Законске одредбе нити дозвољавају, нити забрањују постављање камера у њима и осталим деловима школског објекта.

У већини школа постоје видео-камере у ходницима, улазним вратима и дворишту, како би се побољшала безбедност ученика. Оне су, углавном спојене са полицијским управама, одакле се контролише ситуација током наставе. У пројекту реконструкције гимназије 2007. године, било је предвиђено да у учионицама буду камере.

„Камере постоје у свим учионицама и ходницима, како је било предвиђено пројектом“, каже Марија Милетић, директорка Четрнаесте београдске гимназије.

„Ти снимци се аутоматски бришу после недељу дана, када се испуни меморија. Видео-записи се прегледају уколико дође до неке инцидентне ситуације. Претходних година нико није покренуо питање постајања видео-камера у учионици, него тек сада када се догодио овај инцидент.
Милетићева истиче да је одмах прегледан спорни снимак и снимљен на ЦД, како би се утврдило шта се догодило, јер су изјаве актера биле опречне. На захтев родитеља ученика, снимак је предат њима. Она истиче да снимке нико и не гледа, док се не догоди нека спорна ситуација.“

„Пре неколико година причали смо о увођењу видео-надзора у учионицама, али нису се сложили ни наставници, ни ђаци, ни родитељи, па смо одустали“, каже Савић Минић, директор Пете београдске гимназије.

„Поставили смо камере у ходницима, на улазним вратима, дворишту, спољашњем зиду, а видео-надзором је покривена и околина школе.“

 

Камере, полицајци, обезбеђење

 

Ради побољашања безбедности ученика у 188 основних и средњих школа, у главном граду је постављен видео-надзор, док у 175 образовних установа постоје школски полицајци. Има и школа које, на основу одлуке Савета родитеља, ангажују и приватно обезбеђење које се плаћа одвојено.

 

Само уз сагласност родитеља?

 

У Форуму средњих стручних школа Београда истичу да се постављањем камера у учионице основних и средњих школа никако не сме кршити приватност ученика, нити се снимци могу користити у било коју сврху, без сагласности ученика и родитеља.

3Comments

 1. Roditelj каже:

  „Video nadzor je poseban oblik obrade podataka o ličnosti. Nemamo nikakav zakon o video nadzoru. Opšti, načelni principi utvrđeni Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti nemaju, kad je u pitanju video nadzor (i ne samo on), svoju preciznu razradu. Posledica je da nemamo odgovore na neka elementarna, nezaobilazna pitanja. Ko i kako odlučuje o uvođenju video nadzora? Šta se konkretno nadzire, a šta se ne sme nadzirati? Ko i pod kojim uslovima ima pravo pristupa bazama podataka o ličnosti koje se video nadzorom formiraju? Koliko i kako se te baze podataka čuvaju od pristupa neovlašćenih lica? Ili, da ne nabrajam dalje, koje su moguće konsekvence činjenice da bilo ko u bilo kom trenutku može da se pozove na nezakonitost ovakve obrade podataka?“
  http://blog.b92.net/text/23313/VIDEO-NADZOR-U-SVIM-SKOLAMA/

 2. члан савета родитеља каже:

  У Медицинској школи „Београд“ постоје камере и у зборници. Професори се буне, али не вреди. Директорка их гледа на монитору у својој канцеларији и тако врши контролу над колективом.
  Молим Вас ставите тумачење Закона на Ваш сајт, за ову врсту контроле и мишљење Заштитника праѕа грађана! Хвала

 3. Razočarani nastavnik каже:

  Mislim da je ovo gorući problem naše prosvete! Ta direktorka je najvažnija i o njoj treba pričati danima, nedeljama, mesecima, godinama…!
  A novac za prevoz umesto nametnutog BUS Plusa (nama minusa)!? A pomoć EPS-ovim radnicima od 50000 din, a mi ni Svetosavke nagrade ne dobismo, a niko ni da spomene!? A tek koeficijenti i plata!? A prosvetni zakoni!? Još malo pa će nas besiti po trgovima!
  Tuga i bruka od prosvetnih sindikata!!!

Top