Home >> Синдикат,Скандали >> Васпитачи чекају августовску плату

  • Коментари су искључени на Васпитачи чекају августовску плату
Васпитачи чекају августовску плату

У многим градовима касне зараде у предшколским установама

Васпитачи у Белој Паланци ишчекују августовску плату. Од зараде за јул ових дана живе и њихове колеге у Смедеревској Паланци. За нијансу је лакше васпитачима у Новом Пазару, који чекају зараду за септембар. У Зајечару и Великој Плани запослени у вртићима добили су плату за октобар, а дугују им новембарску.

Иако сви раде исти посао, са истим бројем деце, васпитачи не могу у свим градовима на једнак начин да остваре своја права. Неке локалне самоуправе нису им повећале зараде за четири одсто у 2016. години, колико је добио цео просветни систем. У некима, кажу васпитачи, већ су добили „дојаве“ да им неће стићи ни повећање од четири одсто, колико је просвети одобрено од 2017. године. Због ових проблема, са којима се суочава део запослених у вртићима, али и тешких услова рада који муче све васпитаче, Љиљана Киковић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије, састала се са министром просвете Младеном Шарчевићем. Наишла је, каже, на разумевање, али је пут до решења дуг и тражи измене закона.

– Предшколско образовање финансира се из буџета локалних самоуправа и често је оштећено зато што неки председник општине није пословао како треба, па је заустављен трансфер новца или блокиран рачун – каже за „Новости“ Љиљана Киковић. – Из буџета се општинама уплаћује маса за све трошкове, па они то распоређују. Много би боље било када би се средства за предшколске установе издвојила. Под ингеренцијом смо Министарства просвете, средства добијамо од локалних самоуправа и често се заправо нађемо између та два система.

Плата васпитача са завршеним факултетом је, каже, око 40.000 динара, као и учитеља и наставника у школи. У Београду градска управа додаје још десетак хиљада запосленима. Било би добро, додаје наша саговорница, када би и остали имали могућност да на исти начин стимулишу запослене у предшколским установама, јер су, додаје, преоптерећени тиме што брину од 35 малишана у исто време.

Директно на буџету

Синдикат је затражио састанак са министрима финансија, просвете, државне управе и локалне самоуправе како би предшколске установе постале директни буџетски корисници.

– Министар Шарчевић сложио се са нашим предлогом и рекао да ће, према његовим сазнањима, променом Закона о порезима, бити обезбеђен део новца који ће омогућити прелазак директно на буџет – каже Љиљана Киковић.

(Новости)

Top