Home >> Скандали >> Узбуњивач из Треће београдске гимназије

Узбуњивач из Треће београдске гимназије

Професорка Треће београдске гимназије Весна Николовски  је у име дела професора ове београдске гимназије указала на злоупотребу закона од стране директора др Миленка Мацуре. У изјави датој телевизији Нова С, професорка Николовски говори о политичким везама помоћу којих директор Мацура опстаје на челу гимназије иако је испунио услов за пензију. Цео прилог можете видети овде.

С обзиром да је, како тврди професорка Николовски, у изјави датој телевији Нова С директор Мацура изнео нетачне тврдње о покретању дисциплинског поступка, у наставку преносимо деманти који нам је послала:

Обраћам се овим путем јавности да бих демантовала  изјаве досадашњег директора Треће београдске гимназије Миленка Мацуре да је против мене покренут дисциплински поступак због дискриминације ученика. Те изјаве су објављене у часопису Вечерње новости  16. 10. и изговорене на телевизији Нова С 17. 10. 2019.  Истина је да се прошле школске године жалио један ученик четвртог разреда, који је био незадовољан својим резултатом на Републичком такмичењу из немачког језика (пето место) и који ме је оптужио да сам „наместила“ резултат такмичења у корист другог ученика, што је демантовало Друштво за стране језике у свом извештају послатом Школи, а који је Миленко Мацура одбио да стави било коме на увид. Истина је да је Тим за заштиту деце од насиља донео закључак да је у питању неспоразум, који је разрешен између ученика и мене (у присуству психолога, педагога и помоћнице директора Олге Чокаш), као што је и истина да су Миленко Мацура и његова помоћница искористили тај случај ради личног обрачуна са мном. Секретар Школе тврди да је њој непознато да је против мене покренут било какав поступак. Миленко Мацура ме је између осталог мобинговао и тако што је одбио да потпише сагласност за моје учешће у комисији за израду задатака за гимназијску матуру, са чим сам упознала Наставничко веће и преко адвоката од њега  тражила објашњење, које нисам добила. Истина је нажалост и да ја нисам једини наставник са којим су се обрачунавали на тај начин и да су највише „дисциплиновани“ управо наставници које Миленко Мацура и Олга Чокаш нису успели да заплаше. Пример тога је и професорка социологије Невенка Миличић, која се због мобинга Олге Чокаш обраћала и Школском одбору, који на то није реаговао.

На моје тврдње да му је мандат истекао 15. 06. 2019. године на основу ЗОСОВА, члан 128, став 1, што је евидентно и доказиво, Миленко Мацура одговара лажима. Истина је да радим у Трећој београдској гимназији од 1991. године, да сам аутор и коаутор девет  уџбеника за учење немачког језика, спољни сарадник Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, лиценцирани испитивач за испите Гете института итд, а о мом раду најбољи суд могу да дају генерације ученика.

У име групе професора желим да кажем да нам је искрено жао што је дошло до тога да се због бахатог понашања једног човека, који није знао да достојанствено оде у пензију, Трећа београдска гимназија помиње у медијима у овом контексту. Међутим, после упорног указивања на кршење закона и стрпљивог чекања да надлежни реагују, нисмо имали више ниједну другу могућност осим скретања пажње јавности на  проблем са којим се месецима боримо. Захваљујемо се такође свима који су нам пружили подршку.                                               

                  Весна Николовски, професор немачког језика у Трећој београдској гимназији

 

Top