Home >> Друштво >> Уводи се категориjа привременог одузимања лиценце наставницима
Уводи се категориjа привременог одузимања лиценце наставницима

Шарчевић: “Инсистирам да ми се достави да ли jе момак раниjе кажњаван, да ли jе било инцидената, да ли су родитељи позивани, шта jе радио психолог у школи

Министар просвете Mладен Шарчевић изjавио jе да случаj у Tехничкоj школи у Mладеновцу, где jе ученик ударио наставницу, ниjе завршен и да инсистира да му се о томе достави комплетан извештаj.

“Инсистирам да ми се достави да ли jе момак раниjе кажњаван, да ли jе било инцидената, да ли су родитељи позивани, шта jе радио психолог у школи. Враћамо се на основну школу из коjе jе дошао, шта су они све тамо радили”, рекао jе министар новинарима у Београду.

Oн каже да се његове раниjе изjаве везане за већу улогу родитеља у школи и онога што се од измена закона очекуjе, односе на такве ситуациjе.

“Рецимо, родитељи тог момка били би кажњавани. Па када схвате да су казне велике уразумили би се па га не би водили на кик бокс, него, jа у шали кажем, да би вероватно ишао на балет. Фигуративно се изражавам”, рекао jе Шарчевић.

Ученик другог разреда средње Tехничке школе у Mладеновцу ударио jе прошле недеље шамар наставници за катедром током часа.

Школе на суду изгубиле 215 милиона динара

Шарчевић каже да ће од новца из буџета министарство морати да издвоjи 215 милиона динара за казне школа у изгубљеним судским споровима.

Oн каже да jе послао писмо директорима, да ће да поведе кривични поступак ако неодмерено крену у неку тужбу, а знаjу да ће да изгубе спор, али не маре много, jер ће држава све да плати.

“Послао сам писмо и секретарима коjи су правници и коjи треба да кажу директорима “не смете то да чините, jер нећемо добити таj спор”, каже министар.

Oн jе наjавио да ће се изменама законске регулативе увести категориjа привременог одузимања лиценце наставницима, коjа до сада ниjе постоjала већ су наставници за наjмањи инцидент у школи губили лиценцу, а самим тим и посао.

“Постоjећи закон не препознаjе лакшу и тежу повреду закона. Па се данас дешава да директори праве већа штету него што треба, удаље наставнике са посла коjи их касниjе добиjу на суду, а држава мора да плати”, поjашњава министар.

Да све ниjе црно-бело, министар jе навео примере инцидената у Oсновноj школи “Вук Kараџић у Рипњу и 14. београдскоj гимназиjи, где су се инциденти десили, али треба наћи праву меру за кажњавање наставника.

(Танјуг)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    A jel postoji prava mera za kažnjavanje nesposobnih ministara prosvete, što su upropastilu prosvetu, i samim tim društvo u celini. Svi do jednog, uključujući i ovog najnovijeg, su bili nesposobni, bez prekida, bez pauze, bez stanke.

Top