Home >> Синдикат >> Утисци са Конгреса СРПС: Сви добијају много

 

Управо завршени Конгрес Синдиката радника у просвети Србије (22.000 чланова) можда има далеко већи значај него што је то рутинска статутарна процедура, поступак и догађај, у циљу подношења извештаја и бирања органа руководства.

ФБГ је донео одлуку о приступању СРПС-у управо из разлога што је добио понуду која се не одбија. На Конгресу су управо донете измене Статута које су ту понуду претвориле у дело, регулушући односе између оснивача и приступника. Шта то значи на нашем синдикалном небу?

 

Асиметрично устројство

 

Споразум о придруживању, који је ФБГ потписао са СРПС, гарантује потписницима пуну самосталност и међусобну заштиту. При томе, нема ни говора о било каквом облику централизма (од кога је ФБГ недавно просто побегао), већ о међусобној САРАДЊИ, у правом смислу те речи, уз подразумевано поштовање међусобних обавеза.

Прилажењем СПРВ-а и ФБГ-а добили су сви: приступници (СПРВ и ФБГ) су добили републичку репрезентативност и учешће у раду свих органа, а оснивачи СРПС-а (СОБ и НСПРВ) повећали су масу и добили (асиметрично) устројство, које би могло да буде нешто сасвим ново и  сасвим примамљиво и за неке друге синдикате. Сама чињеница да је са ова два потеза СРПС придобио преко 7.000 чланова, и другим малим синдикатима може бити јако интересантна. О тим аспектима наставићемо неком следећом приликом. За сада, средимо утиске са Конгреса.

 

Ивана Бошњак, СПРВ, Зрењанин

 

ФБГ: Ивана, шта кажеш на овај Конгрес данас?

Види се да је било културно и добро организовано, изненађујуће брзо, материјал је био сасвим добро припремљен. Ја сам све то помно прочитала. Мислим да је врло лепо што се појавио Г-дин Костић (кога ја иначе…), значи да је ово све јако важно. Синдикат просвете и мора да буде партнер са Министарством, а само када дође до „густог“, онда треба да се сукобљава…

 

Хаџи-Здравко Ковач, НСПРВ, Сомбор:

 

ФБГ: Здравко, који су твоји утисци?

Данас је одржан овај Конгрес СРПС, то је круна једног напора да се обједини синдикална сцена у делатности просвете и да се праве ствари ставе на сто. Морамо констатовати са задовољство да је и Министарство било спремно да саслуша, колико ће оно то да уважи – то остаје да видимо, али зна се да нећемо одустати од наших намера да поправимо материјални положај, да поправимо услове рада, да наставимо преговоре на коефицијентима за основицу и обрачун зарада, да наставимо са захтевима за добијање средстава за социјалне програме, за људе који су вишкови и да решимо све те горуће проблеме у просвети.

 

Јордан Станојковски, СПРВ, Рума

 

ФБГ: Јордане, која су твоја очекивања од Конгреса СРПС?

Ја се надам да ће овако успешна сарадња са СРПС-ом бити позитивна као што је и започела и да неће доћи до непотребних и штетних прегласавања, као што је био случај у неким претходним синдикатима.

4Comments

 1. гром каже:

  Koвач, Бане, Скробоња-нешто ми много познато!
  Једноставно: не верујемо! Но свако добро!

 2. Đorđe каже:

  Inače, mislim da ste zaista započeli nešto što može da vredi.

 3. Đorđe каже:

  Dok vi pričate o Kongresu, Unija se slika sa Banetom! Niko kao Bane! 🙁

 4. nastavnik каже:

  BRAVO,BRAVO.SINDIKLNA SCENA POSTAJE PRAVA,GOSPODO SAMO DA SE NE POJAVI NEKI NOVI SKROBONJA.

Top