Home >> ПКУ,Синдикат >> УСПРС тражи да се укину листе и да се у школе примају људи са бироа!

УСПРС тражи да се укину листе и да се у школе примају људи са бироа!

Данас је у Секретаријату за образовање Београда одржан састанак синдиката просвете Београда, који су претходно званично послали одговарајући захтев и оверили га својим печатима.

Да подсетимо: захтев су потписали Синдикат образовања Београда, Форум београдских гимназија, Форум београдских основних школа, Форум средњих стручних школа Београда, Синдикат основних школа Београда „Унија Центар“ и “Независност”.

О (врло важном) исходу састанка сви синдикати просвете Београда издаће званично саопштење.

На изненађење присутних, на састанку су се појавили и представници Уније синдиката школа Београда (УСШБ), који нису били потписници поменутог захтева за састанак. (Читаоце који не прате догађања подсећамо да је то онај синдикат који је основала УСПРС, како би уништила ФБГ и ФССШБ и тиме просвети Београда показала који је то “једини прави просветни синдикат у Србији”). Док су сви остали синдикати имали по једног представника, из УСШБ их је дошло чак – четири!

Да је остало само на том облику неваспитања, било би још и добро. Међутим, ток састанка је неочекивано поремећен када је Секретарка Љиљана Јовчић прочитала допис УСПРС у коме председник УСПРС Драган Матијевић захтева од ње да убудуће забрани учешће представницима Синдиката основних школа Београда Унија Центар, јер је против тог синдиката УСПРС поднела кривичну пријаву због лажног представљања.

У мучној атмосфери која је настала, остали синдикати једва су скренули ток разговора на актуелне проблеме, због којих су и дошли.

И онда – бомба из ведрог неба! Један представник УСШБ предложио је да се на конкурсима убудуће примају млади људи са одличним просеком, јер садашњи наставници већином ништа не ваљају и не вреде, па их треба отерати из образовања!

После ове скандалозне изјаве, сви синдикати просвете Београда ће убрзо заузети заједнички став и издати посебно саопштење.

16Comments

 1. Милан каже:

  Извините колегинице, молим Вас, није ми била намера да вређам било кога…Ово је био мој начин да искажем неслагање са нечијим ставом… Уопште није лако ни једноставно изаћи у јавност, изнети свој став пуним именом и презименом… Уверавам Вас да се за то плаћа одређена цена, и ја сам је више пута платио… Недостатак храбрости јесте велики проблем у нашој струци, вишак конформизма, наглашена сујета, али, тога сам био свестан и кад сам се „хватао у коло“. Ипак, ко се врабаца плаши, не треба жито да сеје…Више пута сам тражио савет и мишљење колега, шта је то конкретно што треба да урадим? Можда треба да се јавно спалим? Као и обично, најбоље и најхрабрије савете дају колеге под псеудонимима…

 2. Hemicarka каже:

  Ovi iz unije jedono znaju da vredjaju, nista konkretno da urade

 3. Милан каже:

  Па, колегинице, смућкајте хемикалије и пронађите чаробну формулу како би решили све ове проблеме које сте навели… Ми не знамо конкретно да изнесемо проблем, а Ви као папагај поновисте и то под псеудонимом „хемичарка“ оно што сам ја сто пута именом и презименом, са сликом у новинама или пред камерама рекао… И лепо предложисте да се укину листе и да се пријем радника обавља по члановима ЗОСОВ-а, што ће рећи, директор прима кога он хоће, по критеријуму који изабере (укус облачења, боја очију, стас, а знам једног који је тражио да учитељица мирише на одговарајући начин…)Ако познајете закон (а рекао бих да не познајете), оне жеље да људи који раде у више школа напокон дођу у једну, на жалост нису реално оствариве, наиме, зависе од добре воље директора, а све које знам немају добру вољу…А и кривце сте потпуно погрешно лоцирали, али тако је то, лакше је дрвљем и камењем на свог колегу који је немоћан (баш као и Ви), него на праве кривце… Закон нисам ја изгласао, није ни Бата, „гицали“ смо се док смо могли, борићемо се још, али, тешко је кад на једној страни имате Обрадовићев „гестапо“, а на другој страни своје колеге које нападају тебе уместо њих…

 4. професор каже:

  Порука хемичарки, јер колигиница свакако није. Нека вам не смета то што је неко лепши и млађи од вас. Некад сте и ви то били. Ваше је да помогнете млађим колегиницама и упутите их у посао.

  • Hemicarka каже:

   Kad neko nema argumente onda udara tamo gde su njegove licne slabosti. Sigurno tako i pred ucenicima nastupas udars tamo gde su najslabiji neargumentovano i nisko, izazivajuci kod njih lazno strahopostovanje kako bi zadovoljio sopstveni ego

 5. Hemicarka каже:

  To sto se skoluju deca za zanimanja koja vise nisu potrebna, to sto se stancuju diplome, to sto se dobija ista plata za rad sa sedam i 37 ucenika, to sto se preko veze upisuju deca kao prekobrojna u skolama, to sto postojanjem ovakvih lista onemogucujete da ljudi koji rade u tri ili cetiri skole imaju mogucnost da konacno posle godina lutanja po skolama omoguci da preuzmu casove kolega koji su otisli u penziju, vec se na njiohova mesta dovode novi sto sa lista sto preko veze, to sto u skolama za jedan predmet umesto jednog ili dva profesora sa punom normom radi po tri ili vise sa iscepkanom normom, to sto se usvajaju zakoni koji omogucuju da direktorima da rade sta im padne na pamet, to sto je obesmislen rad skolskih odbora ako nije po volji nekog tamo, ste krivi vi gospodo koji javno ili tajno aminujete i potpisujete sporazume sa ministarstvom. To sto ne znate da iznesete konkretno problem u javnosti ili mozda iz vasih licnih interesa to ne zelite, nije rezultat mog sebicluka. Jedina osoba koja u javnosti kaze nesto konkretno mada se ne slazem uvek sa iznetim stavovima je Bata iz FBG, ostali kao da imaju problem komunikacije. Pricom okolo naokolo iznosenjem uopstenih stvari godinma, podmetanjem nogu, filozofskim nadmudrivanjem, poskocicama i doskocicama se nista ne resava, a problemse uvek svaljuje na druge.

 6. Милан каже:

  Порука колегиници хемичарки… Не желим Вам да се икада нађете на листи радника за чијим радом је делимично или у потпуности престала потреба, као што сам се ја нашао. Нисам сигуран да ли би тако говорили… На листама се углавном налазе млађи људи, ту су не због тога што су бољи или лошији радници од других (има и оваквих и онаквих)… А ова Ваша изјава је у стилу, да ваља заклати вола за кило меса… Преузете су три професорке са листе које „нису по вашем укусу“ и аутоматски извлачите закључак да су свих неколико хиљада људи са листе такви… и покољите их све…Драго ми је што нисте члан ниједног синдиката, јер синдикат и његов рад се заснивају на солидарности, разумевању и узајамној помоћи, хуманости, одбацивању предрасуда… Све ове особине Вама очигледно недостају… Особи која је тако себична не бих поверио своје дете да га васпитава…

 7. Hemicarka каже:

  NIsam clan ni jednog sindikata ali ove liste zaista treba ukinuti jer tri profesorke koje su preuzete sa lista i koje rade u skoli gdew i ja radim ne zasluzuju da ulaze u ucionice.

  • професор каже:

   То не значи да не треба да постоје листе. Ако дозволимо да се примају са бироа мимо постојања технолошких вишкова, онда синдикат не треба да постоји. А госпођи хемичарки да поручим, да ни онда директори неће доводити квалитетне, већ ко да више.

 8. гром каже:

  Ееееееееееееее! да сам злурад радовао бих се!
  Ипак смо ми и просветни радници, образовани..
  А ред је ред! ред је да се непозван не долази; ред је да се другом не ради о глави; ред је да сви просветни радници знају ставове свих синдиката који им раде око главе, о глави…па било добро или лоше! ред је ………………., и ред је да се зна за ред! Ете, толико!

 9. Милан каже:

  Хајде да наставимо у шаљивом тону, да покушам да цитирам речи неименованог бившег члана УСПРС, који је својевремено изјавио „УСПРС има свој бисер, свој драгуљ, који треба користити у свакој могућој прилици… то је Драган Матијевић…“Не могу да се сетим, ко је то рекао, али се изјаве свакако сећам, била је…тако да кажем… врло упечатљива…

 10. Милан каже:

  Нисам помињао, нити мислио на утицај Бате Сокића у УСПРС-у, а ако ме већ вучеш за језик, тај утицај је у своје време био поприличан… Већ на утицај тог „ненамерно неименованог“ из УСШБ… Познат ми је став и ФБГ-а у вези са листама преузимања, мислим да смо и о томе разменили мишљења, постигли неку сагласност да би ту ваљало нешто предузети, јер овако како јесте, води у пропаст… Ако си мислио на Матијевића (хехехе, Аристотел из Атенице), он листе назива правим именом, по њему, а и по мени, оне представљају „лудило“ које се понавља сваке године… Рекао сам ти да мени смета то, што у МП представљају тако, као да смо и ми активни учесници тог лудила, а нисмо… Ми нисмо активни учесници, ми смо само објекти, над којима се „врши радња“… Говорио сам ти, а ти си неке делове ставио „прилично уштројене“ у онај свој часопис… Али небитно… Важно је да си уз непримерен текст који је рекао „непознати члан УСПРС“ ставио слику Матијевића, да он својим ауторитетом одговара за то што би било који члан Уније могао да изјави… И још си му нашао онако… слику из профила, да би неко можда закључио да је ухапшен због те изјаве…Можда му ти и ја спремимо „Сократову одбрану“, или ћеш то препустити свом омиљеном лику- Скробоњи… хехехе…

  • admin каже:

   Аристотелову слику нисам ставио случајно, већ зато што је он потписао захтев УСПРС, који је нама прочитала градска секретарка. К’о велим, да се зна ко је аутор тог лепог и надасве хуманог филозофског разматрања синдикалне сцене…

 11. Милан каже:

  УХ,УХ УХ… „један представник УШБ предложио“… Као прво:Има ли тај представник УШБ име? Где сте то прочитали да је званични став УСПРС да се укину листе и да се примају људи са бироа? Ово је веома тенденциозно написано и можда не бих ни реаговао да админ, односно Миодраг Бата Сокић, не зна какав је нпр. мој став у вези листа за преузимање. Претпостављам да имам мало више утицаја у УСПРС од поменутог и неименованог „представника“… У сваком случају, хвала што ме обавештавате о захтевима УСПРС, јер са таквим захтевима до сада нисам био обавештен…

  • admin каже:

   Милане (МЈ), друже мој, није он намерно неименован, ја стварно не знам како се он зове. Нигде нисмо прочитали да је званични став УСПРС да се укину листе и да се примају људи са бироа, зато нас је то данас и запрепастило – можда је то нека нова доктрина Аристотела из Атенице. Тачно је да је ово веома тенденциозно написано, а чуди нас да МЈ не зна какав је нпр. став ФБГ у вези листа за преузимање. Претпостављамо да МЈ има мало више утицаја у УСПРС од Бате Сокића… У сваком случају, не мораш да се захваљујеш што Те обавештавамо о захтевима УСПРС, наша обавештајна служба има и неке гратисе према својим сталним корисницима…

Top