Home >> Синдикат >> УСПРС: Сукоб са Војводином

 Прочитајте дописе обеју страна, па сами просудите!

Синдикат  просветних радника Војводине (СПРВ – око 10.000 чланова) пре годину дана је изашао из УСПРС и потписао споразум о сарадњи са Синдикатом радника у просвети Србије (СРПС). Међутим, ниједан потрес не може да прође без раскола, па није прошао ни овај: један огранак СПРВ (око 2.500 чланова) успео је да се поново придружи УСПРС, пошто је основао нови синдикат. Али, како је то изведено, остаје питање.

Председник СПРВ Милан Трбовић, пошто му је било јасно да се стари печати СПРВ злоупотребљавају од стране новонасталог синдиката, послао је упозорења својим школама. Слао их је због тога што је утврдио да поједини школски синдикати још увек користе име СПРВ у печату и називу школског синдиката, јер се још нису пререгистровали. Упозорење се односило на то ко коме и где уплаћује чланарину, и како се зове, а не ко је чији члан.

Убрзо је уследио жесток одговор из УСПРС. Писмо УСПРС, које је потписала шефица правног ресора УСПРС Славица Ђођевић, препуно је увреда, клевета, упозорења и претњи на рачун СПРВ. Прочитајте дописе обеју страна, па сами просудите:

 

 

24Comments

 1. гром каже:

  Побогу! Синдикални одбор доноси одлуку, ништи печат, регистрацију, врши преррегистровање… Они који хоће тамо сада се оргнизују на начин који њима одговара. Све је толико просто а ви направисте од три ‘артије науку! Побогу!

 2. професор каже:

  Питање за унијату. Да ли сте и регистрацију СПРВ уништили заједно са печатима? И шта да раде они из ваше школе који желе да остану у СПРВ? То ми делује као спречавање синдикалног организовања, а то је, као што знате, кривично дело.

 3. гром каже:

  Чему!?

 4. Унијата каже:

  И моја школа је завршила пререгистрацију пролетос, а „претеће“ писмо од г. Трбовића добисмо пре пар недеља. Сад жив не знам шта ћу: печате смо комисијски уништили да их неко не би злоупотребио, и направили нове, све у складу са новим називом синдиката. Имам једно питање: може ли ме г. Трбовић стварно стрпати у затвор?

 5. професор каже:

  Па зашто онда не вратите печат и регистрацију? Не можете бити у поседу два печата и две регистрације. До марта сте убирали чланарину у име СПРВ а да нисте платили у централу ни динара. Са плаћањем сте прекинули још негде у септембру или октобру 2011. Значи, убирали сте чланарину у име СПРВ, а новац нисте уплаћивали у СПРВ (0,2 %) већ га задржавали за себе.

 6. Никола каже:

  Моја школа, Зрењанинска гимназија, завршила је пререгистрацију марта, а претња од Трбовића стиже у новембру.

 7. Милан каже:

  Е, на те сам дописе мислио! Значи, ипак их нисам измислио! Просто не могу да верујем на шта је спао Трбовић…

  • admin каже:

   Трбовић је можда тражио од директора нешто на шта директори нису обавезни, али на шта је спала УСПРС и Јовић? Па ово је кривично дело! Очигледно је да ти синдикати нису још завршили процедуру пререгистрације, па према томе немају право да преусмеравају новац. А ти Милане, прозивај ме и даље за Славицу Ђорђевић Е, док је радила за ФБГ, није давала таква решења и савете, због којих се може кривично одговарати.

 8. професор каже:

  Прочитао сам дописе и не знам шта је ту нејасно? Ако је неко угасио организацију синдиката, обавезан је да врати печат и регистрацију, а не да у име тог истог синдиката убира чланарину. Вероватно је да чланови и не знају ком синдикату припадају, јер их председници, зарад својих сумњивих интереса, не обавештавају о својим поступцима. Знам много случајева где су председници основних организација мењали синдикате, а да чланови нису били обавештени.

 9. Никола каже:

  https://www.dropbox.com/s/x6rw3qo7klok787/scan0001.pdf?m

  https://www.dropbox.com/s/vd2dvvwt7orovn4/scan0002.pdf?m

  https://www.dropbox.com/s/jcavg2wjtctr66o/scan0003.pdf?m
  Ови линкови вас воде до сва три дописа која је послао Трбовић.

 10. гром каже:

  Па админ се бори против тога и не видим ту ништа лоше! И сам мислим да Београд треба да има своје удружење радника запослених у школама или у крајњем случају просветара! мислим да то треба да имају и други градови, општине… Много је боље него да се међусобно “кољемо“ по синдикалној припадности!ударамо једни на друге…!

 11. Милан каже:

  Каквој ивици? Овако крупне одлуке, макар у синдикату у Крагујевцу не доносе појединци, већ Скупштина… Никад, ни једна тачка дневног реда, ни једна једина расправа на ГО Уније-Крагујевац или на Председништву, није вођена на тему промене статуса Уније-Крагујевац… Не оспоравам да у организацији коју тренутно водим има оних који другачије мисле, на то имају потпуно право… Мислим да ништа нисам банализовао, свако одлучује како мисли да је исправно, и логично је да због тога не осећа грижу савести… Али је ипак чињеница да се на сајту и превише бавиш дешавањима у Унији , што би некоме могло да укаже на то о чему говориш (грижа савести и сл.). Али, нисам писао због тога, већ због тога што није објављено писмо Трбовића директорима школа, да би слика била комплекснија… Ништа ми ни за Славицу ниси одговорио… Што се тиче мене лично, не би ми круна са главе спала и кад бих био смењен, и као председник Уније- Крагујевац и као потпредседник Уније… Ломова у својој организацији признајем да имам, али не као последицу статуса у Унији, већ због проблема које имамо унутар организације, а који су локалног карактера и везани су за тренутне проблеме које имамо, претпостављам да знаш о чему се ради, било је и на овом сајту.

  • admin каже:

   Једини разлог због кога се бавим Унијом је да спречим да она разбије Београд. НЕМАТЕ ШАНСЕ! Хај’мо неку другу дискусију!

  • Jelena каже:

   Izvinite što vam se mešam u diskusiju… Kako mislite Unija razbije Beograd. Šta tu više ima da se razbija? Ako posmatrate samo kroz FBG, to možda ima smisla. Ali druge škole, globalna slika – Beograd je sindikalno toliko razbijen u param-parčad, da tu nema više šta da se razbija 🙁

 12. Милан каже:

  Уопште ми намера није била да се свађам са било ким… Хуни, Визиготи и додао бих Вандали, се ни са ким не свађају, они једноставно руше и уништавају… Боље је да нисам ништа писао, али кад сам већ почео, да завршим… Као прво, правница у Унији је Славица Ђорђевић, која је веоооома дуго радила и сарађивала са ФБГ-ом… Демантујте ме и реците ми да лажем… Писмо Трбовића јесте постављено, али само оно у коме се обраћа председницима синдиката, али, не и оно у коме се обраћа ДИРЕКТОРИМА ШКОЛА и прети им судом и адвокатом… Хајде, објасните ми, какве везе имају директори школа са тим како ће се синдикат организовати у њиховој школи? И на крају би још да додам, да сам имао прилике да видим закључке Скупштине НСПРВ-а, ваљда се тако зове Ковачев синдикат у коме се ОДБИЈА верификација споразума СРПС-а и СПРВ-а… А морам и Бату да приупитам? Није ли он, као рођени Чачанин, дошао у Београд као претходница Хуна, Визигота, Вандала и додаћу Лангобарда? Ванду ћу разумети… Она је видела Унију као лабави савез синдиката, са апсолутном слободом аутономног деловања и која би постојала само ради стицања потребне репрезентативности… Друга струја (која је превладала)и која је, признаћете, бројнија, сматрала је да унутар такве организације треба да постоји одређена вертикална повезаност заснована на одговорности и ипак јединственом ставу који неће изазивати забуну у јавности, ни међу чланством (неко ће то назвати централизмом, у чему, можда има и истине)… Одбијао сам веома дуго и данас одбијам да се експлицитно „приклоним“ оваквом или онаквом ставу. Војник сам Уније и заступаћу оне ставове и принципе које прихвати ГО и већина у организацији… Тако сам васпитан и тако схватам демократски принцип… Помало сам изненађен јер је Бата раније, док је био веома утицајан у Унији заступао ставове који су ближи „централистима“… Нпр. ултиматум ФБГ-а постављен Унији (био сам и тада у ГО па знам), дат почетком 2006. године, је гласио или ће ФБОШ (основне школе Београда)бити искључен из Уније, или ми излазимо…Определили смо се за ФБГ, а и нисмо се нешто нарочито кајали, признајем…И баталите се ситних фора, немате друге дописе, па тражите од мене из Крагујевца да пошаљем… Потражи од Јовића, ближе сте…

  • admin каже:

   Гледај напред! Уместо што се бавиш неком хипотетичном Батином кривицом, у жељи да банализујеш јако дуго и добро припреман, аргументован, осмишљен, озакоњен и организован излазак ФБГ из УСПРС и сведеш га на Бату, који би (ваљда) по теби, морао малкице да се грицка од савести и комплексује због отпадништва (па би то било само то), могао би да објавиш свом чланству да је твој Крагујевац у мају 2012. био на ивици изласка из УСПРС. Кад мислиш да им то кажеш? Не заборави да је тој седници Центра присуствовао и Бата, који вам је саветовао да не журите, како се не би десило оно што се десило СПРВ-у (цепање). Али, мислиш ли ти да је тиме „опасност“ прошла? Предузимаш ли ти нешто, као председник, да свој синдикат успешно проведеш и кроз такву ситуацију, са што мање ломова? Помишљаш ли ти, Милане друже, на могућност да си ти следећи Бата?

 13. Ванда каже:

  Милане, прво је постављен Трбовићев допис. То је једини који је послат.
  Ако знаш нешто више, пошаљи, или овде, или на мејл, ја за други допис не знам.

 14. гром каже:

  Побогу! Нисам ни за Унију ( а све знам и за више од врло доброг; сарађивоа сам са Скробоњом, Леонардом.. ) али нисам ни против! нисам ни за ни против Ковача само моја искуства (радио сам са њим)говоре да је лош човек; не мора да сам у праву!
  Сарађиво сам и са Банетом и Брајковићем!
  Али теби Бато и Милане ово не треба!а не мора да сам у праву!
  Због свих нас сведите своје размирице, размимоилажења на људску меру; и не због мене; због далеко млађих од мене!
  Ете! а надам се да није много!
  пс
  Све оне које сам набројао толико знам да и када никога не бих имао ја не бих са њима! Побогу! када се само сетим… Колико смо ми година изгубили да би само неко био највећи, најбољи, најпаметнији….и сад се сетих оног из Вршца, по презимену Павловић (лик његов ми трепери) а ….
  Мука ми је! и зато још једном: не треба вам ово; не треба нам то!

  • admin каже:

   Милан и ја се дуго познајемо и узајамно се поштујемо, уверен сам. Моји коментари на његове ставове нису уперени против њега, он то врло добро зна. Они имају једину сврху да појасне праве разлоге разних сукоба и тиме одбране чланство од нагомиланих заблуда које произилазе из претходног периода рада УСПРС. Тиме, мислим да се повећавају изгледи да се београдски и војвођански синдикати што успешније одбране од подмуклог „плана“ УСПРС упереног ка северу Србије. У прилог томе, наводим и Миланову реченицу: „…тако да је званичан став УСПРС – пусти Бату нека прича шта год хоће и игнориши…“ Ова реченица говори све. Моје је да спречим најезду Хуна и Визигота од Атенице, и у томе ћу и успети. А ако некога мало (или много) и поткачим, сори, нека и он мене поткачи, навикао сам…

 15. Милан каже:

  Зашто није постављен и допис у коме Милан Трбовић прети директорима школа и „тера“ их да на силу пребацују новац СПРВ-у? Да ли је то због тога што би постављање таквог дописа било у супротности са политиком сајта, а то је пљување УСПРС? Мислим да се мало претерало са тим… Било каквав коментар свега овога из УСПРС неће доћи…Отприлике се на све ово гледа као на зујање комарца, а пре или касније, гимназије ће се вратити, немају никакву будућност код Брајковића и Ковача, тако да је званичан став УСПРС- пусти Бату нека прича шта год хоће и игнориши…

  • admin каже:

   Ако имате неки нови документ у вези сукоба СПРВ и УСПРС, слободно пошаљите, ФБГ ће објавити. Међутим, мени изгледа логично да школе које се нису пререгистровале не могу користили стари печат да би новац преусмериле на синдикат чији нису члан. Било би ту посла и за финансијску и за кривицу.. Али, у УСПРС правни ресор води ОТП-специјалиста…

  • admin каже:

   Гимназије Београда су се организовале у ФБГ, а касније су настали Срби, па амебе. Према томе, смешно звучи жалопојка „гимназије ће се вратити“. Коме, мама-Унији? Па, ко је коме мама? Ко је кога родио? Невероватно погрешна процена, као последица несхватања процеса! После 16 година, трансформисано је све, па и синдикално размишљање, организовање и окупљање. Тако је садашњи централизам у УСПРС дошау у скроз погрешан моменат, и представља највећу могућу синдикалну заблуду. Биће да је управо обрнуто, да је ФБГ-мама напустила своје дете Унију низ Мораву и окренула се себи и некој другој, незбринутој деци.. Толико за џ, а за остале услуге мораћу да наплаћујем хонорар!

 16. profesor каже:

  Sramota,bruka, ispod svkog nivo sta rukovostvo sindikata radi.Pravni resor USPRS ima problema sa pravnom naukom.Pitam adm. da li su ovo pravnici ili nastavnici OTO.

Top