Home >> ПКУ,Синдикат >> УСПРС и СОС нису успели: СРПС репрезентативан!

 

Пре неколико месеци, синдикати просвете УСПРС и СОС упутили су надлежној републичкој комисији захтев за преиспитивање утврђене репрезентативности синдиката СРПС. Намера захтевача била је да зауставе велику миграцију просветних радника, који у последње време прелазе из СОС-а и УСПРС-а у СРПС, да елиминишу СРПС из преговора и да обезвреде његов значај, не би ли повратили своје чланство.

Коначно, у томе им није успело. Крајем прошле године, намере УСПРС-а и СОС-а пале су у воду, јер надлежна комисија није заузела потребан консензус по овом питању. Самим тим, овај предлог је одбијен, сходно члану 208. став 2. Закона о општем управном поступку.

Да подсетимо: СРПС има око 20.000 чланова, од којих су две трећине бивши чланови СОС-а и УСПРС-а. Тај тренд се наставља и даље. Само у децембру 2013, СРПС-у је из УСПРС приступио цео градски синдикат Пожаревца, са око 1.000 чланова, а убрзо се очекује приступање још два градска синдиката.

Ово има за последицу да је Синдикат радника у просвети Србије  и даље репрезентативан синдикат на основу  Решења Министарства рада и социјалне политике Број:110-00-503/2009-02 од 07.12.2009. године и, на основу члана 233 Закона о раду, тек за три године може бити поново покренут поступак за преиспитивање његове утврђене репрезентативности.

6Comments

 1. steva iz kuceva каже:

  Pitanje za sve ucesnike: Koliko clanova je USPRS prijavila u Konfederaciji nezavisnih sindikata. Nudim tri odgovora: 1. duplo manje nego sto stvarno ima; 2. koliko stvarno ima; 3. duplo vise nego sto stvarno ima

 2. snezana каже:

  Vidim, isti uvek pisu isto, dobro.. Sve u nekim „zavrnutim“ recenicama, niko da iskaze bilo kakvu misao zasnovanu na cinjenicama! Postavljam „zavrnutim“ kolegama pitanje: koji je to sindikat cije neverovatne zasluge ne mogu biti dostignute od strane drugih sindikata? Da li „zavrnute“ kolege u ovom, u svakom slucaju nekolegijalnom zahtevu SOS-a i USPRS-a da se treci sindikat (ma koji) „izbaci iz igre“, vide sustinu postojanja? Sto se tice „kacenja“ odgovora Ministarstva rada – pa okacite ih sami! Kada cete shvatiti da i vi morate dati neko smisleno objasnjenje?

 3. ПРОФА каже:

  ПРЕДЛАЖЕМ ДА НА СВОМ САЈТУ ОКАЧИТЕ ОДГОВОРЕ МИНИСТАРСТВА РАДА, ПА НЕКА ВАШИ ПОСЕТИОЦИ САЈТА САМИ ЗАКЉУЧЕ О ЧЕМУ СЕ РАДИ !

  • гром каже:

   Ma најбољи сте; само што од тога никак’е фајде.

  • admin каже:

   Ми смо објавили оно што смо хтели: да СОС и УСПРС, и поред лажних и тенденциозних навода у својој пријави, нису успели да елиминишу СРПС из домена репрезентативности. Ако Ви хоћете да објавите нешто друго, слободно изволите, али то ћете морати тамо где Ви објављујете своје информације, јер ФБГ није Ваш сервис. Стога, замолите своје налогодавце да објаве све што Ви тврдите да постоји и да је тачно, радо ћемо прочитати.

Top