Home >> Друштво,Синдикат,Штрајк >> УСПРС: Данас штрајк у школама

Коментар ФБГ: Поново стара слика: угледни медиј, који доноси вест о штрајку (а штрајк је, ваљда, власништво штрајкача), на врху чланка прво наводи шта министар просвете мисли о штрајку. А министар к’о министар, паметница, лукав, мисли да штрајк није потребан и да нема сврхе. Он мисли! Са 400.000 динара примања месечно:

 

„ПОЛИТИКА“:

 

Данас штрајк у школама

 

Нема сврхе да се ремети завршетак наставне године, сматра министар просвете

Штрајк просветних радника наставља се данас и то целодневном обуставом рада. Наставници, чланови Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) и Синдиката образовања Србије (СОС) – удружени, бојкотоваће наставу. Неће седети у учионицама, нити у зборници. У десет часова окупиће се испред школских управа, да надлежнима предају штрајкачке захтеве – потврдио је за „Политику” Драган Матијевић, председник УСПРС-а.

– Боље је да наставници обуставе рад на један дан него да им у септембру министарство обустави радни однос на неодређено – став је штрајкача, уверених да ће стотине просветних радника остати без посла или дела норме.

Синдикалци истичу да протест просветних радника у септембру неће имати смисла, јер ће до тада бити усвојен сет образовних закона чије ће одредбе о броју ђака у одељењу, увођењу финансирања по ученику и обавезности средње школе одредити судбину школских радника.

– Ово је одсудна битка за школство! Пред министром просвете и његовим помоћницима је да одлуче да ли ће бити спаситељи или гробари српске просвете – категоричан је Матијевић.

Он очекује да ће у протесту учествовати наставници основних и средњих школа у Нишу, Крушевцу, Крагујевцу, Чачку, Београду… А уколико овај бунт просветара не да резултате, најављено је да ће то бити повод за договор синдикалаца о будућим, радикалнијим корацима протеста.

Да би за све синдикате просвете било добро да дефинишу заједнички став, сматра Бранислав Павловић, председник СОС-а, противник оснивања нове агенција за образовање и васпитање и заговорник идеје да исплата јубиларних награда буде обавеза на републичком нивоу, а не локалних самоуправа.

 

Мање плате од републичког просека

 

– Просветни радници тренутно имају мање плате од републичког просека, али не штрајкујемо због плата, а очекујемо да ће надлежни из министарства покушати да целу причу о штрајку преиначе у причу о парама – наглашава Владимир Аџић из УСПРС-а.

Јединствени у ставу да „власт и синдикална сцена морају да се уозбиље да би озбиљно и разговарали”, покретачи штрајка, непосредно пред састанак са просветним врхом, јуче су уверавали да социјални дијалог не постоји.

После разговора министра просвете и председника синдиката у образовању, из ресорног министарства је саопштено да је договорено да се формира комисија која до првог септембра треба да сачини предлог уредбе о коефицијентима. Министар Жарко Обрадовић је позвао синдикалце да повуку одлуку о једнодневном штрајку упозорења и закључио да после овог разговора „нема сврхе да се ремети завршетак наставне године”, наведено је у саопштењу. Наведено је и да је на састанку синдикалцима објашњенода је већина њихових захтева део Стратегије развоја образовања до 2020. године и да ће бити реализовани.

– Кад? Све је то на дугом штапу. Наш основни захтев да се број ђака у првом разреду средње школе ове године ограничи на 25 није прихваћен, људи ће остати без посла. Штрајк неће бити обустављен – казао нам је Драган Матијевић, после разговора у министарству.

 

Незаконито запошљавање учитеља

 

Руководство Уније синдиката просветних радника Србије тврди да су „под притиском министра просвете у Горњем Милановцу у ОШ „Свети Сава”, две учитељице незаконито запослене за стално, недељу дана пре краја ове наставне године (школска се завршава 31. августа). Синдикалци траже одговор на питање зашто директорка која је запослила те учитељице није сачекала почетак следеће школске године у којој ће 500 до 600 просветних радника остати без посла или дела норме? Јуче, када је и обзнањена ова тврдња, питали смо надлежне у Министарству просвете да ли је истинита. Бране се ћутањем.

М. Симић-Миладиновић
објављено: 04.06.2013.

3Comments

  1. Forumas каже:

    Anticu, jesi li Milos ili profesor! Budi malo originalniji, ponavljas se!

  2. nenad каже:

    Imao sam priliku da budem na jednom seminaru gde je bio prisutan i gospodin Matijevic i mogu samo reci, boze gde ja zivim da nam osobe sa ispraznim filozofskim floskulama kroje sudbinu i namecu sta treba da uradimo. Onakve budalastine i komentare ne bi rekao ni najgori ucenik kome predajem. Onda i ne treba da se cudimo sto mladi odlaze odavde jer vide kakve sve spodobe kroje svima nama sudbinu. Mozda i ja odem jos uvek nije kasno imam jos nekoliko godina fore sve dok me mrak iz njihovih usta ne pojede i zakopa pod crnu zemlju

  3. profesor каже:

    GOSPODO IZ FBG DA LI STE ZALJUBLJENI U GOSPODINA MATIJEVICA ILI STE FAN UNIJE KADA SKORO SVKOG DANA PISETE O NJIMA.STAV VECINE PROSVETNIH RADNIKA JE DA JE MATIJEVIC(POM. DIREKTOR CACANSKE GIMNAZIJE)I NEGOVO DRUGO JA SKROBONJA(PENZIONER SA PRIMANJIMA PREKO 100.000HILJADA DINARA)NAJVECE SINDIKALNO ZLO SINDIKALNOM NEBU SRBIJE.

Top