Home >> Друштво,Образовање,Упис >> Успех на „извол`те“

mala-matura

 

Први пут званичним конкурсом прописано да се подстицајни поени додељују осмацима ромске националности и онима који су основно образовање стекли по програму за одрасле.

 

Са „извол’те” бодовима може се прескочити уписни праг за четворогодишње смерове

 

Осмацима ромске националности и онима који су основно образовање стекли по програму за одрасле следује шака бодова на поклон да би се уписали у средње школе. Што мање бодова понесу из осмолетке и што лошије ураде завршни испит, то ће им бити поклоњено више бодова, а највише (чак 25,2) добиће најлошији по оценама и успешности на малој матури уколико потичу из породица које су корисници социјалне помоћи. Не тим речима, али суштински тако, први пут прописано је у званичном конкурсу за упис у средње школе који се раширио интернетом, од објављивања на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја. И то није једини извор ове информације.

Школске управе су наложиле директорима школа да о овој новини обавесте родитеље. Руководиоци осмолетки имали су рок до краја марта да ресорном министарству доставе листе ученика пријављених за упис по повољнијим условима и уверавају да су свој део посла урадили. Наглашавају да нема родитеља којима смета настојање система да помогне ђацима ромске националности и матурантима осмолетки за одрасле да наставе образовање, али су многи негодовали због начина на који се то ради.

Поклањање поена, или како је насловљено у конкурсу: „Увећавање броја бодова на основу уписа под повољнијим условима ради постизања пуне равноправности” из угла родитеља осмака и у просветним круговима углавном се тумачи као „медвеђа услуга”. Али и као „привилегија и награда за најлошије ђаке”.

(„Политика“)

Top